Šport
58 ogledov

"Šla sem na polno"

Martina Ratej EPA
Slovenske atletinje Martina Ratej, Tina Šutej in Nina Djordjevič so se uvrstile v finale evropskega prvenstva.

Martina Ratej je prvi dan tekmovanj na EP že v prvem poskusu z dosežkom 61,87 metra presegla kvalifikacijsko normo in končala nastop, bila pa je najboljša med vsemi v kvalifikacijah. "Bilo je tako nekaj nervoze kot samozavesti. Kvalifikacije sem vzela kar resno, ker sem v njih že dvakrat doslej izpadla. Šla sem na polno, nič nisem taktizirala. Skušala sem doseči normo že v prvem metu. Trener mi je pred drugo skupino povedal, da je le peterica dosegla kvalifikacijsko normo. Nisem se ozirala na to, želela sem prek 57,5 metra in na to sem se osredotočila. Nobene taktike ni bilo, šla sem na vso moč. Bilo je sicer nekaj rezerve, predvsem v hitrosti, vendar sem zadovoljna, da sem tako začela prvenstvo. Do četrtkovega finala bo na voljo dovolj časa za počitek, tudi med tekmama v Velenju in Ostravi ni bilo veliko časa, pa sem na obeh mitingih dobro nastopila," je bila zadovoljna in mirna Ratejeva.

Izpad tekmice

Presenetil jo ni tudi izpad Ukrajinke Hane Hacko Fedusove, ki je pred dvema tednoma dosegla drugi izid sezone na svetu. "Nemogoče, če jo celo leto ni nikjer, potem pa doseže nenormalen izid. S trenerjem Andrejem Hajnškom sva se pogovarjala tudi o tem. Lahko, da bi se umaknila s tekem in trenirala. Izkazalo se je, da je bilo prav tako, saj je bilo vse skupaj sumljivo," je menila Ratejeva.

Ratejeva se pred finalom ne želi postaviti v vlogo favoritinje za medalje. "V finalu bo potrebno doseči dober met. To bom skušala doseči in upam, da bo to dovolj. Težje je tekmovati na EP kot na diamantni ligi. Dve uri traja protokol pred tekmo, ko si prepuščen sam sebi in svojemu ritmu. Moraš se kar osredotočiti, da ne pomisliš preveč na napake za nazaj. Meni je to danes uspelo. Te kvalifikacije so pozabljene in sedaj me čakajo priprave na zaključno tekmo EP. Trenirala sem v vseh pogojih, pripravljena sem tudi za dež in na drugačne vremenske pogoje, ne le na lepo vreme. Tekmovali bomo pod reflektorji. Tako pozno sem že tekmovala in mi ustreza, ker po prvem treningu običajno počivam. V finalu bom šla na vse ali nič, imam na voljo en met in upam, da mi bo eden posebej dobro uspel. Ne obremenjujem se z uvrstitvijo, želim si dobre daljave, kolajna bo nagrada. Ne postavljam se v vlogo favoritinje za medalje. Se pa dobro počutim in sem dobro pripravljena."

Zadnji skok najboljši

Tina Šutej je tako kot ostale, ki so se uvrstile v finale skoka s palico, zmogla višino 4,45 m, zaradi večjega števila poskusov pa je dosegla deseti izid. "Začela sem dobro, suvereno sem šla prek začetne višine. Že vso sezono pa imam tehnične težave na koncu zaleta; spustim ritem in ne odrinem dobro ob palici. To se je dogajalo pri vseh skokih, na zaključni višini pa je bil zadnji skok najlepši med vsemi. To je dobra popotnica za finale, saj je bil najboljši prav zadnji skok. Čutila sem tek in skok kot v zimski dvoranski sezoni. Celo gibanje palice je bilo naprej, lahko sem naredila 'nalog' ob palici, zamah, celoten skok. Če je dober odriv ob palici, je vse lažje. Tako moram izvesti skok v finalu, ta občutek iz zadnjega skoka kvalifikacij želim prenesti v finale in bom lahko tudi ostale višine opravila v prvih poskusih in šla prek 4,45 m," si je oddahnila in se obenem veselila Šutejeva.

"Letos nismo veliko trenirali skokov, ker smo imeli zelo slabe pogoje. V ZDA sem v prejšnjih letih med študijem vedno skakala v idealnih pogojih in se nanje navadila. Če niso takšni, me kar malo zmede. To je največji minus pri mojih skokih v tej sezoni. Kar 4,72 m sem skočila v dvorani, ker ni zunanjih dejavnikov, vetra in ostalega. Sedaj se tudi to izboljšuje, čeprav moram dejati, da so bili danes pogoji dobri, tudi veter ni bil močan, je pa tartan zelo trd in imaš občutek, kot da bi lebdel, ker se žeblji ne zabijejo v podlago," je menila Šutejeva.

Djordjević: "Zelo sem vesela"

Najbolj je presenetila Djordjevičeva, mlada mamica, ki z dekliškim priimkom Kokot še ni nastopila na velikem tekmovanju, že na prvem pa je prišla v finale. "Zelo sem vesela. Tehnično skoki niso bili najboljši, vendar pa je jutri nova tekma in možnost za napredek. V prvem skoku sem prišla pred odrivno desko, imela pa sem veljaven izid, kar je bil tudi prvi cilj, in nato šla na polno, ker sem bila razbremenjena. Do zadnjega pa nisem vedela, če bom nastopila v finalu. Izjemno sem bila vesela, ko se je izpisala oznaka na semaforju, da sem finalistka," je bila zadovoljna tekmovalka velenjskega kluba in dodala: "Namesto Matije Šestaka, mojega trenerja, ki ga ni tu, mi je med tekmo navodila dajal Srb Goran Obradovič, trener Ivane Španović, ki se je v finale uvrstila že s prvim skokom. Tako se je lahko osredotočil le name. V finalu bom letvico postavila še nekaj višje. Želim se čim bolj približati idealnemu skoku."

V večerni polfinale se je po času uvrstila Marina Tomič na 100 metrov z ovirami, ki je na koncu osvojila 17. mesto, Maja Mihalinec pa je napredovanje v teku na 100 metrov zgrešila le za stotinko. Postavila pa je osebni rekord.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.