Šport
28 ogledov

Slovenci: bronasti dan številka 2

rajmond debevec olimpijske igre 2012 Stanko Gruden/STA
Med slovenskimi športniki, ki so v petek nastopili na OI v Londonu, se je najbolje izkazal 49-letni Rajmond Debevec, ki je osvojil bronasto kolajno, svoje tretje odličje na OI. Primož Kozmus in Marija Šestak sta se zavihtela v finale, Brent LaRue pa v polfinale svojih atletskih disicplin.

Rajmond Debevec je po razburljivem finalu, v katerem je zlahka odbil napade tekmecev za tretje mesto, skoraj ujel srebrno kolajno ter nazadnje osvojil bron. Pred 12 leti v Sydneyju je zmagal v kraljevski disciplini z malokalibrsko puško v trojnem položaju, pred štirimi leti v Pekingu pa je v strelskem maratonu zasedel tretje mesto.

Primož Kozmus London olimpijske igre 2012 | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
"Na koncu je izgledalo veliko lažje, kot je bilo v meni, kjer je vrelo. Imel sem kar obilo težav, da sem se uspel zbrati. V kvalifikacijah so težave povzročale tudi vremenske razmere. Bil sem malce zaskrbljen, kako bo izgledalo v sami finalni dvorani, ki je do zdaj nisem imel možnosti preizkusiti. Svetloba je bila izvrstna, seveda v zaprtem strelišču tudi ni vremenskih vplivov. Tehnično sem bil tako ali tako dobro pripravljen, to je bilo treba samo še izpeljati. Moram pa priznati, da je bilo kar precej pulza. Puška ni bila ravno na miru, vendar sem imel od prvega do zadnjega strela vse pod nadzorom," je med drugim povedal po svoji tretji kolajni na olimpijskih igrah (OI).

Kozmus odločno v finale – po kolajno

Slovenski atleti so z odliko opravili prve tri olimpijske nastope v Londonu. Primož Kozmus v metu kladiva ter Marija Šestak v troskoku sta se uvrstila v nedeljski finale, Brent LaRue pa v sobotni polfinale na 400 metrov ovire. Kozmus, branilec olimpijskega naslova, se je tako v velikem slogu uvrstil v boj za medalje, ki bo v nedeljo ob 21.20 po slovenskem času.

Brent LaRue London olimpijske igre 2012 | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Žbogar sedem točk od brona

Jadralec Vasilij Žbogar je po petih tekmovalnih dneh in desetih plovih na olimpijskem regatnem polju v Weymouthu v razredu finn ostal na skupnem šestem mestu. V soboto je prost dan, v nedeljo pa le še regata najboljše dvanajsterice za medalje. Žbogar je bil v deveti regati drugi, v deseti pa šesti. Karlo Hmeljak je v razredu laser po četrtem tekmovalnem dnevu izgubil še eno mesto in je 32. (194 točk). Z nastopi so začele tudi jadralke v razredu 470. Po dveh regatah sta Tina Mrak in Teja Černe 13. (22 točk).

Luca objokana po izpadu

Nekoliko slabše je šlo judoistoma Luciji Polavder in Matjažu Ceraju. Za Polavderjevo, dobitnico brona iz Pekinga 2008, je bila v kategoriji nad 78 kilogramov usodna domača tekmovalka Karina Bryant, ki je slavila z minimalno prednostjo juke, Ceraj pa je v kategoriji nad 100 kilogramov izgubil proti Sung-Min Kimu iz Južne Koreje.

Dvoršakova na 11. mestu

Strelka Živa Dvoršak je na svoji uvodni tekmi v Londonu z zračno puško zasedla 11. mesto, v soboto pa je pred mlado Ljubljančanko še tekma z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Dan pozneje bo na veliko sceno stopil tudi edini slovenski predstavnik v trapu Boštjan Maček.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.