Šport
16 ogledov

Nole preživel rekordno dolg finale

Novak Djoković Rafael Nadal
1/11
EPA
Prvi igralec sveta Novak Djoković je v finalu OP Avstralije premagal Španca Rafaela Nadala in ubranil lansko zmago v Melbournu, kjer je po letu 2008 in 2011 zmagal že tretjič. Za peti grand slam v karieri, tretji zaporedni, je Nadala premagal s 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5) in 7:5. Dvoboj je trajal 5 ur in 53 minut!

Novak Djoković in Rafael Nadal sta se med seboj pomerila že tridesetič, Djoković pa se je dokopal do 14. zmage in je s tem nadaljeval uspešno statistiko proti največjemu tekmecu, ki ga je premagal sedmič zapored in tretjič v finalu Melbourna, za nameček pa lani tudi v finalu Wimbledona in Flushing Meadowsa. Nadal je Srba nazadnje premagal 24. novembra 2010 in je edini igralec v moderni dobi tenisa, ki je izgubil tri zaporedna finala na turnirjih za grand slam.

Kljub temu je v prvem nizu kazalo, da bo Nadal prekinil urok. Drugi igralec z lestvice ATP je svoj 15. finale na turnirjih za grand slam začel dobro in z lahkoto dobival začetni udarec, ki je Djokoviću povzročal težave. 25-letni teniški igralec rojen na Mallorci je leto mlajšemu tekmecu prvi odvzel servis, in sicer v peti igri. Beograjčana, ki je delal veliko neizsiljenih napak, je to le motiviralo, z znanim receptom, z dolgimi izmenjavami udarcev, je lomil tekmeca in mu v osmi igri tudi sam odvzel servis. Špancu je odločilni preobrat uspel v enajsti igri, ko je še drugič naredil brejk in prvi niz po 80 minutah dobil s 7:5. Djoković je predvsem slabo izkoriščal priložnosti na servis nasprotnika, saj je izkoristil le eno od petih priložnosti, Nadal pa dve od treh.

V drugem nizu se je branilec naslova le prebudil in do devete igre povsem zasenčil Nadala, ki je že v četrti igri izgubil servis, sam pa si na začetni udarec naasprotnika ni ustvaril niti ene priložnosti. Napake Srba so bile redke, a le do devete igre, ko je imel pri izidu 40:15 dve priložnosti za niz. Nepopustljivi Nadal se ni predal in po številnih neizsiljenih napakah Srba znižal izid na 5:4 in serviral za izenačenje na 5:5. Nole se je po šoku v odločilnih trenutkih le zbral in še drugič v nizu Špancu odvzel servis in izenačil na 1:1.

V tretjem nizu je Djoković pokazal najboljšo igro na turnirju. Nadal je bil prvič na kolenih ponovno v četrti igri, v osmi pa Djoković Nadalu brez izgubljene točke še petič na srečanju odvzel servis in tretji niz dobil s 6:2.

Četrti niz je bil bolj izenačen. Odločilna za Nadala je bila osma igra, ko je po zaostanku na svoj servis z 0:40 osvojil pet zaporednih točk in izenačil na 4:4. Španec tudi v nadaljevanju ni popuščal in se prebil do podaljšane, 13. igre, ki je prinesla številne preobrate, od vodstva Djokovića s 5:3, do prednosti Nadala s 6:5. Španec je izkoristil že prvo priložnost in dobil podaljšani niz s 7:5.

V začetku petega niza je Nadal deloval zelo samozavestno, Djoković, ki se je lani poigraval s Špancem, pa je deloval prestrašeno in je celo izgubljal točke z daljšo izmenjavo. Srb, ki je deloval zelo utrujeno, je prvi izgubil servis, in sicer v šesti igri, a se v sedmi vrnil v igro, nato pa izenačil na 4:4. Španec je po odličnem serviranju v začetku niza nepričakovano popustil. Pri 4:4 je še rešil svoj servis, pri izidu 5:5 pa je Djoković le izkoristil drugo priložnost in povedel s 6:5. Djoković, ki je serviral za zmago je povedel s 30:0, a se je Nadal še enkrat vrnil v igro in si priigral priložnost za brejk (30:40). Naslednji tri točke, vključno z žogico za zmago so pripadle Djokoviću, ki je po najdaljšem finalu v Melbournu, po petih urah in 53 minutah, še tretjič osvojil OP Avstralije.

OP Avstralije, finale:

N. Djoković (Srb, 1) : R. Nadal (Špa, 2) 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5), 7:5

Komentarjev 2
  • Goran Saša 16:49 29.januar 2012.

    OLE OLE ! Srbija ZLATA v Vaterpolu ! :D ole ole ! :D

  • Goran Saša 15:45 29.januar 2012.

    Ole ole ole ole ole Ole ole ole ole ole Ole ole ole ole ole Ole ole ole ole ole Ole ole ole ole ole Ole ole ole ole ole Ole ole ole ole ole Ole ole ole ole ole ...prikaži več Ole ole ole ole ole Ole ole ole ole ole Ole ole ole ole ole Ole ole ole ole ole SAMPION!