Šport
259 ogledov

Dve dramatični končnici za sosedski finale

Portugalska Rusija EP v futsalu Epa
V finalu evropskega prvenstva v futsalu bosta igrali reprezentanci Portugalske in Španije.

Portugalci so šli v polfinale z ne najboljšo popotnico, kar zadeva zadnje tekme z Rusi. V letu 2017 so z njimi igrali štirikrat, dvakrat so izgubili, dvakrat pa igrali neodločeno. Tudi tokrat so se hitro znašli v zaostanku, a v drugem polčasu so tudi po zaslugi dveh zadetkov Andreja Coelha preobrnili izid in se veselili vstopa v svoj drugi finale evropskih prvenstev (3:2). Doslej so v njem igrali le leta 2010.

Rusi so tekmo izvrstno začeli. V tretji minuti je Eder Lima sprožil prvi resnejši strel na tekmi, minuto zatem pa je svojo ekipo povedel v vodstvo, potem ko je v praktično prazno mrežo poslal žogo po lepi akciji, s katero so Rusi izigrali Portugalce. Rusi so bili nevarni še v sedmi minuti, ko je Robinho s prefinjenim strelom zatresel okvir vrat, Sledili so poskusi Sergeja Abramova v deseti, Ivana Čiškale v 12. in Robinha v 13. minuti, a ti niso prinesli spremembe izida.

Portugalci so bili prvo polovico polčasa v podrejenem položaju, potem pa vzpostavili ravnotežje in v zadnjih minutah prevzeli pobudo. Tako je v 17. minuti Pedro Cary prišel pred vratarja Georgija Zamtaradzeja, a se malce zapletel in žogo poslal mimo vrat. Minuto zatem je ruski čuvaj mreže dobro posredoval v dvoboju ena na ena s Tiagom Britom, v 19. minuti pa je Ricardinho preigraval po levi strani, sprožil, a spet je bil na mestu Zamtaradze.

Finale in tekma za tretje mesto bosta na sporedu v soboto. Obe srečanji si lahko ogledate v prenosu na SportKlubu (SK).

Uvod drugega polčasa je bil precej izenačen z nekaj poskusi na obeh straneh, izid pa se ob dobrem ruskem čuvanju tekmecev ni spremenil. Zato pa se je v 31. minuti. Rusi so takrat naredili napako na dvoji polovici, Andre Coelho je ukradel žogo in jo potem z desetih metrov poslal pod prečko ruskega gola za 1:1. Pet minut pozneje so Portugalci zadeli za preobrat. Po kotu je bil spet uspešen Andre Coelho, ki je od daleč žogo poslal v levi zgornji kot ruskih vrat. Malo zatem so se v priložnosti znašli Rusi po slabem izbijanju Portugalcev, Robinho pa je iz bližine žogo poslal čez gol.

Rusi so v zadnjih dveh minutah zaigrali z igralcem več. Najprej so bili slabo minuto pred koncem kaznovani, čez celo igrišče je v prazno mrežo zadel Bruno Coelho za 3:1. Le nekaj sekund pozneje pa so prek Ederja Lime znižali zaostanek, a to je bilo tudi vse, kar jim je uspelo.

"Majhna država, kot je Portugalska, je imela dušo veliko kot Rusija."
Jorge Braz, selektor Portugalske

futsal SLO-POR Selektor: Šport "Če ne bo sprememb, je to naš limit"

Aktualne prvake osrečila loterija

Španija Kazahstan EP v futsalu | Avtor: Epa Epa

Španija je v ponovitvi polfinala s prejšnjega EP znova premagala Kazahstan. Tokrat se je za preboj v finale, v katerem se bo potegovala za svoj osmi naslov, morala precej bolj potruditi, saj je odpor tekmeca zlomila šele po kazenskih strelih (8:6).

V prvem polčasu je Španija igrala podobno kot na prejšnjih tekmah. Skušala je imeti nadzor nad žogo oziroma igro in večinoma ga je tudi imela. A prav veliko priložnosti si ob terenski pobudi ni priigrala, enega nevarnejših strelov je v 12. minuti sprožil Pola z volejem z desne strani, a je bil Higuita pripravljen. Na drugi strani so bili Kazahstanci precej konkretnejši pri svojih akcijah, že v peti minuti je bil sam pred vratarjem Serik Žamankulov, a je slabo streljal, v šesti je poskusil Dinmuhambet Sulejmenov, a je bil Paco Sedano na mestu, v osmi minuti pa so povedli, potem ko so z lepo akcijo izigrali Špance, žogo pa je na koncu v mrežo potisnil Taynan.

"Tekma s Kazahstanom je bila res izjemna. Bil je pravi spektakel za gledalce v dvorani in tiste, ki so obračun spremljali po televiziji ali prek spleta."
Jorge Venancio Lopez, selektor Španije

Tudi pozneje so imeli Kazahstanci lepše priložnosti, Špancem pa nikakor ni uspelo priti do nevarnejšega strela, tudi po zaslugi Taynana, ki je blokiral kar nekaj poskusov. V 16. minuti pa so nekoliko srečno izenačili, po kotu z leve strani je žoga zadela Sulejmenova, ki je toliko spremenil smer žogi, da je ta končala za hrbtom Higuite. V 18. minuti so imeli Kazahstanci spet dve lepi priložnosti, med drugim je Douglas Junior močno sprožil od daleč, žoga pa je za malo švignila mimo vrat. Na drugi strani je Joselito slabo streljal po zelo obetavnem napadu Špancev, ki so povedli dobro minuto pred koncem polčasa, ko je po kotu Marc Tolra ostal povsem sam na sedmih metrih in z nizkim strelom premagal Higuito.

Kazahstanski vratar pa se je razveselil v 25. minuti. Takrat se je sam vpisal med strelce, ko je žogo s kakih 17 metrov poslal v levi zgornji kot španskih vrat. Še v isti minuti so Kazahstanci povedli, ko je po podaji Douglasa Juniorja iz bližine zadel Pavel Taku. Štiri minute pozneje je Španija izid poravnala, po lepi podaji iz avta je pred vrati žogo v mrežo potisnil Joselito. Za še večje veselje španskih navijačev je v 34. minuti poskrbel Pola, ki je najprej ukradel žogo Daurenu Nurgožinu, potem pa premagal še Higuito. V isti minuti je vratnico zadel Ortiz.

Zatem so si Španci priigrali še nekaj obetavnih akcij, Kazahstanci pa poskusili še s Higuito v napadu. In zgolj 1:19 minute pred koncem so Kazahstanci spet izenačili, od daleč je z leve strani zadel Douglas Junior in izsilil podaljšek.

Že po nekaj sekundah prvega dela podaljška je Miguelin po šestem akumuliranem prekršku Kazahstana zadel vratnico, španski pritisk pa je v tretji minuti podaljška oplemenitil Miguelin z močnim strelom za 5:4. Toda to ni bilo dovolj za zmago, v 48. minuti je izid na 5:5 popravil Žamankulov. Sledili so kazenski streli, pri katerih so bili uspešnejši Španci.

"Dvorano smo dvignili na noge in napadli od prve minute. Mislim, da je Kazahstan igral dovolj dobro, da bi lahko prišel v finale. Toda tudi Španija si je zaslužila finale."
Cacau, selektor Kazahstana

EP v futsalu, polfinale:

Rusija - Portugalska 2:3 (1:0)
Eder Lima 4., 40.; Andre Coelho 31., 36., Bruno Coelho 40.

Kazahstan - Španija 6:8** (5:5, 1:2)
Taynan 8., Higuita 25., Taku 25., Douglas Junior 39., Žamankulov 48; Jesenamanov 16./ag, Tolra 19., Joselit0 29., Pola 34., Miguelin 43.

** - po streljanju šestmetrovk

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice