Šport
798 ogledov

Obupani Becker se oprijema rešilne bilke

boris becker Epa
Upokojeni teniški as bi se rad izognil stečajnemu postopku.

Nekdanji nemški teniški zvezdnik Boris Becker, trikratni zmagovalec turnirja v Wimbledonu, se bo skušal z diplomatsko imuniteto kot posebni odposlanec Srednjeafriške republike za športne zadeve pri Evropski uniji izogniti stečajnemu postopku, ki proti njemu poteka na sodišču v Londonu, so v petek poročali otoški mediji.

Becker, ki je v osemdesetih in devetdesetih letih osvojil šest turnirjev za veliki slam - tri v Wimbledonu, dva v Melbournu in enega v New Yorku -, je zašel v precejšnje denarne težave, ki pa bi se lahko tudi kaj hitro končale.

Beckerja je sodišče v Londonu junija lani poslalo v stečaj, ker ni mogel poplačati vseh nakopičenih dolgov. Sodišče v Londonu je ugodilo zahtevi po bankrotu zasebne banke Arbuthnot Latham & Co, ker jim Becker ni poravnal posojila vse od leta 2015. Njegov nekdanji poslovni partner, ki od Nemca terja vrnitev dolga v višini 36,5 milijona evrov, a je sodišču v švicarskem Zugu zavrnilo njegov zahtevek.

boris becker | Avtor: Epa Epa

Kot je mogoče razbrati iz dokumentacije, s katerim razpolaga londonski High Court, se Becker v postopku pred sodiščem sklicuje na diplomatsko nedotakljivost pred sodnim pregonom. Kot je navedel prek svojega pravnega zastopnika, z namenom, da se "čim prej konča ta farsa, da bi lahko znova normalno zaživel".

Nekdanji prvi teniški lopar, ki je kot trener pomagal srbskemu teniškemu asu Novaku Đokoviću, je bil, kot navajajo njegovi pravni zastopniki, aprila letos imenovan za športnega atašeja Srednjeafriške republike pri Evropski uniji. Njegov diplomatski status pa ga v skladu z Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih iz leta 1961 varuje pred kazenskim pregonom.

Kot poročajo mediji, je proti Beckerju možno sprožiti kakršen koli pravni postopek le v primeru, da se s tem postopkom strinjata britanski zunanji minister Boris Johnson in zunanji minister Srednjeafriške republike.

Becker ves čas trdi, da je stečajni postopek neupravičen in nepravičen: "Skupina anonimnih bančnikov in birokratov me je potisnila v povsem nepotreben stečaj, ki mi je povzročil ogromno zasebne in profesionalne škode. Ko bodo ustavljeni ti poskusi, da bi se neupravičeno okoristili na moj račun, bodo moji odvetniki razmislili o odškodnini."

Beckerja v postopku pred londonskim sodiščem brani sloviti Ben Emmerson, specializiran za vprašanja človekovih pravic, ki je med drugim zastopal ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, nazadnje pa borca za katalonsko neodvisnost Carlesa Puigdemonta.

Za Beckerjem je zanimivo in razgibano življenje. S 17 leti in 227 dnevi je še vedno najmlajši zmagovalec Wimbledona, komaj polnoleten je imel v rokah že dve lovoriki z najprestižnejšega teniškega turnirja.

Nemec, ki ga je tenisa učil Slovenec Boris Breskvar, je teniško kariero končal leta 1999 s porazom v osmini finala Wimbledona. Zgolj z denarnimi nagradami v času teniške kariere je zaslužil 25 milijonov dolarjev, a je denar zaradi razkošnega življenjskega sloga, ki ga je gojil zdaj 50-letni Becker, tudi hitro izginil.

Njegovo življenje po športni karieri so prepletli škandali. Leta 2002 je bil obsojen na pogojno zaporno kazen zaradi utaje davkov, javno je priznal odvisnost od uspavalnih tablet in alkohola, bil je tudi poklicni igralec pokra. Januarja je javnost pozval, naj mu pomaga poiskati pet izgubljenih pokalov, ki jih je osvojil kot šampion turnirjev za veliki slam, da bi z njihovo prodajo poplačal del dolgov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.