Šport
478 ogledov

Slovenec pokvaril domačo veselico

Peter Kauzer
Peter Kauzer je še enkrat pokazal svoje mojstrstvo.

Slovenski slalomist na divjih vodah Peter Kauzer je na evropskem prvenstvu v Pragi osvojil naslov prvaka. Kauzer je s progo, nastopil je na sredini petnajsterice finalistov, opravil brezhibno brez kazenskih točk, prevzel vodstvo in ga zadržal do konca. Drugo mesto je osvojil Čeh Vit Prindiš pred rojakom Jirijem Prskavcem.

Hrastničan, ki je lani na svetovnem prvenstvu v Pauu osvojil bronasto odličje, je bil leta 2005 in 2007 že evropski podprvak, leta 2010 pa je v Bratislavi enkrat že osvojil naslov evropskega prvaka.

S progo Troja v Pragi doslej ni bil velik prijatelj, vedno so mu napake onemogočile, da bi se povzpel na sam vrh, tokrat teh ni bilo. Morda je razlog tudi v opremi, zdaj namreč nosi bolj oprijet rešilni jopič, ki je integriran v tekmovalni dres in je s tem za nekaj centimetrov ožji, kar Kauzerju omogoča, da lahko gre na kakšnih vratih tudi bolj na tesno skozi.

"Pred finalom sem se šalil, da nisem bil tukaj v Pragi v finalu tekme že vse od leta 2011. Če mi leta 2016 ni uspelo zaradi dotikov, ki so me lani na svetovnem prvenstvu pahnili tudi s prvega mesta na tretje, je bila danes vožnja popolna. V Pragi še nisem zmagal, tokrat sem tako imel najlepšo priložnost za to. Vožnja mi je uspela, kot sem si zadal, šel sem na glavo, povzel češki način vožnje in gledal, če se bo izšlo. Na koncu se je izšlo, tako da sem izredno vesel in presrečen," je po zmagi dejal 34-letni kajakaš, ki je vrhunec kariere dosegel leta 2016 s srebrno kolajno na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

peter kauzer kajak slalom na divjih vodah SP Šport Preobrat! Kauzerju po pregledu posnetkov odvzeli zlato

"Že po olimpijski kolajni, ko sem jo končno osvojil, sem dejal, da bom z zanimanjem čakal naslednje sezone, da vidim, kako se bom soočil s pritiskom velikih tekem, kako se jih bom lotil in zaenkrat mi kar uspeva. Na startu sem zelo miren, osredotočam se nase in se ne obremenjujem z drugimi. Vem, kaj lahko naredim, zavedam se, da sem kar hiter in tudi danes sem pokazal, da če naredim svojo vožnjo, sem lahko konkurenčen marsikomu," je povedal Hrastničan.

V polfinalu je odvozil preudarno, "na ziher", vedel je, da mora najprej priti v finale najboljših petnajstih, šele nato lahko pokaže kaj resnično zna. "Vedel sem, da moram biti za finale osem sekund počasnejši od trenutno prvega časa. S takim mišljenjem sem se nadzorovano spravil naprej. Nič ne pomaga, če greš v polfinalu na glavo in delaš napake. Treba je priti v finale in tam pokazati kaj znaš," je še dejal Kauzer.

"Pred prvenstvom sem se šalil, da je moj cilj poskrbeti, da ne bodo Čehi imeli državnega prvenstva v Pragi. Prej sem vedno delal dotike, tokrat mi je uspelo odpeljati brez in zdaj je rezultat tukaj. Sem kot vino, starejši kot sem, boljši sem," se je še pošalil Kauzer.

V polfinalu sta danes veslala še dva slovenska posameznika, a sta bila oba za mesto prekratka za napredovanje med najboljše. Martin Srabotnik je med kajakaši v polfinalu osvojil 16. mesto, Nina Bizjak je bila med kanuistkami 11.

Ekipno še bronasta kolajna

V ekipni tekmi kajakašev so Slovenci osvojili bronasto kolajno. Zmagali so Čehi pred Poljaki. Za Slovenijo so veslali Kauzer,  Srebotnik in Niko Testen.

V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo s polfinalom in finalom kanuistov s Slovencema Benjaminom Savškom in Luko Božičem ter kajakašico Uršo Kragelj, povsem ob koncu sledijo še njihove ekipne preizkušnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.