Šport
184 ogledov

Ratejevo 18 cm ločilo od medalje, Janežič peti

Ratej Reševalni pas/Twitter
Slovenska atletinja Martina Ratej je na evropskem prvenstvu v Berlinu v metu kopja osvojila četrto mesto, potem ko je kopje najdlje vrgla 61,41 metra. Medaljo, ki bi bila njena prva na velikih tekmovanjih, je zgrešila za 18 cm. Luka Janežič je v finalu teka na 400 zasedel peto mesto (45,43).

Naslov evropske prvakinje v metu kopja si je prepričljivo zagotovila Nemka Christin Hussong s 67,90 metra in rekordom prvenstev, srebro je dobila Čehinja Nikola Ogrodnikova (61,85 m), bron pa Litovka Liveta Jašiunaite (61,59 m).

"Vse, kar lahko rečem, je to, da sem razočarana, 18 cm me je ločilo od medalje, ne morem verjeti, da sem to zapravila. Želja je bila prevelika, ne vem, kaj se je dogajalo. Občutek je bil dober, a ni bilo pospeška v izmetu. Ko sem videla izide, je bila želja še večja. Mogoče bi morala v drugi met na vse ali nič in tvegati, pa sem se skušala umiriti za dobro tehniko v nadaljevanju, kar se ni izšlo," je bila na robu solz slovenska rekorderka.

Šestintridesetletnica Ratejeva je dan prej v kvalifikacijah v svojem drugem metu z 61,69 metra presegla avtomatično kvalifikacijsko normo (60,50 m) in se z drugim izidom med vsemi tekmovalkami gladko uvrstila v finale, kjer bi ponovitev kvalifikacijskega izida prinesla tretje mesto.

"Na ogrevanju pred finalom sem menila, da bo okrog 64, 65 m potrebno za medaljo. Menila sem, da bodo tudi ostale metale več, zato je bil tudi moj cilj, da dosežem daljše mete. Finalni nastopi na velikih tekmah mi res niso usojeni. To, da ne morem enkrat končno osvojiti medalje ... ne vem, ne vem. V finalu nikoli ne morem tekmovati tako, kot znam," je bila na tleh Ratejeva.

Zalet v prvi seriji je predčasno končala in je imela nato le še 17 sekund na voljo, da opravi z drugim. Ob izteku časa je kopje vendarle poletelo iz njene roke, namerili pa so jih glede na to kar precej neverjetnih 60,64 m.

Ratej | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

S tem so bile pred njo po prvi seriji le letos izjemna Hussongova, ki je že s prvim metom izboljšala prejšnji rekord prvenstev (67,90 m), Ogrodnikova (61,85 m) in Belorusinja Tatjana Haladovič (60,92 m).

Ratejevai tudi v drugi seriji ni uspelo dobro opraviti zaleta, komaj je presegla 55-metrsko oznako in je namerno prestopila. Prvi četverici ni uspelo izboljšati dosežkov. Ratejeva je ostala četrta, prek 60 m pa sta vrgli le še Jašiunaitejevi (60,51 m) in Francozinja Alexie Alais (60,01 m).

Jašiunaitejevi so v tretji seriji namerili točno 61 m in je napredovala na tretje mesto, Ratejevo pa potisnila na peto. Slovenka ji je takoj odgovorila in se po tretjem poskusu, 61,41 m, zavihtela na tretje mesto. Pa jo je v četrtem poskusu, ko je imela Slovenka drugi x, Litovka z 61,59 m znova prehitela. Do konca se potem razvrstitev ni več spremenila, Ratejeva pa je vrgla še 58,62 in 59,70 m.

Ratejeva z državnim rekordom 67,16 m je letos že vrgla 66,10 m in skoraj stalno krepko presegala 60-metrsko oznako. To ji je dajalo veliko večjo mirnost in sproščenost, celo igrivost, kot jo je kazala pred kateremkoli velikim tekmovanjem v preteklosti. Toda od vsega tega v finalu ni bilo nič.

Doslej je medalje osvajala le na zimskih evropskih pokalih v metih in na sredozemskih igrah, kjer je bila leta 2013 tudi zlata. Na EP pa je bila najvišje doslej na šestem mestu, dvakrat na zadnjih dveh prvenstvih leta 2014 v Zürichu in 2016 v Amsterdamu, na SP je bila najvišje leta 2011, ko je bila sedma v Daeguju, to mesto pa je kot najboljši olimpijski rezultat zabeležila tudi leta 2012 v Londonu.

Janežič | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

V teku na 400 m je zmagal Britanec Matthew Hudson Smith (44,78), srebro in bron sta osvojila belgijska dvojčka Kevin Borlee (45,13) in Jonathan Borlee (45,19).

"Mislim, da sem kljub vsemu zelo pogumno nastopil, prvih 200 m sem tekel zelo lepo, na zadnjem prehodu v ciljno ravnino pa sem zgubil, prehitel me je Borlee in potem te napake nisem mogel več popraviti. Po taki sezoni smo dosegli maksimum, res pa je, da smo želeli medaljo. Je pa bila tokrat veliko boljša konkurenca kot na prejšnjem EP v Amsterdamu, zato je zame tokratni dosežek veliko vrednejši," je dejal Vodičan.

Janežič je v sredo v tretji polfinalni skupini zasedel drugo mesto in se s 44,93 sekunde, svojim drugim tekom v karieri pod 45 sekundami, po mestih neposredno uvrstil v finale. Skupno je dosegel četrti izid.

"V finalu nihče ni tekel na čas, vsi smo šlo le na uvrstitev. Na koncu me ni pobiralo, mogoče sem celo pridobival, a napako sem naredil v zadnjem zavoju. Po polfinalu sem bil zelo utrujen, ne vem, če sem bil že kdaj tako po eni tekmi. Vendar sem se uspel pripraviti za finale, želel sem si medalje, vedel pa sem, da bo vsaka najmanjša napaka odnesla medaljo. In sem jo naredil, v finalu EP pa zanje ni prostora," je bil trezen aktualni evropski prvak do 23 let.

Sezono so zaznamovale poškodbe. "Odpovedal sem dve diamantni ligi, veliko mitingov, še pred tremi tedni nisem vedel, ali bom tu sploh nastopil. Mislim, da je to velik dosežek za celotno ekipo. Še enkrat sem dokazal, da sodim med najboljše tekače v Evropi, naslednja priložnost bo EP v dvorani naslednjo zimo," je napovedal Janežič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice