Šport
171 ogledov

Prva v boj Franka Anić

Franka Anić, Ivan Konrad Trajkovič, Nuša Rajher Stanko Gruden/STA
V petek in soboto olimpijski nastop čaka še slovenske taekwondoiste. Franka Anić, Nuša Rajher in Ivan Trajković so optimistični in napovedujejo vsaj eno kolajno.

Na olimpijskem turnirju so zbrani le najboljši tekmovalci. V vsaki kategoriji nastopa zgolj 16 taekwondojistov, tudi če borec prvo borbo izgubi, pa ima še vedno možnosti za bronasto kolajno. Odvisno od tega, kako daleč se prebije njegov krvnik.

Od slovenske trojice bo olimpijski led prebila 21-letna Franka Anić, Hrvatica s Korčule, ki se je pred dvema letoma odločila za nastopanje za slovensko izbrano vrsto. Anićeva bo v petek nastopila v kategoriji do 67 kilogramov. "Počutim se super. Žreb je dober. Lahko bi bil boljši, lahko slabši, ampak sem zadovoljna. S trenerjem sva preučila vse tekmice, pripravljena sem. V prvem kolu se bom pomerila s Kazahstanko, v drugem me čaka ali Azerbajdžanka ali Kanadčanka, v tretjem pa bomo še videli. Dosti realno je, da zmagam v prvem in drugem kolu, ampak moram dati vse od sebe. Vse je možno. Lahko izpadem takoj, lahko pa pridem do finala," napoveduje Anićeva, ki ne skriva visokih ciljev: "O kolajni razmišljam že celo leto. Ko sem prišla v London, sem se spomnila na to, zakaj sem delala štiri leta." In kako je prišlo do odločitve, da nastopa za Slovenijo? "Mama je Slovenka, iz kraja Grgar pri Novi Gorici. Leta 2010 sem se odločila za slovensko reprezentanco, ker je v moji kategoriji na Hrvaškem Sandra Šarić, ki je v Pekingu pred štirimi leti osvojila bronasto kolajno. Mislila sem, da bom težko prišla zraven. Moj trener s Korčule je poznal tedanjega slovenskega selektorja in tako je prišlo do dogovora."

Ivan Trajkovič | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Nad slovensko taekwondo odpravo v Londonu bedi vodja reprezentance Dušan Pantar, ki ocenjuje, da so pričakovanja o kolajni upravičena. "Vsekakor, v vse tri borce verjamem. Dobro so pripravljeni. V vsaki kategoriji nastopa po 16 odličnih borcev in med njimi so tudi naši. Morda bo odločalo tudi dnevno razpoloženje. Dva dobra se dobita, eden mora zmagati. Jaz upam, da bodo to naši." Lahkih tekmecev ni, vseeno pa je žreb Ivanu Trajkoviću v prvem kolu namenil prvega favorita Korejca Dongmina Chaja. Pantar pravi: "Žreb je po eni strani težak, po drugi pa zame kar v redu. Trajković ima v prvi borbi Korejca. Pravi, da ga bo polomil. Upajmo … Sem optimist, dali bodo vse od sebe."

Slovenski taekwondo je po 12 letih in Marcelu Moretu spet na olimpijskih igrah. Kaj to pomeni za ta šport v Sloveniji? "Pri nas je taekwondo zelo neprepoznaven šport. Računam, da se bo skozi naše nastope za ta šport slišalo. Da bomo morda dobili neko jedro mladih tekmovalcev, športnikov, iz katerega bomo lahko potem črpali. To nam najbolj manjka," je dejal Pantar in dodal: "Za primerjavo, v Sloveniji imamo državno prvenstvo v enem dnevu, kadeti, mladinci, člani, vse skupaj je morda 150 tekmovalcev. Samo bližnja Hrvaška ima na članskem prvenstvu 400 tekmovalcev, zadeva traja dva dni. To je povsem druga zgodba."

Nuša Rajher in Ivan Trajković bosta nastopila v soboto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.