Šport
41 ogledov

Pregled: Tina 4., polom biatloncev

Sport 10.02.14, Tina Maze, po slalomski tekmi za superkombinacijo na olimpijskih Stanko Gruden/STA
V središču pozornosti slovenske javnosti je bilo četrto mesto Tine Maze in skupinski neuspeh biatloncev.

Nemka Maria Höfl-Riesch je v superkombinaciji ubranila naslov olimpijske prvakinje iz Vancouvra. Druga je bila Avstrijka Nicole Hosp, tretja pa Američanka Julia Mancuso. Četrta je bila Tina Maze, ki je za stopničkami zaostala deset stotink sekunde. Po smuku je bila na tretjem mestu. "Upala sem, da se mi bo sešlo, a se ni. Takšno smučanje ni bilo dovolj za to, kar sem danes želela. Ne krivim drugih, ampak sebe," je dejala Mazejeva. Maruša Ferk je bila deseta, Ilka Štuhec pa je odstopila v slalomu.

Slovenci razočarali

Francoz Martin Fourcade je postal olimpijski prvak v biatlonskem zasledovanju. Na 12,5 kilometrski progi je slavil pred Čehom Ondrejem Moravcem in rojakom Jeanom Guillaumom Beatrixom. Za dobro sekundo je medaljo zgrešil zmagovalec sprinta, norveški veteran Ole Einar Bjoerndalen. Med trojico Slovencev je bil najboljši Klemen Bauer na 24. mestu, Jakov Fak, ki se je v kazenskem krogu zavrtel šestkrat, je osvojil 31. mesto, Janez Marič pa je pristal na 49. mestu. V slovenskem taboru je po tekmi vladalo veliko razočaranje.

Dvojčka do medalje na 500 metrov

V hitrostnem drsanju na kratkih progah v disciplini 1500 metrov je slavil Kanadčan Charles Hamelin, olimpijski prvak iz Vancouvra na 500 metrov in v štafeti na 5000 metrov. Na igrah v Sočiju mu napovedujejo še več kolajn. Srebro je osvojil Kitajec Han Tianyu in Rus Viktor An.

Nizozemec Michel Mulder je zmagal v preizkušnji na 500 metrov. Slavje Nizozemske sta s srebrom in bronom dopolnila Jan Smeekens in Ronald Mulder, zmagovalčev brat dvojček.

Bilodeau ubranil naslov

Kanadski smučar prostega sloga Alex Bilodeau je zmagal v disciplini grbine, s čimer je na olimpijskih igrah osvojil še drugi naslov najboljšega, potem ko je zmagal že v Vancouvru 2010. Drugo mesto na olimpijski tekmi grbin v Sočiju je osvojil svetovni prvak Kanadčan Mikael Kingsbury, bron pa je pripadel Rusu Aleksandru Smišljajevu.

Jelenko soliden na treningu

Slovenski nordijski kombinatorec Marjan Jelenko je na drugem treningu spet pokazal solidno skakalno pripravljenost. Zabeležil je peti (93 m) in četrti rezultat (97,5 m), a je kar nekaj tekmovalcev manjkalo, od tega veliko najboljših. Skakali niso Nemci, nekateri Norvežani in Francoz Jason Lamy Chappuis.

Teja 20 sekund za kolajno, skakalke optimistične

Teja Gregorin, edina slovenska biatlonka na olimpijskih igrah v Sočiju, bo v torek ob 16. uri po slovenskem času začela svoj drugi nastop na teh olimpijskih igrah. Na zasledovalni tekmi bo startala 15. po vrsti, na sprinterski tekmi v nedeljo pa si je nabrala 42 sekund zaostanka.

Požun Soči 2014 olimpijske igre trening smučarski skoki skakalka | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
V torek bodo na mali skakalnici kompleksa Ruski Gorki na vrsto za olimpijski debi prišle skakalke. Na startu bodo štiri slovenske tekmovalke. Špela Rogelj, Katja Požun, Eva Logar in Maja Vtič sestavljajo odlično ekipo, borile se bodo za visoka mesta, vse pa si želijo med najboljših deset, potihoma pa tudi kolajno.

Ravnjak in Kralj z različnimi cilji

Po tednu bivanja v olimpijski vasi bosta v torek svoj krstni nastop na olimpijskih igrah dočakala smučarja prostega sloga, Tim-Kevin Ravnjak in Jan Kralj. Nastopila bosta v disciplini snežni žleb, njuna cilja pa sta različna. Ravnjak želi v finale, Kralj pa vsaj med 32 najboljših, kar bi mu zagotovilo mednarodni status športnika.

Prevc Slovak, Kopitar prišel

Razplet o barvi kolajne slovenskega smučarskega skakalca Petra Prevca si je na drugem programu Televizije Slovenija v nedeljo ogledalo kar 681.000 prebivalcev Slovenije, so danes prek Twitterja sporočili s Televizije Slovenija. Sicer pa se je britanski "izpostavi" športne televizije Eurosport v nedeljo zgodil spodrsljaj, saj so ob Prevcu objavili slovaško zastavo.

Slovenska hokejska reprezentanca je dočakala še svojega zadnjega člana. Na zimske olimpijske igre v Sočiju je iz ZDA prispel še zvezdnik ekipe Los Angeles Kings, Anže Kopitar. Ta je na socialnem omrežju Twitter zapisal: "Dogaja se! #počutimsezeloolimpijsko."

Mok preiskuje

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je sporočil, da je sprožil preiskavo, potem ko so ugotovili, da je na stotine migrantskih delavcev, ki so pripravljali vse potrebno za olimpijske igre v Sočiju, ostalo brez plačila. Borci za človekove pravice v Sočiju so predstavnike Moka opozorili na seznam 200 delavcev, ki jih ruska podjetja še niso plačala.

Komentarjev 1
  • dragec 08:07 11.februar 2014.

    Tina je preveč obremenjena z zmago - po vsaki ceni.