Šport
34203 ogledov

Po poti Rusije in Severne Koreje: Hrvaški grozi mednarodni suspenz

Hrvaška, olimpijske igre Profmedia
Hrvaški grozi suspenz krovne protidopinške agencije.

Hrvaški v naslednjih mesecih grozi suspenz Svetovne protidopinške agencije (Wada) zaradi neizpolnjevanja njenih kriterijev, danes poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Ta napoveduje pregled delovanja hrvaških protidopinških organov v decembru.

Težava je v tem, da Hrvaška nima samostojne športne protidopinške agencije, saj je vlada v letu 2010 v sklopu varčevalnih ukrepov to ukinila in njene naloge prenesla na republiški Zavod za toksikologijo. Danes naloge protidopinške organizacije v državi opravlja Služba za protidopinški nadzor, ki deluje pod Zavodom za javno zdravje.

To pa ne zadostuje kriterijem Wade. "Wada jasno zapoveduje, da mora biti nacionalna protidopinška agencija popolnoma samostojna in ne sme biti del državnih organov," je za Hino pojasnil profesor Davor Plavec, ki je predsednik hrvaškega društva za medicino v športu pri hrvaški zdravniški zbornici.

Kot je izpostavil Plavec, se kljub drugačnim obljubam trenutno ne pripravlja zakonodaja, ki bi popravila trenutno stanje. To pa bi lahko celo ogrozilo hrvaške nastope na mednarodnih športnih tekmovanjih.

"V decembru na Hrvaško prihaja inšpekcija Wade in grozi ji, da bi bila razglašena za državo, ki ne izpolnjuje kriterijev svetovne agencije, kar je razlog, zaradi česar sta trenutno suspendirani Rusija in Severna Koreja. Hrvaški grozi suspenz," je bil jasen Plavec, ki poziva vlado, da čim prej pripravi zakonski predlog za ustanovitev samostojne protidopinške agencije.

Komentarjev 4
  • alen04 17:19 26.oktober 2021.

    To mi deli miška mala.

  • b33ab25186006cead7364298e6e8c765c70692f1 16:54 26.oktober 2021.

    HRVATSKA🎶OLEEE OLEEEE OLEE🎼HRVATSKA🎤LUDNICA🎵🎵🎵HRVATSKA LUDNICA🎼🎶🎵🎤🤣😄😂😀😃😎.

  • Elizabeth_Perez 16:28 26.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice