Šport
24 ogledov

Slovenci z visoko zmago že na SP 2014

(Slovenija - Srbija) navijači
1/37
Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je v tekmi za tolažilno nagrado premagala Srbijo (92:74) in si priigrala vstopnico za nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji.

Slovenski košarkarji ostajajo v igri za peto mesto na domačem EuroBasketu, potem ko so varovanci Božidarja Maljkovića v tekmi od 5. do 8. mesta premagala izbrano vrsto Srbije (92:74).

Slovenska reprezentanca je tekmo začela v postavi Goran Dragić, Zoran Dragić, Jaka Blažič, Boštjan Nachbar in Mirza Begić. Stefan Marković je v prvem napadu vrgel za tri točke in grdo zgrešil, po osebni napaki Boštjana Nachbarja pa je Nemanja Bjelica zadel oba prosta meta.

Trojke glavno orožje Slovencev

Slovenci so bili v prvih minutah dobro razpoloženi. Najprej je po asistenci G. Dragića za dve točki zadel Blažič, po še enem košu Srbov pa je junake s trojko približal Nachbar. Čvrsta igra v obrambi je varovancem Božidarja Maljkovića pomagala, da so po treh minutah igre povedli, srbski selektor Dušan Ivković pa je takoj reagiral z minuto odmora. Blažič je s prostim metom prednost Slovenije povišal na štiri (10:6), nato pa je sledilo nekaj zapravljenih napadov. Srbi so imeli po petih minutah le 25 odstoten met iz igre, na drugi strani pa sta razpoložena Dragića skupaj z Nachbarjem višala prednost Slovenije.

Z. Dragić je s trojko povišal na 20:9. Met izza črte je bil v prvi četrtini najmočnejše orožje slovenske reprezentance. Blažič je z novo trojko povišal prednost, z razdalje pa je bil minuto kasneje uspešen še Lakovič in Slovenija je pobegnila na +18. V prvi četrtini so junaki zadeli štiri od sedmih trojk (57%).

Dragić Krstić Slovenija Srbija EuroBasket Stožice Ljubljana | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Statistika na strani junakov

Za sanjski začetek druge četrtine je poskrbel Balažič, ki je zadel peto trojko Slovenije. Prednost je narasla na 17 točk, Srbi pa so znižali s prostimi meti Nedovića. Varovanci Dušana Ivkovića so nato ujeli ritem.

Najprej je trojko zadel Nedović, Gagić pa je z zabijanjem znižal na 23:33. Sledila je trojka Eda Murića, ki je nato v obrambi storil osebno napako. Na igrišče se je ob bučni podpori občinstva vrnil G. Dragić, ki je zamenjal Lakovića. Vidmar je uspešno izvedel oba prosta meta, za vodstvo s 40:25 pa je zadel Balažič.

Borbena igra Slovenije se je kazala v vseh košarkarskih prvinah. Junaki so vodili v skoku, asistencah, metu iz igre, ukradenih žogah in blokadah. V zaključku druge četrtine se je razigral Krstić, Slovenci pa so vzdrževali dvomestno prednost.

Z. Dragić je minuto pred koncem s trojko vpisal že svojo 14 točko, nato pa je Bjelica napravil še nešportno osebno napako in naši fantje so prednost povišali na 18 točk. Polčas se je končal z blokado Vidmarja.

Ivković besnel na srbski klopi

Prvi koš v tretji četrtini je dosegel najbolj razpoloženi košarkar na parketu Z. Dragić. Srbi so v uvodu zgrešili tri mete iz igre, Blažič pa je z novo trojko povišal na 23 točk razlike. Srbski selektor Ivković je bil povsem na koncu z živci. Gostje so s koši Gagića in Micića znižali zaostanek, v igro pa je prvič vstopil Uroš Slokar. Blažič in Lakovič sta s prostimi meti držala Slovenijo v vodstvu.

Srbom nikakor ni stekel met za tri točke, medtem ko so v skoku nadoknadili zaostanek in začeli pobirati več odbitih žog. Prav točke iz drugega poskusa so bile v prvem delu močno orožje Slovenije, nasprotnik pa je v nadaljevanju izničil razliko. Srbi so v zaključku tretje četrtine zgrešili še dva meta izza črte.

Brez ''grškega'' scenarija

Zadnja četrtina se je začela z osebno napako srbske reprezentance, Begić pa je zadel oba prosta meta. Trojka Dragića je umirila Srbe, ki so pred tem znižali na 16 točk razlike, Bogdanović pa je minuto kasneje zadel šele drugo trojko svoje ekipe (2/12).

Srbi so poskušali z bolj agresivnim pristopom, a naših fantov niso uspeli zlomiti. Slovenci so do konca uspešno zadrževali svojo prednost in zasluženo zmagali. Najbolj očitna statistična razlika med obema ekipama je bil met za tri točke. Slovenci so zadeli 11 metov od 27 (41%), Srbi pa le dva od 18 (11%).

EP v košarki, od 5. do 8. mesta:

Slovenija : Srbija 92:74 (30:16, 23:19, 20:18, 19:21)
Z. Dragić 23 točk in 9 skokov, G. Dragić 15, Blažič 15; Krstić 16, Gagić 12

Slovenija Srbija EuroBasket Stožice Ljubljana Dragić Vidmar Begić Blažič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 1
  • vladek 16:45 19.september 2013.

    Trofazni so dobili po........