Šport
60 ogledov

Srebrna dirkača v boju za naslov prvaka

Rosberg Hamilton EPA
Če bi v formuli 1 podeljevali medalje za prva mesta, bi se na zadnji dirki za zlato spopadla dva srebrna dirkača. A nagrada, čeprav ne zlata, bo kljub vsemu mikavna - naslov svetovnega prvaka za sezono 2014. Kandidata pa sta le dva, oba člana Mercedesa, Britanec Lewis Hamilton in Nemec Nico Rosberg.

Sezona formule 1 2014 se izteka v znamenju srebrnih puščic. Le malo so tekmecem prepustili v nemški ekipi: od dosedanjih 18 dirk so se le tri končale z zmagoslavjem nekoga, ki ni član Mercedesa (vse tri je dobil Avstralec Daniel Ricciardo v Red Bullu), dirkača nemškega avtomobilističnega giganta pa imata pet (Nico Rosberg) oziroma deset (Lewis Hamilton) zmag.

Odločitev o prvaku bo tako povsem interna zadeva Mercedesove ekipe. Zaradi novih pravil, prvič doslej bodo na zadnji dirki sezone delili podvojene točke, pa se obeta še zanimiv dvoboj. Kakršnekoli tehnične težave ali napaka enega od dirkačev lahko v trenutku spremenijo izhodiščni položaj. Ta je sicer boljši za Hamiltona. Svetovni prvak iz leta 2008 ima po predzadnji dirki 17 točk prednosti. Toda v Abu Dabiju bodo za zmago podelili 50 namesto običajnih 25 točk, drugo mesto bo vredno 34 točk, tretje 24 ...

Rosberg potrebuje pomoč

Matematika o naslovu prvaka je tako povsem jasna: Hamilton bo na koncu sezone na prvem mestu, če bo na dirki v Abu Dabiju zmagal ali končal na drugem mestu, ali pa, če bo končal pred Rosbergom ne glede na njuni uvrstitvi. Prvak bo tudi, če bo ostal brez točk in Rosberg ne bo boljši kot šesti, pa tudi v primeru, če bosta oba odstopila ali končala brez točk.

Rosberg ima slabše izhodišče, saj mora nadoknaditi zaostanek. To mu lahko uspe, če bo zmagal in bo Hamilton tretji ali slabši, če bo drugi, Hamilton pa šesti ali slabši, če bo tretji, Hamilton pa sedmi ali slabši, če bo četrti, Hamilton pa deveti ali slabši, zadnja možnost pa je Rosbergovo peto mesto in Hamiltonovo deseto ali slabše. Nemec mora torej računati na pomoč vsaj enega tekmeca, ki bi se vrinil med oba Mercedesova dirkača, medtem ko lahko Britanec mirno vozi tudi tik za njim in se ne spušča v tvegane prehitevalne manevre.

Hamilton že slavil v Abu Dabiju

Prizorišče v Abu Dabiju je razmeroma mlado v koledarju formule 1, prvič so tam dirko izvedli leta 2009, a je že postalo ena od najbolj zanimivih in zahtevnih, tudi zaradi vročine in slabše vidljivosti ob umetni svetlobi. Največ izkušenj in dobrih dosežkov ima na njej sicer dirkač, ki ga tokrat ne bo v boju za naslov: štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel je zmagal v letih 2009, 2010 in lani. Leta 2011 pa je bil prvi Hamilton.

O tem, komu in če bodo v moštvu Mercedes dali prednost v nedeljo, Nemci ne želijo javno govoriti. Po številu zmag bi bil lahko v prednosti Hamilton, Rosberg pa se je izkazal z bolj stalnim nabiranjem točk in večjo zanesljivostjo. "Kot moštvo smo lahko le veseli, da imamo takšen par voznikov. Zame sta oba enako pomembna," je bil diplomatski vodja ekipe Toto Wolff.

Med številnimi razburljivimi konci sezon je karavana formule 1 odločitev na zadnji dirki enkrat že doživela tudi v Abu Dabiju. Leta 2010 so imeli pred zadnjo dirko možnost za naslov še štirje dirkači. Na koncu je Fernando Alonso (Ferrari), ki bi mu za naslov zadoščalo že četrto mesto, končal le na sedmem. Ker je bil Vettel prvi, je Nemec tudi postal takrat najmlajši svetovni prvak ter začel niz, ki je trajal do lani. Zdaj bo Vettel na istem prizorišču dobil naslednika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.