Šport
138 ogledov

Reforme v vrhu kolesarstava že sprejete

kolesarstvo giro d'italia EPA
Sprejete reforme mora potrditi še kongres.

Predsednik Mednarodne kolesarske zveze (Uci) David Lappartient je po torkovem srečanju upravnega odbora ob robu svetovnega prvenstva v Innsbrucku naznanil, da so vsi takoimenovani kolesarski deležniki - Uci, ekipe, kolesarji in prireditelji dirk - sprejeli reforme svetovne serije za moške od leta 2020 dalje. Potrditi jih mora še kongres.

Kot je poročal kolesarski portal cyclingnews, se je Uci sprva zavzemal, da bo število ekip svetovne serije zmanjšali z 18 na 15, a je idejo opustil, želi pa si, da vsa moštva svetovne serije dirkajo na vseh preizkušnjah svetovne serije, ki bodo na koledarju. To so vse tri tritedenske dirke, etapne dirke in klasike. Slednje bodo po novem združene v takoimenovano Ucijevo serijo klasik. V njej bo pet "monumentov" (Milano - Sanremo, dirka po Flandriji, Pariz - Roubaix, Liege - Bastogne - Liege in dirka po Lombardiji) ter do 15 drugih dirk.

Kolesarsko ekipo bo sestavljalo med 27 in 30 kolesarjev. S tem so zadovoljili željo združenja kolesarjev CPA, ki se zavzema, da tekmovalci ne bi izgubili služb. Po drugi strani pa se bodo stroški moštev povečali.

Izidor Penko SP Šport Nesreča slovenskega kolesarja, sledil šok

Nov koledar svetovne serije bo obsegal okrog 185 dni dirkanja. Ob tem bo neomejeno število profesionalnih kontinentalnih ekip in kontinentalnih ekip. Od leta 2020 bo obstajala Ucijeva profesionalna serija, v katero bodo uvrščene dirke ekstra in prve kategorije.

Od leta 2020 bodo licence za svetovno serijo podeljevali ekipam na osnovi "etičnih, administrativnih, finančnih, organizacijskih in športnih kriterijev". Ekipe bodo licence dobile za tri leta, nove ekipe se bodo lahko potegovale za eno mesto.

Novo lestvico Mednarodne kolesarske zveze bodo sestavljali na podlagi rezultatov desetih najboljših kolesarjev vsake ekipe in na podlagi vseh dirk pod okriljem Ucija. Sezona 2019 bo bržčas osnova za odločanje Ucija, katere ekipe bodo od leta 2020 dirkale z licenco svetovne serije.

Ena najpomembnejših sprememb bo, da bosta dve najboljši profesionalni ekipi iz nove profesionalne serije dobile možnost dirkanja na tritedenskih dirkah. S tem bodo organizatorji dirk ostali brez možnosti podeljevanja povabil na podlagi "dobrih odnosov". Tri najboljše profesionalne ekipe bodo dobile možnost, da nastopijo v seriji klasik in drugih dirkah svetovne serije.

Simon Špilak Ura resnice Šport "Vsi Slovenci so lahko as v rokavu"

Uci je ob tem priznala, da morali nekatere reforme še dodelati, obljublja pa, da bo to storil s "konstruktivno debato s kolesarskimi deležniki".

Krovna kolesarska zveza meni, da bo reforma vzpodbudila nove partnerje k sodelovanju, izboljšala pa bo "vidnost kolesarstva in podporo športu pri razvoju na vseh ravneh".

Kongres Ucija bo v Innsbrucku v petek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice