Šport
239 ogledov

"Problem je večji, kot si mislimo"

doping igla injekcija EPA
10. april je dan čistega športa. Zaznamoval ga je tudi trenerski seminar oziroma preventivni program boja proti dopingu v rekreativnem športu.

V hotelu Union v Ljubljani so pripravili seminar za trenerje, povezan s preventivnim programom za čisti šport, pomenom športnega okolja, varovanjem zdravja športnikov in načelom objektivne odgovornosti.

Dogajanje so sklenili z okroglo mizo, na kateri so obravnavali problematiko dopinga v rekreativnem športu. Kot je pokazal nedavni mariborski primer, je doping precej razširjen tudi med rekreativnimi oziroma amaterskimi športniki. Na to so opozorili tudi sogovorniki: direktor nacionalne protidopinške agencije Sloado Jani Dvoršak, predsednik Fitnes zveze Slovenije Dušan Gerlovič, direktor direktorata za šport na ministrstvu za šolstvo in šport Boro Štrumbelj, Gregor Pečovnik, direktor Športne unije Slovenije Evrofitnesa, ter trener v fitnesu Miha Bevc.

Dvoršak je poudaril, da v projektu dan čistega športa sodeluje že približno 50 držav, na današnjem slovenskem seminarju pa so bili zadovoljni z udeležbo 187 trenerjev.

Po nekaterih podatkih, povzetih predvsem po tujih raziskavah, se približno 20 odstotkov rekreativnih športnikov srečuje s prepovedanimi sredstvi oziroma bi bili pripravljeni poseči po njih. Gerlovič je pohvalil Sloado, da se je pospešeno lotila reševanje problematike, čeprav po njegovem mnenju do tega prihaja pet do deset let prepozno.

doping Doping Šport Po aferi v Mariboru več imen naznanili protidopinški organizaciji

"Država je prepozno ugotovila, kaj je trend. Trend pa je uživanje takšnih substanc. Kdor je pri skrbi zase grešil 20 let, pride v fitnes in želi vse napake popraviti v treh mesecih. Imamo kup osebnih trenerjev, ki svojim varovancem predlagajo skrajšano metodo, da bodo dosegli, da bodo lepi, mladi in bogati. Gre za farso kapitala in mednarodnih združb, kjer je edini cilj bogatenje nosilcev kapitala," je dejal predsednik zveze Gerlovič.

Tudi trener v fitnesu Bevc, ki ima 12 let izkušenj na tem področju, pravi, da si ne smemo zatiskati oči, da tega ni. Morda ne samo v fitnesu, je pa res, da je na tem področju najbolj vidno navzven. Rešitev pa vidi predvsem v osveščanju, ne pa v kaznih: "Vsi hočejo bili lepi, zdravi in to doseči na hiter način. Tudi kakšna moja stranka pride do mene in pravi, imam prijatelja, ki uporablja nedovoljene stvari in kaj jaz mislim o tem. Upam, da sem pri svojem delu vedno dosegel, da sem svoje varovance odvrnil od tega z razlago, kakšni so stranski učinki. Je pa težava, ker so ti ljudje v družbi, kjer lahko dosežejo hitre rezultate, kakršne si želijo tudi ostali. Na nek naraven način pa je to nedosegljivo ali pa zelo težko."

Pečovnik je prav tako pohvalil Sloado za njeno delovanje, poudaril pa predvsem pomen vzgoje in izobraževanja. Ker bo skupina ljudi, ki je pripravljena jemati ta sredstva, vedno obstajala, je predvsem treba osveščati.

transfuzija Krvni doping Šport Ena večjih doping afer v Sloveniji

Štrumbelj je menil, da je prav, ker doping na tej ravni ni več tabu tema. Opozoril je na dvoličnost, saj vsi (predvsem profesionalci), ki jih zalotijo pri nečednem početju, zanikajo namerno uporabo in iščejo izgovore. "Borba proti temu je kot borba proti drogi. Gre za milijardni svetovni posel. To, kar se je zgodilo v Mariboru, je to, kar bi se moralo dogajati širše. Moramo si pogledati v oči: problem je večji, kot si mislimo," pravi Štrumbelj.

Ko so se dotaknili osveščanja in možnosti, da bi, podobno kot na tobačnih izdelkih, uporabnike s slikami ali posnetki opozorili na nevarnosti in posledice uporabe dopinga, pa je tudi Dvoršak opozoril na dvoličnost: številni lastniki fitnesov niso želeli uporabiti brezplačnih Sloadovih opozorilnih plakatov, pa tudi pri udeležbi na seminarjih osveščanja so še precej na začetku. Na današnji seminar je od 20 vabljenih predstavnikov fitnes centrov prišel samo Gerlovič; od šestih načrtovanih delavnic v sklopu projekta Just Sport so morali dve odpovedati, ker ni bilo prijav.

A verjetno najbolj prodoren primer je za konec podal Štrumbelj, ko se je odzval na možnost predvajanja opozorilnih posnetkov. "Kot profesor sem nekoč na kongresu športne medicine videl posnetek obdukcije mrtvega bodybuilderja. Ko so prerezali kožo, je bila spodaj zdrizasta masa, ki ni bila podobna mišici. Človek je dobesedno razpadel. Tu pa je še veliko srčnih kapi, infarktov, zastojev srca ... Ljudje se zgrudijo in jim ni več pomoči. Tega je veliko več v rekreativnem športu kot pa v profesionalnem. Že samo če bi pokazali ta video, bi bilo povsem dovolj, da bi si marsikdo premislil pri jemanju," je ob koncu okrogle mize zelo plastično opozoril Štrumbelj.

Domen Hafner Državni prvak Šport Slovenski atlet pozitiven na dopinškem testu

Tako on kot Gerlovič pa sta izpostavila še eno plat nevarnosti, psihične posledice jemanja prepovedanih sredstev - lahko se kažejo v osebnostnih spremembah ali pa v povečani agresivnosti, kar v fitnes centrih opažajo predvsem pri skupinah bodybuilderjev. Dvoršak je ob tem dodal, da so na spletni strani Sloado na voljo video posnetki, ki so jih dobili od ameriške protidopinške agencije, opozarjajo pa na nevarnosti jemanja posameznih skupin prepovedanih poživil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.