Šport
20 ogledov

Slovenci izgubili boj za kolajno

peter prevc EPA
Slovenski letalci so sodili med favorite za kolajne na ekipni tekmi svetovnega prvenstva v poletih, a se ni izšlo. Razpoložena sta bili tokrat le Peter Prevc in Robert Kranjec, to pa je zadoščalo za četrto mesto. Norvežani so bili razred zase.

Poskusna serija pred ekipno tekmo na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih na Kulmu je bila zaradi premočnega vetra nekajkrat prekinjena, po 12 skakalcih pa nato dokončno odpovedana. Tekma se je nato sicer začela ob 14.15, kot je bilo predvideno. Izmed slovenske četverice je v poskusni seriji skočil le Robert Kranjec in pristal pri skromnih 158 metrih (71 točk).

Po polovici tekme blizu tretjega mesta

Nekdanji svetovni prvak v poletih je bil boljši v prvem skoku v konkurenci, Slovenija pa je bila četrta po prvi osmerici nastopajočih. Prvo mesto so zasedal Avstrijci, znova je bil odličen bronasti s posamične tekme Stefan Kraft, drugo Norvežani, tretje pa Poljaki. Slednji so imeli 0,4 točke prednosti pred Slovenijo.

Nato pa je Jurij Tepeš pristal že pri 170 metrih, Slovenci pa so daleč zaostali za najboljšimi. Vseeno so bili četrti, Poljaki pa so ušli že za 33 točk. Norvežani so prevzeli vodstvo. Enak vrstni red je na prvih dveh mestih ostal tudi po nastopih tretjih skakalcev, Skandinavci pa so močno povedli pred Avstrijci. Z odličnim poletom je Richard Freitag popeljal Nemce na tretje mesto, Poljaki so padli na četrto, Slovenija pa na peto mesto. Anže Lanišek je zaostanek za Poljsko zmanjšal na 9,9 točk, za Nemci pa so Slovenci zaostajali za nekaj več kot 14 točk.

Ob poletu Petra Prevca, z 228 metri je bil daleč pred vsemi v svoji seriji skokov, se je Slovenija prebila pred Poljsko, za Nemčijo pa je po polovici tekme zaostajala za 2,6 točke. Severin Freund je svoje delo z 219 metri opravil sicer zelo solidno. Avstrijci so se malce približali Norvežanom.

Po petih skokih pri bronu, nato konec upov

Kranjec je tudi v drugo odlično poletel skozi zrak, poletel je do 211,5 metra, po njegovi zaslugi pa se je Slovenija prebila pred Nemčijo za +17,9 točke. Norveška in Avstrija sta se še bolj oddaljili od zasledovalcev.

Nato pa ga je polomil Manuel Poppinger in Norveški že podaril zlato kolajno, prav tako pa je Slovenija izgubila boj z Nemčijo. Tepeš je zmogel le 157,5 metra, Stephan Leyhe pa je pristal pri 202 metrih. Razlika v korist nemške reprezentance je znašala 38,4 točke, še večja pa je bila po naslednji seriji skakalcev. Tudi Lanišek je skočil do 157,5 metra, Freitag pa je poletel do 207 metrv in Nemčijo popeljal celo na drugo mesto. Slovenijo so le za las prehiteli Poljaki, Avstrija pa je bila na tretjem mestu oddaljena že za skoraj 61 točk.

Prevc je bil znova izjemen, njegov polet do 238 metrov pa je zadoščal za slovenski preboj pred Poljsko. Michael Hayböck bi ga za slovensko kolajno moral zelo polomiti, a se to seveda ni zgodilo. Avstrija je osvojila bron, Nemčija srebro, Norveška pa izjemno prepričljivo zlato.

"Zgodilo se nam je nekaj manjših napak. Malenkosti odločajo, malenkosti na letalnici pa hitro pomenijo 30 ali 40 metrov. Danes se nam ni izšlo," je po tekmi za nacionalno televizijo dejal Prevc. Svoje nastope v Kulmu je ocenil: "Domov lahko odidem z dvignjeno glavo."

Komentarjev 4
  • drejca1 18:13 17.januar 2016.

    Lansko leto je Tepež v Planici tako zelo vzvišeno komentiral, češ Prevc si je sam kriv, da ni dobil globusa. Tega komentarja mu jaz nisem nikoli odpustila in mu ga tudi ne bom. Takrat sem sam rekla : " Ima ...prikaži več Boga, Jurij " . Očitno sem imela prav. Naj gre skakat za Avstrijce ali Nemce.Bosta s fotrom vsaj odkrito lahko proti nam.

  • asmas 18:05 17.januar 2016.

    kdo ve koliko so mu nemci ponudili da pristane pri 170.malo heca morda je pa tud kaj res kdo ve -sam Tepeš

  • korisnik_17791 16:23 17.januar 2016.

    bravo Tepeš,ti si en velki GNOJ-ti veš poletet takrat ko zajebeš svojga kolega