Šport
359 ogledov

Po aferi v Mariboru več imen naznanili protidopinški organizaciji

doping
"Verjetno ni naključje, da so enega od njiju klicali doktor," pravijo po preiskavi v Mariboru.

Pri 36- in 52-letnem Mariborčanu, ki sta osumljena prometa z nedovoljenimi snovmi v športu, so policisti našli prepovedano snov darbepoetin, ki se nahaja v zdravilu Aranesp 500. S kazensko ovadbo sta bila v četrtek zvečer privedena k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, odločitev o priporu pa bo znana danes.

Kot je v današnji izjavi za medije povedal vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Robert Munda, so kriminalisti pri hišnih preiskavah v preteklih dneh prav tako zasegli zdravila kot Dexamethason, ki vsebuje nedovoljeno snov v športu deksametazon, ter Apaurin, ki vsebuje diazepam, Morfin in Helex, ki vsebuje prepovedano drogo alprazolam.

Po doslej znanih podatkih sta osumljena od septembra lani do aprila letos na območju Slovenije in Hrvaške storila 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu, za katere se je tudi izkazalo, da so škodljive zdravju. V primeru obsodbe jima grozi do 15 let zapora.

Kriminalisti so pri izvajanju preiskave uporabljali tudi prikrite preiskovalne ukrepe s sodelovanjem tajnih delavcev, ki so se med drugim dogovarjali za navidezen odkup. V vseh teh primerih je bila pošiljka tudi plačana, okvirno okoli 500 evrov na poseg.

Doping Odziv na afero Šport "Smo popolnoma v šoku"

Kriminalisti po besedah Munde domnevajo, da je bil večji del prepovedanih snovi pridobljen na delovnem mestu enega od osumljencev. Ta je bil po neuradnih navedbah zdravstveni delavec na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. "Četudi je zdravstveni delavec, je nenavadno, da ima pri sebi toliko takšnih zdravil," je povedal vodja mariborskih kriminalistov. Dopušča sicer možnost, da so bile sporne snovi pridobljene še kje drugje.

S snovmi sta osumljena oskrbovala tako aktivne kot rekreativne športnike, večinoma atlete, ki so jih varnostni organi že naznanili protidopinški organizaciji. Imen Munda ni želel izdati. "Posamezni športniki, bodisi aktivni bodisi rekreativni, ali njihovi trenerji, so iskali opcijo za optimiranje svojih telesnih sposobnosti," je pojasnil.

transfuzija Krvni doping Šport Ena večjih doping afer v Sloveniji

Po poročanju medijev naj bi bila osumljena zdravstveni delavec Boris Špes in atletski trener AD Štajerska Maribor Igor Šalamun. V omenjenem društvu se od takšnega početja ograjujejo in sporočajo, da imajo ničelno toleranco do dopinga. Tudi Munda je poudaril, da so bile nedovoljene aktivnosti stvar posameznikov. "Šlo je zgolj in samo za to, da so posamezniki delali pod okriljem trenerja, te osebe. V tem krogu se je to dogajalo. Če je kdo to zaznal in tičal glavo v pesek, težko rečem. Nesporno pa je, da ni šlo za povezavo k kakšnim društvom ali organizacijo, temveč zgolj za osebne vezi med posamezniki," je povedal.

Opozoril je, da je pri vseh omenjenih snoveh šlo za ogrožanje zdravja. Nekatera so celo tako nevarna, da se lahko bolniku vbrizgajo samo v zdravstveni ustanovi. "Verjetno ni naključje, da so enega od njiju klicali doktor," je povedal Munda. V kriminalistični preiskavi so sodelovali s hrvaškimi in avstrijskimi varnostnimi organi, zato zadevo vodi Specializirano državno tožilstvo. Ta teden so bili opravljeni trije sklopi hišnih preiskav na območju Maribora in okolice.

Roman Kejžar Zavrača krivdo Šport Kejžar: Do dopinga imam ničelno toleranco

Ena od prepovedanih snovi v športu, ki je bila pri preiskavi identificirana in uporabljena, je darbepoetin v obliki zdravila Aranesp 500, ki je na listi prepovedanih snovi Svetovne protidopinške agencije (WADA). Spada v skupino S2 med peptidne hormone, rastne dejavnike, sorodne snovi in posnemovalce.

 Direktor Slovenske antidoping organizacije (SLOADO) Jani Dvoršak je z zvezi s kriminalistično preiskavo, po kateri sta 36- in 52-letna Mariborčana osumljena prometa z nedovoljenimi snovmi v športu, dejal, da je SLOADO policiji posredovala podatke, ki jih je imela, da pa policijskih in kriminalističnih postopkov ne more komentirati.

"Sloado je seznanjena s primerom. Nenazadnje smo v sodelovanjem s kolegi iz Avstrije in Hrvaške prišli do podatkov, da je prišlo do kršitve protidopinških pravil. Vse, kar smo v zvezi s tem imeli v naših internih materialih, smo potem posredovali slovenski policiji. Kako je ta potem peljala postopke, kakšni so zaključki in kakšni bodo postopki pri preiskovalnem sodniku, ni v naši pristojnosti in tega ne moremo komentirati. Ko bodo končani omenjeni postopki pa bo Sloado pri tistih, ki so bili vpleteni v preiskavah in so člani športnih organizacij oziroma so aktivni v športu, izvedla svoje disciplinske postopke," je v izjavi za STA pojasnil Dvoršak.

Domen Hafner Državni prvak Šport Slovenski atlet pozitiven na dopinškem testu

"Naš protidopinški program teče naprej tako kot je doslej. Na podlagi tega dogodka ne načrtujemo posebnih stvari, dodatnih testiranj ali programov. V zadnjem času pa smo že večkrat povedali, da je uporaba prehranskih dopolnil in prepovedanih poživil razširjena tudi med rekreativnimi športniki. Način boja proti prepovedanim poživilom je tu veliko težji kot v vrhunskem športu. Zato poskušamo ozaveščati udeležence množičnih rekreativnih prireditev, da naj uživajo zdravo hrano, sadje in zelenjavo in da naj ne posegajo po zdravju škodljivih prepovedanih poživilih," je dodal Dvoršak.

SLOADO bo v okviru rednega programa v torek, 10. aprila, v hotelu Union v Ljubljani pripravila seminar Dan čistega športa, ko bo od 10. ure najprej potekal trenerski seminar, ob 13.20 se bo začel seminar za lastnike fitnes centrov in trenerje, ob 14. uri pa se bo začela okrogla miza z novinarsko konferenco o dopingu v rekreativnem športu. Za rekreativce bodo od 17. ure naprej pripravili še seminar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice