Šport
8 ogledov

Ratejeva z najboljšim izidom

Martina Ratej EPA
V četrtkovih finalih bosta slovenske barve zastopali Martina Ratej v metu kopja in Tina Šutej v skoku s palico, v finale pa se je prebila še Nina Djordjević.

Kot zadnja se je od trojice Slovenk prebila Nina Djordjević, ki je bila uspešna v večernih kvalifikacijah skoka v daljino. V finalu bo nastopila že jutri. V kvalifikacijah je dosegla 12. izid (6,44 m).

Djordjevičeva je začela s 6,11 m in bila 19. po uvodni seriji. V drugem skoku je pristala pri 6,44 m in napredovala na 10. mesto ter bila med dvanajsterico finalistk. Pred svojim skokom v zadnji, tretji seriji, je bila 12. in s tem še vedno med finalistkami. Slovenka, ki je bila predzadnja med vsemi, ki je skakala, je nato zmogla 6,29 m. Ukrajinka Marina Tverdohlib je nato skočila 6,16 m in vseh dvomov o tem, če je Djordjevičeva v finalu, je bilo konec.

Še z dvanajsterico v finalu

Tina Šutej se je potegovala za uvrstitev v finale v skoku s palico, kvalifikacijska višina je znašala 4,50 metra. V prvem poizkusu je nekdanja svetovna mladinska podprvakinja prekočila višino 4,15 metra, nato pa je bila v prvo neuspešna na 10 centimetrov višji višini, v drugo pa ji je uspelo preskočiti 4,25. Tudi na 4,35 in 4,45 se je zgodba ponovila, Ljubljančanka je bila uspešna v drugo. Višino je preskočilo 13 tekmovalk, zaradi večjega števila poizkusov pa je bila Šutejeva v kvalifikacijah deseta.  

Prvo presenečenje v metu kopja, Ratejeva zanesljivo

Brez velike tekmice v boju za kolajne je ostala Martina Ratej. V metu kopja kvalifikacijske norme (57,50) namreč ni dosegla Ukrajinka Hana Hacko Fedusova, ki je s 67,29 na EP prišla z drugim rezultatom na svetu. V prvi seriji je zmogla le nekaj več kot 53 metrov, nato pa je dvakrat imela neveljaven met. V tretje bi kvalifikacijsko normo zanesljivo presegla, a je kopje zletelo izven predvidenega koridorja za met.

Martina Ratej | Avtor: EPA EPA
V drugi kvalifikacijski skupini se je Ratejeva z lahkoto uvrstila v finale. V prvem poizkusu je kopje poletelo do 61,87, kar je bila tudi najboljša znamka dneva v tej disciplini. Kvalifikacijsko normo je preseglo prav 12 tekmovalk. "Nisem pričakovala tako dolgega meta, a tekmic nisem želela podcenjevati. Čeprav je bila kvalifikacijska norma postavljena precej nizko, je vse skupaj vseeno zelo stresno, saj se je treba prebiti naprej. Zelo sem vesela, da mi je norma uspela v prvem metu, v finalu pa si želim napasti 65 metrov. To mi na največjih tekmovanjih še ni uspelo. Želim si pokazati čim več," je za uradno spletno stran tekmovanja po kvalifikacijski zmagi dejala Ratejeva.

Fotofiniš na strani Tomičeve

Marina Tomič je nastopila v tretji kvalifikacijski skupini teka na 100 metrov z ovirami. Bila je peta, v polfinale pa so iz vsake skupine napredovale tri najboljše, iz vseh petih skupin pa še dodatno štiri najhitrejše po času. Tomičeva se  je s časom 13.12 pred zadnjo skupino nahajala prav na četrtem mestu. Isti čas je nato odtekla še Nizozemka Nadine Visser, že prej pa tudi Poljakinja KarolinaKoleczek. Po ogledu fotofinišov so bile tisočinke na strani Tomičeve, ki se je tako prebila vpolfinale teka na visokih ovirah. "Končno so bile te stotinke in desetinke tudi meni v prid," je po odločitvi dejala Tomičeva. Poleg nje je napredovala tudi Poljakinja, izpadla pa je Nizozemka. V polfinalu je tako nastopilo 17 tekmovalk, med njimi pa je Tomičeva nato zasedla zadnje mesto (13.32).

Mihalinec le stotinko za polfinalom

V kvalifikacijah teka na 100 metrov je od Slovenk najprej nastopila Kristina Žumer. V tretji predtekmovalni skupini je osvojila sedmo mesto s časom 11.85, kar je njen najboljši rezultat v sezoni. Maja Mihalinec je bila šesta v svoji skupini, z 11.52 je postavila osebni rekord, prav tako kot Žumrova pa je ostala brez uvrstitve v v naslednji krog tekmovanja. Kot zadnja se je v polfinale po času prebila Irka Amy Foster, ki je imela le stotinko hitrejši čas od Mihalinčeve. Ta je osvojila 25. mesto, Žumrova je bila 33. "Sama sebe sem prijetno presenetila. Takoj ko sem prišla v cilj, me je bilo malo strah. Nisem imela občutka, da sem bila tako hitra. Ko sem videla izid, sem bila sprva navdušena. Ko pa sem pozneje videla, da mi je le stotinka manjkala do polfinala, je ostalo nekaj grenkega priokusa. Študij in magistrska naloga sta trenutno malo na strani, trenutno je v ospredju atletika. Pozimi se želim dobro pripraviti in uvrstiti na dvoransko evropsko prvenstvo, potem pa bom videla, kako naprej," je napovedala Mihalinčeva.

Prva je od osmerice Slovencev je danes aicer nastopila Sonja Roman na 1.500 metov, ki pa v Zürichu pričakuje več od nastopa na 5.000 metrov. Bronaste v teku na z dvoranskega EP leta 2009 v Torinu je v prvi predtekmovalni skupini osvojila osmo mesto in po teku, ki se je začel zelo taktično, končal pa s silovitim sprintom, še imela teoretične možnosti za preboj v finale, kamor so napredovale po štiri najhitrejše iz vsake skupine ter še štiri po času. A druga skupina je bila hitrejša, Romanova pa je s časom 4:16,38 tako ostala brez finala dvanajsterice.

Žan Rudolf je v večernih kvalifikacijah na 800 metrov dosegel 22. izid (1:48,75) in je za 46 stotink zaostal za polfinalom, kamor so se uvrstili po trije najhitrejši v štirih skupinah in še štirje najhitrejši po času. Rudolf, ki je državni rekord (1:46,79) postavil 14. junija leta 2012 v Velenju, je tekel v zadnji, četrti skupini, v kateri je bil osmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.