Šport
32 ogledov

Prevc: Raje pekoče kot odojek

peter prevc Profimedias
Najboljši skakalec letošnje sezone je pred sklepnimi tekmami sezone razkril svoje občutke ob uspehih in načrte po tekmovalnem obdobju.

Dominacija Petra Prevca v letošnji sezoni je popolna. Slovenski skakalec si je že zagotovil veliki kristalni globus, osvojil je naslov svetovnega prvaka v poletih in zmagal na novoletni turneji. 

Za nameček vodi tudi v razvrstitvi poletov, podre pa lahko praktično vse rekorde, ki jih je v svetovnem pokalu v izjemni sezoni 2008/09 postavil Gregor Schlierenzauer.

Veliko psihologov

Za uspehe, ki jih Peter niza v letošnji sezoni, je potrebna psihološka trdnost. Prevc je v pogovoru za Val202 razkril, kdo mu pomaga pri mentalni pripravi.

"Psihologov imam zelo veliko, čeprav niso psihologi po poklicu. Mina je moja psihologinja, pa tudi Goran, Urban Jarc, Aljoša, moj oče ... Vsi, s katerimi sem vsak dan v stiku, saj me najbolje poznajo. Če potrebujem kaj v zvezi s skoki, se obrnem na trenerski štab. Če se hočem odklopiti od skokov, preklopiti drugam, se obrnem na osebno stran življenja. Tam po navadi glava najde kak dodaten namig, včasih tudi čisto samoiniciativno, drugače pa se poglobim sam vase. Razmišljam, o čem sem razmišljal med tekmo, kaj sem počel pred tekmo. Tako spoznavam sam sebe. Mislim, da je vsaka glava zgodba zase. Mislim, da za to ne potrebujem koga tujega, ki me ne pozna," je o psihični pripravi za Val202 povedal Peter Prevc.

Zastrašujoč vpis

V Sloveniji zaradi Prevčevih uspehov vlada prava športna evforija. "Velikrat je nekdo srečen, ko me spozna, ko se fotografiramo ... Takrat vidim, da lahko pozitivno vplivam na življenje ljudi in to me razveseljuje. Trudimo se, da se čim večkrat dobimo z navijači," je o tem povedal 23-letnik, ki je najbolj zaslužen za porast vpisa v skakalne klube. 

"Skakalnic ne bo zmanjkalo. Dovolj jih je in ni jih težko zgraditi. Bolj je problem oprema. Je pa že skoraj zastrašujoče, koliko otrok se je na novo vpisalo. Ponosen sem, da sem skupaj s fanti del tega. Vesel sem, da se otroci ukvarjajo s športom, pa naj bodo to skoki, nogomet, gimnastika ..."

Po sezoni v Azijo

Planica | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Čez teden dni bo skakalna sezona končana v dolini pod Poncami. "V Planici se nekako zaključi enajstmesečno obdobje treniranja. Takrat se malo proslavi. Dobimo se s prijatelji, ki jih zanemarjam od septembra, oktobra. In po Planici, ko zaspim, v glavi ni tega, da moram zjutraj od devetih na 'štenge'," je občutke ob koncu sezone opisal svetovni prvak v poletih.

Si bo spomladi in poleti priviščil tudi manj zdravo hrano, potem ko mora skoraj ves čas paziti, kaj konzumira? "Prehrana? Ne vem. Pomembno je, da je zdravo. Čeprav včasih paše tudi kaj bolj mastnega ... Vendar pa raje pojem kaj pekočega kot odojka (smeh, op. a.)."

Prevc po vsaki sezoni za več tednov odpotuje iz domovine. "Prvi teden po sezoni bom obiskal pokrovitelje, ki so mi pomagali. Nato pa bom odpotoval v Azijo. Najameš avto in greš sem in tja. A nekje ni ravno priporočljivo, da se sam voziš okrog, tako da bomo videli," je načrte po sezoni obelodanil Prevc.

Komentarjev 1