Šport
64693 ogledov

Ostudne podrobnosti zlorabe: "Posilil me je več kot stokrat"

McKayla Maroney Epa
Nekdanji zdravnik ameriške gimnastične reprezentance je zlorabil več kot 500 deklet.

Zloglasni Larry Nassar, nekdanji zdravnik ameriške gimnastične reprezentance, je od leta 1996 do 2015 pod pretvezo zdravstvenih pregledov zlorabil na stotine mladih deklet. Med žrtvami večkrat obsojenega 59-letnika, ki bo zaradi svojih zločinov preostanek življenja preživel za zapahi, je bila tudi olimpijska prvakinja McKayla Maroney.

Nekdanja vrhunska telovadka, ki se je spolnih napadov dokončno osvobodila šele z upokojitvijo leta 2016, se je takrat za pomoč obrnila na zvezo, kjer pa so svoje moči raje usmerili v to, kako bi škandal pometli pod preprogo. 

Larry Nassar | Avtor: Epa Epa
Tekmovalki so ponudili celo odškodnino v zameno za molk, obenem pa so želeli Nassarju omogočiti, da se potihoma umakne iz reprezentance. Zveza naj bi Maroneyjevi, ki je poravnavo takrat sprejela, izplačala 1,25 milijona ameriških dolarjev.

Olimpijska šampionka je zdaj razkrila nove podrobnosti večletne zlorabe. "Napadel me je takoj, ko sem se pridružila reprezentanci. Rekel je, da me želi pregledati in me prvič posilil pri 13 letih. Govoril mi je, da se moram na takšen način žrtvovati za nastop na olimpijskih igrah. Kasneje me je posilil še stokrat."

Za pomoč je prosila tudi trenerja Johan Gedderta, ki si je leta 2021 sodil sam, potem ko so na dan prišle podrobnosti v zvezi s spolnimi zlorabami, trgovino z ljudmi in drugimi zločini. "Zaupala sem se trenerju Geddertu, ki pa se ni odzval," je povedala.

Za prijavo se je odločila po tem, ko ji je Nassar podtaknil uspavalno tableto. "Prebudila sem se gola na njegovi postelji in se odločila za prijavo. Toda njih so zanimale samo medalje in denar. Drugega niso hoteli. Moja gimnastična kariera ni bila vredna tega, kar sem morala prestati. Zdaj moram začeti znova," je povedala 29-letnica.

Komentarjev 8
Sorodne novice