Šport
23 ogledov

Risi po zmagi nad Avstrijo spet med najboljšimi

risi, Slovenija - Avstrija, hokej
1/9
Drago Cvetanovič/HZS
Slovenskim hokejistom se je s trdo prigarano zmago proti Avstriji uspelo vrniti med najboljše reprezentance sveta.

Slovenski hokejisti so se z Avstrijo pomerili za vrnitev med elito. Že pred tekmo je bilo jasno, da bo zmagovalec naslednje leto znova zaigral med najboljšimi, Slovencem pa bi za napredovanje zadoščala že točka za drugo mesto, če bi se SP elite nato razpletlo po željah. Tudi poraz bi teoretično še pomenil napredovanje, če Poljaki, gostitelji prvenstva, v večerni tekmi ne bi premagali že odpisanih Japoncev.

Risi bi z zmago v rednem delu tekme naredili uslugo Italiji, ta je že zgodaj popoldne premagala Južno Korejo, in bi tako osvojila drugo mesto, ki pogojno prinaša elito (v primeru, da Francija ali Nemčija, ki gostita naslednje SP skupine A ne bosta zadnji v svoji skupini elitnega tekmovanja). Avstrijci bi tudi naslednje leto morali zaigrati na svetovnem prvenstvu divizije I. To se je tudi zgodilo.

Avstrijci so povedli

Risi so v zadnjem času sicer redno premagovali severne sosede. Ti so imeli prvo lepo priložnost za vodstvo po dobrih petih minutah igre, ko je moral na kazensko klop za dve minuti Anže Kuralt. Avstrijci so številčno prednost tudi izkoristili, Gašperja Krošlja je premagal Konstantin Komarek.

V 9. minuti je nevarno sprožil slovenski kapetan Jan Urbas, a je bil Bernhard Starkbaum na pravem mestu. Avstrijski vratar ni imel veliko dela, ob koncu 11. minute pa je ob tretjem slovenskem strelu tudi prvič klonil. Po lepi podaji Roka Tičarja je Žiga Jeglič zadrsal za gol in nato podal do Roberta Saboliča, ta pa je z diagonalnim strelom v levi zgornji vratarjev kot poskrbel za 1:1.

Na drugi strani se je moral izkazati Krošelj, sledil pa je prvi power-play tudi za rise, ki pa kljub nekaj nevarnim poizkusom, ni prinesel spremembe rezultata. V prvi tretjini so Avstrijci dobili razmerje strelov z 11:6.

V zadnjo tretjino risi s prednostjo

Slovenci so drugo tretjino odprli z dvema streloma, nato pa jo je grdo skupil Andrej Hebar, ki ga je Alexander Pallestrang udaril v glavo. Avstrijec si je prislužil disciplinsko kazen igre in je moral predčasno v garderobo, z ledu pa so odpeljali tudi poškodovanega Hebarja. Risi so imeli na voljo pet minut, da izkoristijo igralca več na ledu. Ko je že kazalo, da jim to ne bo uspelo, je na led stopil tretji napad, Klemen Pretnar je ustrelil z modre črte, zadel Aleša Mušiča pred golom, a se je plošček odbil do Kena Ograjenška, ki ga je poslal v mrežo.

Sledila je nova izključitev Kuralta, a se je tokrat četa Nika Zupančiča uspela ubraniti, kmalu zatem pa je Sabolič sam pridrsal pred Starkbauma, ga že položil na tla, a ga je ta spotaknil za novo dvominutno kazen Avstrijcev. Te risi niso izkoristili. Po dveh tretjinah so orli še vedno vodili v strelih - 20:17.

Težke minute

Na začetku zadnje tretjine so Avstrijci pritisnili, z izjemno obrambo pa se je izkazal Krošelj. Risi so bili v podrejenem položaju, pritisk tekmecev pa je bil prekinjen ob izključitvi Komareka. Ko je biilo že konec power-playa je do strela prišel Kuralt, končalo se je z obrambo Starkbauma. A hitro je sledila nova izključitev, na klop je moral sesti Stefan Ulmer. Začelo se je zadnjih deset minut.

V 56. minuti je bil zaradi spotikanja izključen Ograjenšek, po minuti in pol izključitve pa je znova fenomenalno posredoval Krošelj in ohranil Slovenijo v vodstvu. Po vrnitvi na led je Ograjenšek odlično prigraval in odložil plošček za Žigo Pešuta, ki pa ni uspel zadeti. Avstrijci so z ledu potegnili vratarja, izključen pa je bil Miha Verlič.

Zadnjih 50 sekund so Avstrijci tako napadali s 6:4, risi pa so se izkazali z borbenostjo. Ob silnem pritisku orlov se je tekma tudi končala. Krošelj je tekmo končal z 96,30 odstotki obranjenih strelov.

SP divizije I, skupina A, 5. kolo:

Slovenija : Avstrija  2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Sabolič 11., Ograjenšek 28.; Komarek 6.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 17:44 29.april 2016.

    Ne razumem ali so res nekateri tako neumni , da ne vedo , da bodo tekmo odločile samo izključitve ! Tole Kuraltovo 2x ven je čista diverzija ekipe !