Šport > Olimpijske igre
49068 ogledov

Drama atletinje, ugrabili so jo in odpeljali na letališče

Kristina Cimanovskaja Profimedia
Atletinja v strahu pred vrnitvijo v domovino.

Člani beloruske olimpijske odprave naj bi na silo skušali iz Japonske odpeljati atletinjo Kristino Cimanovskajo, 24-letnica je javno kritizirala vodstvo atletske ekipe. Zaradi izjav so nato trenerji v nedeljo vdrli v njeno sobo v olimpijski vasi in jo prisilili v pakiranje, nato pa jo odpeljali na letališče, kjer so jo želeli vkrcati na let za domovino. Atletinja se je obrnila na japonsko policijo, ki je 'belorusko akcijo' zaustavila.

Sprinterka bi morala v torek nastopiti v kvalifikacijah teka na 200 metrov, v četrtek pa jo je čakal še nastop v štafeti 4x400 metrov. Atletinja je izjavila, da so jo pri beloruskem olimpijskem komiteju prepozno prijavil na omenjeni štafetni tek, to so storili šele potem, ko so ugotovili, da nekatere članice ekipe niso opravile dovolj dopinških testov. 

"Nekatere naše atletinje niso dopotovale v Tokio, ker niso imele dovolj testov. Trener me je dodal v štafeto, sploh me ni vprašal za mnenje in o tem sem javno spregovorila. Glavni trener je nato prišel do mene in dejal, da ima navodila z višjih instanc, da me je potrebno odstraniti," je za Reuters na letališču Haneda dejala Cimanovskaja. 

Ta je po poročanju beloruskega novinarja Tadeusza Giczana zdaj zaprosila za azil v Avstriji, za pomoč pa se je obrnila tudi na Mednarodni olimpijski komite. Po besedah istega novinarja so državni mediji v domovini sicer že pričeli z napadi na atletinjo.

"Skušajo me spraviti iz države brez mojega dovoljenja. Mok prosim, da se vmeša," je po poročanju spletnega portala BBC Belorusinja dejala v videu, ki ga je objavila preko kanala beloruske športne solidarnostne organizacije, ta podpira športnike, ki so jih zaprli ali onemogočili zaradi njihovega političnega mišljenja.

"Mediji so poročali o tem, da Cimanovskajo, ki je javno kritizirala režim in športne funkcionarje, iz Tokia pošiljajo v Belorusijo. Predstavniki atletske zveze so jo odpeljali na letaišče. Vse je podobno ugrabitvi," pa je na twitterju napisala novinarka Hana Ljubakova iz Minska.

Kasneje je objavila še video, v katerem se Cimanovskaja nahaja na letališču Haneda. "Do njega sta jo pospremila dva člana beloruske športne delegacije. Zdaj se nahaja v družbi policije in prostovoljcev. Ko so jo vprašali, če jo je strah odpotovati v Belorusijo, je rekla 'da'," je še dodala Ljubakova.

Na japonski policiji incidenta za zdaj še niso komentirali, beloruski olimpijski komite pa je svoje dejanje pojasnil s tem, da je Cimanovskaja brez mesta v reprezentanci ostala zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja.

Kristina Cimanovskaja | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Komentarjev 6
  • Avatar Maja Kajza
    marelica 14:10 02.avgust 2021.

    Bogdan76 vsi smo samo Slovenci, levi, desni, sredinski. Samo dva milijona ljudi nas je. Ti pa streljas po sosedu, ker ima svojo voljo in svoje zelje. Upam da se ti tvoji gnili mozgani kmalu posusijo in ostanes sam, samcat v prazni sobi.

  • Avatar Leon
    Leon 07:01 02.avgust 2021.

    To se dogaja v deželah ,kjer si politiki lastijo odličja športnikov . Pahor, Janša.....in podrepniki ne skrivajo svojih dejanj.

  • bogdan76 18:56 01.avgust 2021.

    Fajonova nič ne komentira twiter seje pokvaril Mesec spi spanje levih lenuhov.

Sorodne novice