Šport
1206 ogledov

Slovenca napadla na zadnjem vzponu, zmaga Basku

Alex Aranburu Epa
Primož Roglič za las zadržal rumeno majico.

V drugi etapi dirke po Baskiji je bil beg ubežnikov ujet na zadnjem vzponu, nato pa je z dvema napadoma poizkusil Tadej Pogačar, a mu ni uspelo pobegniti zasledovalcem. Pred vrhom vzpona je nato za nekaj časa s še tremi kolesarji bežal Primož Roglič, a se je skupina najboljših znova združila ob spustu.

Nato je padla odločitev o zmagovalcu. Deset kilometrov pred ciljem je skočil Alex Aranburu. Kolesarju Astane nihče ni sledil. Bask, ki je rojen le nekaj kilometrov stran od cilja, je izkoristil poznavanje terena in si na spustu s številnimi serpentinami z drzno vožnjo prikolesaril miren zaključek.

Aranburu je pred etapo za Rogličem zaostajal 30 sekund, pred ciljem nekaj časa virtualno že vodil v skupni razvrstitvi, a mu je do samega zaključka uspelo obdržati 'le' 15 sekund prednosti pred kolesarji, ki so mu sledili. 

Roglič je s šestim mestom v etapi zadržal rumeno majico, Aranburu se mu je sicer približal na 5 sekund, saj je za prvo mesto dobil še 10 sekund bonusa. Dvojno zmago Astane je zagotovil še drugi Bask Omar Fraile, tretji je ciljno črto prečkal Pogačar.

Ta se je s štirisekundnim bonusom prebil na četrto mesto v skupnem seštevku, za Rogličem, ki je sicer v istem času prišel v cilj, zdaj zaostaja 24 sekund. Med obema Slovencema se poleg Aranburuja nahaja še Američan Brandon McNulty (+0:06).

"To je bila prava dirka. Pričakoval sem napade na zadnjem vzponu in čeprav mi pobeg ni uspel, sem zadovoljen, saj so mi noge dobro služile. Na spustu je bilo cestišče precej spolzko, zato sem bil previden, saj imam slabe izkušnje z zadnje dirke Pariz-Nica. Etapa se je razpletla dobro in z mlado ekipo gremo naprej iz dneva v dan," je povedal Roglič za nizozemsko kolesarsko spletno stran WielerFlits.

V sredo kolesarje čaka 167,7 kilometrov med Amurriom in Ermualdejem. Vzpon pred ciljem je prve kategorije z največjim naklonom 20% in povprečnim na 3,15 km 10,9%.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice