Šport
17 ogledov

Prijatelja, sovražnika in spet prijatelja

Leto 2014 je v formuli 1 minilo v popolni dominaciji Mercedesa. Od 19 dirk sta jih kar 16 dobila Lewis Hamilton in Nico Rosberg, o naslovu svetovnega prvaka pa je v njunem dvoboju odločila šele zadnja preizkušnja sezone.

Sezona se je začela s precejšnjimi spremembami dirkalnikov, te pa so najbolje vnovčili pri Mercedesu, ki so mu tekmeci skozi celo leto le gledali v hrbet. Svetovni prvak Lewis Hamilton je dobil 11 dirk, Nico Rosberg pet, še trikrat pa je na najvišjo stopničko stopil novi član Red Bulla Daniel Ricciardo. Štirikratni zaporedni svetovni prvak Sebastian Vettel je v sezoni le štirikrat stopil na zmagovalni oder, za eno drugo in tri tretja mesta.

Na koncu spet prijatelja

Hamilton je odstopil na prvi dirki sezone in tako že na začetku zaostal 25 točk za Rosbergom. Nemec je prav zaradi nekaj odstopov svojega moštvenega kolega vodil večji del sezone, po medsebojnem trčenu v Spaju, zanj je Rosberg priznal, da je bilo namerno, pa je imel sedem dirk pred koncem sezone že velikih 29 točk prednostil. "Po Spaju sem se odločil, da je treba nekaj izboljšati. 'To je vojna' sem pomislil. Vso nakopičeno energijo sem nato iz negativne spremenil v pozitivno," je Britanec za prelomno dirko sezone označil prav Veliko nagrado Belgije. 

Po njej je Hamilton nanizal pet zmag, Rosberg pa je konkurentovo serijo prekinil šele z zmago na predzadnji dirki v Braziliji. Razlika v Britančevo korist je znašala 17 točk pred Veliko nagrado Abu Dabija, kjer so se podeljevale dvojne točke. Za zmago je tako Hamiltonu zadoščalo že drugo mesto, če bi slavil Rosberg. Ta je sicer startal s prvega mesta, a ga je Hamilton prehitel že pred prvim zavojem, Nemec pa je imel nato tudi težave z bolidom in je dirko končal šele kot 14. Mercedes si je konstruktorski naslov sicer privozil že tri dirke prej, ko je dirko prvič gostil olimpijski Soči.

"Hvala družini, hvala ekipi. Dobro sem startal, morda najbolje doslej. Dirkalnik se je obnašal dobro. Kar malce žalosten sem, da Nicov avto danes ni bil dovolj hiter, da bi se borila za naslov. Po dirki mi je prišel čestitat, s tem je pokazal, da sva prijatelja," je po zadnji zmagi v sezoni dejal Hamilton, ki si je pridirkal drugi naslov svetovnega prvaka.

V sezoni je imelo kar nekaj moštev finančne težave, posebej žalostno pa se je leto odvilo za moštvo Marussie. Poleg finančnega poloma jo je namreč zaznamovala tudi grozna nesreča dirkača Julesa Bianchija, ki si je na Veliki nagradi Japonske hudo poškodoval glavo. Nesrečni Francoz je na mokri stezi zletel s proge in trčil v vozilo, ki je na istem mestu že odstranjevalo drugi dirkalnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.