Šport
4381 ogledov

Odlična Slovenka se vrača! Veliki cilj - medalja na evropskem prvenstvu!

Olimpijci Rio, Teja Belak Saša Despot
Teja Belak se je vrnila po kolajno na EP

Dolga leta najboljša slovenska telovadka Teja Belak se v sezoni 2024 po dveh porodih vrača v reprezentanco. Čeprav ima še možnosti, da si preko svetovnih pokalov na preskoku pribori olimpijski nastop v Parizu, to ni njen glavni cilj in razlog za vrnitev. Bolj si želi kolajno na evropskem prvenstvu, ki se ji je že nekajkrat izmuznila zgolj za malo.

Zdaj 29-letna telovadka, ki bo aprila dopolnila 30 let, se je enkrat že uspešno vrnila, ko je aprila 2022 komaj deset mesecev po rojstvu sina spet stopila na zmagovalni oder svetovnega pokala v Bakuju in zasedla tretje mesto, novo zmago na preskoku pa je dosegla oktobra istega leta v Mersinu.

Nato pa je konec leta presenetila z novico, da s partnerjem, nekdanjim telovadcem Žigo Šilcem junija pričakujeta drugega otroka. Tako se zdaj po rojstvu hčerke spet vrača na tekmovanja. Prvi nastop jo čaka na svetovnem pokalu v Cottbusu od 22. do 25. februarja, uvodni vikend sezone v Kairu bo še izpustila.

Teja Belak | Avtor: Profimedia Profimedia

"Glede na to, da sem oba otroka rodila s carskim rezom, mi je bilo v drugo malo lažje glede tega, kako se vrniti v proces treninga. Prvič sem se še malo lovila. Razlika je pa ta, da je doma z dvema veliko težje. Ko eden spi, drugi zagotovo ne, tako da počitka sploh ni. To se mi precej pozna po jutranjih treningih, ko imamo trikrat na teden triurni trening moči ... To me povsem ubije. Je kar težko. Tudi malo slabše spimo kot pri prvem, tako da se kar pozna," je novo vsakodnevno rutino vrhunske športnice razkrila Belakova.

Kot je poudarila, je že takoj ob drugi nosečnosti vedela, da se želi hitro vrniti nazaj v telovadnico, in ne le to, tudi nazaj na vrhunsko raven. "Takoj sem vedela, da imam to željo, ker druga nosečnost ni bila načrtovana in mi je malo podrla tekmovalne načrte. Dobro sem vedela, čez kaj vse bom spet morala iti, a sem vseeno imela močno željo po vrnitvi. Zato je bilo morda malo lažje."

Belakova pravi, da je ta čas njen glavni cilj, da se vrne v staro rutino. "Moj glavni cilj za zdaj je, da se vrnem v staro rutino, da bom skoke, ki sem jih nekoč že obvladala, spet izvajala s takšno lahkoto kot pred zanositvijo. Takrat sem bila res vrhunsko pripravljena in to si želim nazaj. Lahko rečem, da sem že skoraj tam, ne pa še povsem. Tako da lovimo vsak dan. Poleg tega pa moram obdržati službo, svetovni razred pa lahko podaljšam samo na teh uvodnih svetovnih pokalih. Tudi zato se nam toliko mudi," je bila odkrita telovadka Zelene jame, ki bo izpustila uvodno tekmo svetovnega pokala v sezoni v Kairu.

Dobro se zaveda dejstva, da če prikaže nastop na preskoku brez napak, se lahko na vsakem svetovnem pokalu bori za zmagovalni oder. "Vem, da če oba skoka skočim lepo, kot jaz znam, je to za svetovni vrh na teh tekmah. To me vleče naprej. Drugače pa imam v skokih še precej rezerve, lahko bi skočila težje skoke in to je nekako dolgoročnejši cilj. Kaj bo pa letos, si pa ne znan povsem predstavljati. Želim si, da bi naredila na tekmi tako, kot znam, potem bomo pa videli, kaj mi bo v olimpijski sezoni to prineslo."

Teja Belak | Avtor: Profimedia Profimedia

Olimpijske kvalifikacije za gimnastični turnir v Parizu še niso končane. Ena od priložnosti je tudi svetovni pokal, kjer štejejo trije najboljši nastopi na štirih tekmah. Tudi tu si je Belakova otežila delo, saj bo uvodno tekmo izpustila, tako da potem na preostalih treh prostora za napake ne bo.

Vendar je Belaovak presenetila, da olimpijske igre niso njen glavni cilj, ampak le eden od ciljev. Olimpijsko izkušnjo je že doživela pred osmimi leti v Rio de Janeiru, bolj si želi kolajno na evropskem prvenstvu, ki jo je imela že velikokrat na dosegu roke, a se ji je vsakič za malenkost izmuznila.

"Čeprav sem vsa leta svetovni pokal na preskoku končala na vrhu, prvem ali drugem mestu, in bi mi taka uvrstitev letos prinesla tudi olimpijski nastop, ta sploh ni v ospredju mojih misli. Veliko več mi pomeni, da bi osvojila kolajno na evropskem prvenstvu, kot da bi se še enkrat uvrstila na olimpijske igre. Če mi ne bo uspelo letos, pa prihodnjo sezono. Lahko bi rekla, da je to moj dolgoročni cilj, zaradi katerega se sploh vračam."

Belakovo bo sezono začela v Cottbusu, nato jo v sklopu olimpijskih kvalifikacij čakata še svetovna pokala v Bakuju (7. - 10. marec) in Dohi (17. - 20. april). Evropsko prvenstvo v Riminiju pa je za telovadke na sporedu od 1. do 5. maja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice