Šport > Nogomet
21 ogledov

Zlata žoga tretjič Lionelu Messiju

zlata žoga messi guardiola xavi
1/13
Reuters
Lionel Messi je tretjič v karieri prejel Fifino zlato žogo, nagrado za najboljšega nogometaša na svetu v letu 2011. Najboljši je postal trikrat zapored, kar je uspelo le še Michelu Platiniju. Pep Guardiola je postal najboljši trener.

Zlato žogo, nagrado za najboljšega nogometaša v letu 2011, ki jo podeljujeta Svetovna nogometna zveza (Fifa) in francoska revija France Football, je v konkurenci Cristiana Ronalda in Xavija dobil Lionel Messi, ki je to priznanje prejel že lani. "To je zame veliko priznanje in hkrati velika čast, da sem že tretjič zapored najboljši. Rad bi se zahvalil soigralcem, igralcem in trenerjem, ki so glasovali zame. Rad bi se zahvalil tudi Barceloni in soigralcem v argentinski reprezentanci, brez njih bi bilo nemogoče osvojiti ta naziv. In bolj kot karkoli drugega bi rad to priznanje delil z Xavijem: zaslužiš si ga prav tako kot jaz," je Argentinec dejal po prejemu nagrade. Messi je šele drugi igralec po Michelu Platiniju, ki mu je prestižni naslov pripadel trikrat zapored. Nagrado Fifa Ballon d'Or je osvojil s 47,8 odstotka glasov selektorjev, kapetanov reprezentanc in novinarjev, drugo mesto je pripadlo igralcu Real Madrida Portugalcu Cristianu Ronaldu z 21,6 odstotka, tretji je bil Messijev soigralec Xavi z 9,23 odstotka.

Najboljši trener po izboru Fife je postal Pep Guardiola, trener aktualnega klubskega evropskega prvaka Barcelone. "Nagrado bi rad posvetil tisočem ljudem, ki so v več kot stotih letih delali v Barceloni. V čast mi je, da sem član tega čudovitega kluba," je v govoru povedal Pep in se zahvalil tudi svojemu pomočniku Titu Vilanovi. Guardiolova konkurenta sta bila Jose Mourinho in Alex Ferguson.

Najboljši trener ženske ekipe je postal Norio Sasaki, selektor ženske japonske reprezentance. Homare Sawa iz Japonske je postala najboljša svetovna nogometašica leta 2011. Japonski je pripadla tudi nagrada za fair-play.

Predsedniško nagrado Fife, ki jo je podelil Joseph Blatter, je prejel Sir Alex Ferguson, ikona Manchester Uniteda, ki ga vodi že 25 let. "Ponazarja modrost življenja in modrost nogometa," je med drugim v obrazložitvi dejal Blatter. "Kar sem vedno občudoval pri Manchestru, je, da smo vedno poskušali zmagati. Ni nam vselej uspevalo, ampak poskušali smo," je dejal počaščeni Ferguson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.