Šport
804 ogledov

Nosilec majice udeležen v grd padec

Giro
Francoz Arnaud Demare (FDJ) je zmagovalec 10. etape Dirke po Italiji, medtem ko je skupno vodstvo pred našim Primožem Rogličem (Jumbo Visma) zadržal Italijan Valerio Conti (UAE Team Emirates).

10. etapa letošnje dirke po italijanski pentlji nas je popeljala od Ravenne do Modene. Po popolnoma ravnih 145 km se je po grdem padcu nekaterih izjemnih sprinterjev v zadnjem kilometru za najmočnejšega izkazal Francoz Arnaud Demare.

Zelo kratko in hitro etapo je sicer zaznamoval beg dveh kolesarjev, saj sta se takoj po samem startu v ospredje podala Luca Covili ter stari znanec letošnjih pobegov, Japonec Sho Hatsuyama.

Dvojica ubežnikov si je privozila nekaj malega več kot 4 minute prednosti, preden je glavnina dvignila tempo. Dvojica je bila tako ujeta 30 km pred ciljem.

O zmagovalcu današnje etape je tako po pričakovanju odločal sprint, kljub temu da je nekaj kilometrov pred ciljem z nevarnim napadom poizkusil Fran Ventoso, ki je bil tik pred zadnjim kilometrom ujet.

V samem zaključku pa je pri boju za čim boljše izhodišče prišlo do grdega padca, kjer jo je zelo grdo skupil tudi nosilec ciklamne majice za najboljšega po točkah, Pascal Ackermann, ki je nato v očitnih bolečinah le prečkal ciljno črto. V padec sta bila udeležena tudi dva mlada italijanska sprinterja ter tiha favorita za današnjo etapo, Simone Consonni ter Matteo Moschetti, so se pa trčenju izognili vsi favoriti za skupni seštevek.

Ackermann je prišel v cilj precej odrgnjen in okrvavljen, brez točk v sprintu je sicer obdržal ciklamno majico za najboljšega sprinterja, a ima le točko prednosti pred Demarom.

"Mislim, da je Pascal zadel mene, ko sem mu pripravljal položaj. Na našo nesrečo je kolesar, ki je prišel z leve, zaprl mojo pot, moral sem zavirati, nato pa sem slišal veliko hrupa, pogledal sem nazaj in videl Pascala na tleh. Ne izgleda dobro. Bomo videli, kako bo, ko spere rane. Je borec," je zaključek opisal Selig.

Nastalo zmedo je najbolje izkoristil Demare, ki se je v napetem obračunu izkazal za močnejšega od Elie Vivianija (Deceuninck Quick Step) in Rüdigerja Seliga (Bora Hansgrohe).

Demare je tako le prišel do tako želene etapne zmage na Giru, saj je bil doslej trikrat drugi in enkrat tretji. "Neverjetno. Imamo močno ekipo, na tem Giru do danes nismobili uspešni, čeprav smo bili vselej zraven. Danes se je izšlo perfektno. Razlika v primerjavi s prejšnjimi dnevi je bila, da smo danes bili bolj usklajeni, sprejeli smo same prave odločitve," je povedal Demare.

Prvi Slovenec na cilju je bil Jan Polanc (UAE Emirates), ki je bil 36. Primož Roglič je končal kot 45., Grega Bole (Bahrain-Merida) pa 93. Vsi so bili v času zmagovalca. Skupno so vsi trije zadržali mesta, ki so jih zasedali po nedeljskem kronometru. Roglič je drugi, Polanc 23. in Bole 129.

V sredo bodo novo priložnost iskali sprinterji, saj bo 11. etapa, ki se bo po 221 kilometrih končala v Novi Ligureju, prav tako ravninska.

Primož Roglič Giro d'Italia Šport Zaradi snega ogrožena kraljevska etapa Gira Primož Roglič Video Šport Primož cvetje po zmagah podarja le eni osebi

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice