Šport
414 ogledov

Poslastica na drugem 'najstarejšem' finalu

Roger Federer Profimedia
V medsebojnih dvobojih Đoković proti Federerju vodi s 25:22.

V nedeljskem finalu ljubitelje tenisa čaka še ena poslastica. Pomerila se bosta Roger Federer in Novak Đoković. Srb je na poti do dvoboja za lovoriko v polfinalu s 6:2, 4:6, 6:3, 6:2 premagal Španca Roberta Bautista Aguta, Švicar, ki je še popravil svoj rekordni dosežek uvrstitev v finale Wimbledona, zdaj jih ima 12, pa po novem epskem obračunu Rafaela Nadala. Sedemintridesetletnik je slavil s 7:6 (3), 1:6, 6:3 in 6:4.

"Izčrpan sem. Na koncu je bilo tesno. Rafa je udaril nekaj izvrstnih udarcev. Celoten dvoboj je bil na zelo visoki ravni. V ključnih trenutkih sem dvoboj prevesil na svojo stran. Vodstvo v prvem nizu je bilo ključno, čeprav sem ga potem moral braniti. Vrnil se je. Res sem užival," je takoj po dvoboju z Nadalom izjavil Federer. Ta je o naslednjem tekmecu dejal: "Novak je pokazal izvrsten tenis. Pokazal je, zakaj je branilec naslova. V finalu ga bo res težko premagati. Veselim se izziva."

Federer se je sicer prebil v svoj 156. finale serije ATP, za rekordom Američana Jimmy Connorsa pa zaostaja še osem final; 146 jih je zbral Ivan Lendl, 119 Nadal, 109 John McEnroe, šesti na večni lestvici pa je Đoković s 108. nastopi v finalih.

Wimbledon
Moški finale
 

v nedeljo, 14.07.2019, ob 15:00 na SK1 

Švicar bo v nedeljo ob 15. uri lovil svoj 21. turnir za veliki slam. Devetkrat v Wimbledonu ni slavil še noben tenisač, če mu bo uspelo pokal osvojiti še devetič, se bo na absolutnem prvem mestu z devetimi zmagami izenačil z Martino Navratilovo. 

Na drugi strani bo Đoković šestič zaigral v finalu Wimbledona, ki ga je doslej dobil v letih 2011, 2014, 2015 in 2018, kot edini ga je v finalu doslej premagal Škot Andy Murray leta 2013. Poleg Federerja imata več nastopov v finalih Wimbledona le še Pete Sampras in Boris Becker (7), Đoković pa se je zdaj izenačil s Connorsom in Björnom Borgom.

Novak Đoković | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zame tenis ni služba. V karieri sem že veliko osvojil in bi tako lahko svojo kariero tudi že zaključil. Ampak jaz tenis igram, ker v njem preprosto uživam, imam podporo družine in seveda si želim pisati zgodovino tega športa. Želim si osvojiti čim več grand slam naslovov in želim biti zgodovinska številka 1," je po polfinalu razmišljal Srb.

"Federer je izjemen na vseh podlogah, še zlasti pa v Wimbledonu. Rad igra hitro, tekmecu pa odvzema čas in ti preprosto ne ponuja veliko priložnosti. Nadal in jaz imava rada dovolj časa za vse, proti Rogerju pa sva tako pod konstantnim pritiskom. S Federerjem sva že odigrala nekaj epskih final, tako da vem, kaj lahko pričakujem," o finalu menil Đoković.

Velika tekmeca sta doslej odigrala 47 dvobojev, tri zmage več (25:22) je zbral srbski teniški igralec. Šlo bo sicer za drugi 'najstarejši finale' v odprti eri tenisa. Federer bo čez manj kot mesec dopolnil 38 let, Đoković je bil maja star 32 let.

Velika rivala sta se v Wimbledonu doslej pomerila trikrat. Djoković je Federerja premagal v finalnih obračunih 2014 in 2015, Švicar pa je bil boljši v polfinalu leta 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice