Šport > Nogomet
23 ogledov

Župan si želi finale Lazio-Roma čimbolj zgodaj

Lazio AS Roma Rim incidenti izgredi Serie A Italija liga prvenstvo EPA
Rimski župan Gianni Alemanno si želi, da bi majski finale italijanskega pokala, kjer se bosta za trofejo pomerila mestna rivala AS Roma in Lazio, odigrali v zgodnejšem terminu, da bi se tako izognili incidentom, ki so pokvarili uvod v zadnji ligaški obračun večnih rivalov v večnem mestu.

Lazio in AS Roma se bosta prvič v zgodovini pomerila v finalu italijanskega pokala, ki ga bo v nedeljo, 26. maja, gostil prav rimski Stadio Olimpico. Olimpijski stadion je dom obeh rimskih prvoligašev. Po prvotnem delegiranju bi se morala tekma sicer začeti ob 19.45, a je bojazen pred novimi hudimi incidenti začela razpravo o bolj zgodnjem začetku tekme.

"Začetki tekem lahko včasih pomagajo pri pritegovanju pozornosti k manj atraktivnim tekmam, ampak derbi ne potrebuje tega, zato ga lahko prestavimo na takrat, ko ga bo lažje nadzirati," je za italijansko tiskovno agencijo Ansa dejal župan mesta Gianni Alemanno.

"Po volitvah predsednika republike se bom odločil, če bom na vodstvo Serie A, vladi in lokalnim policijam poslal uradno zahtevo," je še dodal. Zadnji derbi (1:1) med obema mestnima rivaloma je bil še posebej krvav, potem ko je bilo 8. aprila v izgredih pred tekmo zabodenih več privržencev obeh klubov, ki so se spopadli tudi s policijo.

Med derbijem na ulicah "državljanska vojna"

Okrog 200 navijačev Lazia je metalo steklenice in druge predmete na policiste, ki so odgovorili s solzivcem in uporabo drugih prisilnih sredstev. Prebivalci okolice stadiona so govorili o "državljanjski vojni", oblasti pa naj bi celo razmišljale, da derbijev v poznih urah ne bi priredili nikoli več.

Finale pokala bo prava mora za organizatorje, saj bodo na isti dan na sporedu tudi županske volitve. Začetek tekme v zgodnejšem terminu bi seveda lahko vplival na volilne rezultate. A tu še ni konec zapletov - če bi tekmo prestavili na soboto, bi se seveda prekrivala s finalom Lige prvakov na Wembleyju.

Odgovorni naj bi se sestali naslednji teden in sprejeli končno odločitev, strasti pa medtem miri tudi šef rimske policije Fulvio Della Rocca, ki je k "umirjenosti" pozval tudi medije.

"Če že danes vidimo naslove v časopisih, ki pišejo o mestu v izrednih razmerah, potem bo napetost le še naraščala. Za to ni potrebe. Za to tekmo se mora poleg policije vključiti tudi civilna družba, da bi bila tekma velika zabava. Vsi moramo sodelovati," je dejal Della Rocca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.