Šport
87 ogledov

Slovenci zapravili veliko priložnost

Borut Mačkovšek Slovenija Španija rokomet
1/14
EPA
Po sobotnem porazu proti Švedom je Slovenija v drugem kolu predtekmovalne skupine C remizirala s favorizirano Španijo (24:24). Nemčija je minimalno premagala Švedsko (27:26).

Reprezentanca Slovenije je proti Španiji vpisala prvo točko na letošnjem evropskem prvenstvu (24:24), čeprav se ji je še v zadnji minuti nasmihala zmaga. V zadnjem kolu se bodo Slovenci pomerili z Nemčijo, v primeru poraza ali remija se bodo poslovili od turnirja.

Rokometaši Slovenije so na 14. medsebojni tekmi s Španijo zabeležili drugi remi, na računu imajo enajst porazov in eno zmago. Slovenija Španije še nikoli ni premagala na velikem tekmovanju, bližje kot tokrat ni bila še nikdar. 

Najboljši strelec Slovenije je bil Luka Žvižej s šestimi goli, toliko jih je pri Špancih vpisal tudi Julen Aguinagalde. Za igralca tekme je bil izbran Dean Bombač, Primorec je ob štirih zadetkih podelil veliko asistenc.

Odličen prvi polčas

Slovenija je dobro začela tekmo, Bombač je s sedemmetrovke ugnal vratarja Gonzala Péreza de Vargasa. Po golu Mateja Gabra ter natančni sedemmetrovki in protinapadu Gašperja Marguča je Slovenija povedla za tri gole (4:1). Serijo varovancev Veselina Vujovića je prekinil Víctor Tomás (4:2).

Slovenci so še naprej dobro igrali v obrambi in tako prihajali do protinapadov, enega od njih je za 5:2 zaključil Žvižej, po lepi ekipni akciji in golu Davida Miklavčiča je prednost znašala že štiri zadetke (6:2). Za Špance je znižal Aguinagalde (6:3), dodatno pa jih je s krila približal Valero Rivera (6:4).

V naslednjih minutah se je igralo "gol za gol", za ponovno prednost treh golov je v 15. minuti z razdalje zadel Borut Mačkovšek (8:5). Slednji je bil v napadu precej bolj razpoložen kot proti Švedom in po še enem njegovem zadetku je Slovenija v 20. minuti še naprej vodila za tri (10:7), po zadetku Žvižeja pa že za štiri (11:7). S sedemmetrovke je, po izključitvi Bombača, znižal Rivera (11:8), ki je ugnal Matevža Skoka (slednji je zamenjal Gorazda Škofa).

Agresivna globoka obramba Slovenije je Špancem še naprej povzročala težave, Žvižej je v novem protinapadu zadel za 12:8. Svoje je v vratih dodal tudi Skok, toda Španci so vseeno uspeli znižati z zadetkoma Jorgeja Macquede in Joana Cañellasa (12:10). Njihovo miniserijo je prekinil Vid Kavtičnik (13:10). To je bil tudi izid polčasa, saj je, ob izključitvi Marguča, Skok v zadnjih sekundah ubranil sedemmetrovko Rivere.

Španci ujeli Slovence

Slovenija Španija rokomet navijači | Avtor: EPA EPA
Prvi gol v drugem delu so dosegli Španci, zadel je Aguinagalde. Kljub igralcu manj mu je hitro vrnil Bombač (14:12). S požrtvovalno igro so Slovenci vzdrževali naskok, po novem protinapadu Žvižeja je v 36. minuti prednost znašala tri gole (16:13). 

Španci so se po dolgem času približali v 39. minuti, ko je zadel Raúl Entrerríos (16:15). Nalet je s sedemmetrovko prekinil Dragan Gajić (17:15), a so po golu Tomása v 44. minuti Španci vendarle izenačili (17:17).

Za prvo vodstvo Špancev na tekmi je v 47. minuti zadel Antonio García (18:19), toda Žvižej in Sebastjan Skube sta Slovencem znova priborila prednost (20:19). S sedemmetrovke je izenačil Rivera (20:20) in v zadnjih enajst minut sta se ekipi podali poravnani.

Končnica po okusu Špancev

Nobena ekipa si ni mogla priigrati občutne prednost, po golu Miklavčiča je Slovenija v 53. minuti spet povedla (22:21). V ključnih trenutkih je stoodstotno priložnost s krila ubranil Skok, kar je z zadetkom s krila v 55.minuti izkoristil Gajič (23:21). V 57. minuti je znižal Cañellas (23:22).

Prednost dveh golov je tri minute pred koncem spet vzpostavil Bombač (24:22). V naslednjem napadu se je Skok ponovno izkazal, toda beloruska sodnika sta žogo zaradi domnevnega prekrška vrnila Špancem in Aguinagalde je znižal (24:23).

Belorusa sta nato razveljavila gol Bombača zaradi prekrška v napadu, toda enaka usoda je doletela Špance in pred zadnjo minuto je Slovenija vodila za zadetek in imela žogo, Vujović pa je vzel minuto odmora. 

A ta ni pomagala, saj so Slovenci izgubili žogo, Španci pa so v protinapadu izenačili, ob tem je bil izključen Kavtičnik. Slovenija zadnjega napada z igralcem manj ni izkoristila in tekma se je končala z remijem (24:24).

Evropsko prvenstvo v rokometu (skupina C), 2. kolo:

Slovenija - Španija 24:24 (13:10)
Žvižej 6, Bombač 4; Aguinagalde 6, Rivera 5.

Nemčija - Švedska 27:26 (13:17)
Reichmann 9; Jacobsson 8.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.