Šport
70 ogledov

Proti velikim rivalom razmišljajo le o zmagi

hokej, Slovenija - Italija Žurnal24 main
V petek bo na SP divizije I (skupina A) na Poljskem dan odločitve. O prvem mestu in s tem o neposredni uvrstitvi na elitno SP 2017 bosta odločali Slovenija in Avstrija. Zmagovalec tega dvoboja bo prvi na tem SP, poraženec pa morda šele tretji.

Pred zadnjim krogom je Slovenija prva, Avstrija druga, Južna Koreja tretja, imajo pa devet, osem in sedem točk. Za njimi sta s po šestimi Italija in Poljska.

Scenarij za Slovenijo je povsem jasen: kakršnakoli zmaga, bodisi v rednem delu ali pa po podaljšku ali kazenskih strelih, bo pomenila potrditev prvega mesta in s tem napredovanja med elito, kamor letos zanesljivo vodi le prvo mesto. Drugo bo morda tudi dovolj, vendar bodo udeleženci tega svetovnega prvenstva potrditev o tem dobili šele med letošnjim elitnim SP v Rusiji.

Po slabšem scenariju, če bo Slovenija izgubila, pa bo morda ogrozila tudi to drugo mesto. Poraz bi namreč pomenil, da bi jo Avstrija zanesljivo prehitela na prvem mestu, ob za Slovence nesrečnem razpletu preostalih dveh dvobojev pa bi lahko prednjo prišla tudi Južna Koreja (če bi premagala Italijo v zadnjem krogu in če Slovenija proti Avstriji ne bi dobila niti ene točke) ali pa Poljska, če bo v zadnji tekmi SP v petek zvečer premagala že odpisane Japonce.

Ob porazu po podaljšku ali kazenskih strelih proti Avstrijcem bi Slovenci dobili točko, kar bi bilo nato dovolj za zanesljivo drugo mesto, brez možnosti, da bi jih še kdo prehitel. Toda v slovenskem taboru pred tekmo razmišljajo samo o scenariju A: o zmagi proti Avstriji in neposredni uvrstitvi med 16 najboljših leta 2017.

Tekma za biti ali ne biti

"Trening je bil posvečen malenkostim, ki jih bomo skušali prenesti na tekmo. Zelo sem zadovoljen, vidi se, da se fantje trudijo in da si želijo zmagati," je po četrtkovem treningu dejal selektor Nik Zupančič, ki se je odločil, da bo tekmo začel z Gašperjem Krošljem v vratih. Zaradi manjše poškodbe na ledu ni bilo Blaža Gregorca, a bo do tekme nared.

"Matematika je enostavna, če zmagaš to tekmo, si prvi. Nekateri fantje imajo s tem izkušnje, mlajši imajo veliko željo, motivacija in kaj podobnega tudi ne bi smela biti težava," še dodaja selektor, ki meni, da bo določala predvsem želja, v veliki prednosti pa bo tisti, ki bo prvi dosegel zadetek.

"Danes smo večino dneva posvetili počitku, imeli smo dokaj kratek trening, kjer smo trenirali predvsem igro z igralcem več. Vse gre po načrtu. Jutri gremo spet na zmago, nič se ni spremenilo, še vedno moramo zmagati zadnjo tekmo na SP," pravi Anže Kuralt.

"Počitek je bil dobrodošel, čaka nas še zadnji trening, danes je bilo bolj sproščeno, da smo čim bolj mirni in da počakamo jutrišnjo tekmo. To bo odločilna tekma, ki obema ekipama veliko pomeni. Ni tako, da eden potrebuje zmago, drugi ne. Zmagal bo tisti, ki bo igral bolj pametno in enostavno. Mislim, da rezultat ne bo izostal," pa je pričakovanja opisal Sabahudin Kovačevič.

Zekma se bo jutri začela ob 16.30. "Jutri bo tekma za biti ali ne biti. Gremo zmagat, mislim, da smo pripravljeni dobro, bo pa težka tekma. Treba bo 'naštelati' glave, biti v igri 60 minut in lahko smo uspešni, če se držimo svojega sistema," meni Rok Tičar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.