Šport
13 ogledov

Ob zmagi brez tradicije, Španci že grozijo

Cristiano Ronaldo Portugalska trening EPA
Vzdušje pred finalom že izjemno, po zadnjem pisku pa ne bo tradicionalne proslave naslova. Španci želijo čez štiri leta pokal nazaj.

V velikem finalu evropskega prvenstva se bosta pomerila Francija in Portugalska, po stavnicah sodeč pa so favoriti galski petelini. Ti so se se Portugalci doslej pomerili 24-krat in dobili kar 18 dvobojev, pet se jih je končalo z remijem, le eden pa z zmago reprezentance s Pirenejskega polotoka.

Vzdušje pred finalom je bilo že nekaj ur pred samim dogodkom izjemno, kar nekaj podpore bodo imeli tudi Portugalci, saj v Franciji prebiva velika portugalska manjšina. So se pa pd pokala že poslovili Španci. Pri Marci so tako na naslovki zapisali: "Sosedje, prepuščamo vam pokal, naj zmaga boljši. P.S. Leta 2020 ga želimo nazaj."

Francoski nogometaši pa bodo kljub morebitni zmagi ostali brez tradicionalnega dogodka. V primeru uspeha na bodo mogli lovorike proslaviti s tradicionalno povorko po Elizejskih poljanah v Parizu. Osrednja ulica oziroma promenada se namreč pripravlja na najpomembnejši francoski državni praznik, dan Bastilje, ki se slavi 14. julija. Za nogometaše oziroma sprevod avtobusa s pokalom naj bi bila pripravljena rezervna različica.

Galski petelini so na domačih tleh že osvojili evropsko prvenstvo leta 1984 na čelu z izjemnim Michelom Platinijem, 14 let kasneje pa je sedanji selektor Didier Deschamps kot kapetan dvignil pokal za naslov svetovnih prvakov. Leta 2000 so še drugič postali evropski prvaki, Portugalcem pa doslej še ni uspelo zmagati na EP ali SP. Najbližje podvigu so bili leta 2004, ko so zaigrali v finalu na domačih tleh, a jih je takrat presenetljivo premagala Grčija. Cristiano Ronaldo je bil pred 12 leti že član portugalske izbrane vrste, zelenico pa je po finalu zapuščal v solzah.

"Tokrat želimo solze sreče," so zapisali pri portugalskem Recordu, pri časopisu A Bola pa so na naslovki dejali: "To je tekma naših življenj. Zmagali bomo!"

Francoske oblasti veliko pozornost pred finalom, ki se bo začel ob 21.uri, posvečajo varnosti. V okolici stadiona in v navijaškem območju pod Eifflovim stolpom bo za red in mir skrbelo več kot 3400 policistov.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.