Šport
260 ogledov

Umrla članica hrama slavnih

Sveča EPA
Poslovila se je nekdanja najboljša igralka na svetu.

Po dolgi in težki bolezni je v bolnišnici v Sao Paulu umrla Maria Esther Andion Bueno, najuspešnejša brazilska in južnoameriška teniška igralka vseh časov. Bila je stara 78 let.

Kot poročajo tiskovne agencije, je bila Maria Bueno nekdanja številka ena na svetovni ženski teniški lestvici ter zmagovalka sedmih posamičnih turnirjev za veliki slam, še petkrat pa se je uvrstila v finale turnirjev velike četverice.

Štirikrat je osvojila nacionalno prvenstvo ZDA in trikrat prvenstvo Anglije v Wimbledonu, na turnirjih za amatersko prvenstvo Francije in prvenstvo Avstralije pa se je po enkrat uvrstila v finale.

Ob tem je osvojila še enajst turnirjev za grand slam med ženskimi dvojicami in en naslov med mešanimi dvojicami. Leta 1978 je bila sprejeta v mednarodni teniški hram slavnih.

Leta 1960 je postala prva ženska, ki je v eni sezoni osvojila grand slam v ženskih dvojicah, torej vse štiri naslove v eni sezoni, tri v paru z Darlene Hard in enega s Christine Truman.

Mario Bueno je krasil lep in eleganten slog igre, tekmice pa je premagovala z dominantno igro pri mreži, zaradi katere se jo je prijel vzdevek Lastovka iz Sao Paula. Po koncu kariere je delala kot komentatorka na brazilski športni televiziji SporTV, dvoboje pa je komentirala v paru s še eno brazilsko teniško legendo Gustavom Kuertenom.

Dokler ji ni tega preprečila težka bolezen, lani so ji postavili diagnozo ustnega raka, je še vedno poprijela lopar in igrala tenis.

"Takrat, ko sem jaz igrala tenis, je bil tenis povsem amaterska zadeva. Na turnir sem vzela samo dva loparja, nagrada za osvojeni naslov v Wimbledonu je bil vaučer v višini 15 funtov," je dejala leta 2015 v intervjuju za youtube kanal Esporte Ponto Final.

Maria Bueno je bila rojena 11. oktobra 1939 v Sao Paulo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice