Šport
2178 ogledov

Drama ob koncu, Slovenija v polno v zadnjih sekundah

Borut Mačkovšek Epa
Slovenski rokometaši se se pomerili s štirikratnimi svetovnimi prvaki Švedi in na koncu prišli do izjemno pomembne točke.

Slovenski rokometaši so tako kot na zadnjih tekmah slabo odprli dvoboj. Slovenci so v prvih minutah poizkušali predvsem s podajami do krožnega napadalca, a pri tem izgubljali žogo, to pa so Švedi izkoristili s hitrimi napadi. Skandinavci so po šestih minutah tako vodili s 4:1.

Slovensko zasedbo je nato pri dveh zadetkih zaostanka z zaporednimi goli držal Jure Dolenec, a v obrambi ni šlo in ni šlo. Švedi so brez težav prihajali do strelov, po dobrih 17 minutah pa je Ljubomir Vranješ zahteval minuto odmora pri zaostanku 6:11. Po njej je Miha Zarabec najprej zadel z devetih metrov, nato pa v naslednjem napadu izsilil še sedemmetrtovko in izključitev. S sedmih metrov je bil natančen Dragan Gajić za -3.

Isti igralec je po Zarabčevi asistenci na črto v 23. minuti poskrbel za 10:12. Urban Lesjak je zaustavil strel, Slovenija je imela napad za le en zadetek zaostanka, a ni bila uspešna, po protinapadu Švedov pa so ti spet vodili za tri.

Obramba je bila nato precej boljša, po odvzemu žoge Švedom zaradi neaktivnega napada pa je Borut Mačkovšek izsilil nov strel s sedmih metrov, že napad pred tem je zadel s strelom od daleč. Gajić je uspešno izvedel še svojo tretjo sedemmetrovko za 12:13. V zadnji minuti so imeli Slovenci priložnost za izenačenje, a češka sodnika ob strelu Mačkovška, ki so ga potiskali, nista zapiskala. Švedi so na drugi strani zadeli. A to ni bil zadnji gol v prvem polčasu, dve sekundi pred piskom sirene je odbito žogo pobral Zarabec in zadel za 14:15.

Miha Zarabec | Avtor: Epa Epa

V 34. minuti so Slovenci prvič po 1:1 izenačili izid na tekmi, Mačkovšek je z devetih metrov poskrbel za 17:17. V slovenskih vratih se je z dvema obrambama izkazal Klemen Ferlin, na drugi strani pa je Blaž Blagotinšek poskrbel za prvo vodstvo Slovenije. Ob igralcu več so Švedi odgovorili z dvema zadetkoma, po napaki Slovencev v napadu pa so izkoristili še strel s sedmih metrtov za 18:20. Sledila je še blokada pri strelu Mačkovška in hiter protinapad za švedskih +3.

Po minuti odmora je Gajić izkoristil sedemmetrovko in se prebil na tretje mesto lestvice strelcev v zgodovini slovenske izbrane vrste. V 47. minuti je Švedska znova imela priložnost za naskok treh zadetkov, a je Ferlin z nogo zaustavil strel s sedmih metrov. Švedi so nato zapravili še protinapad, Zarabec pa je v 48. minuti zadel za 23:24.

Švedi so imeli dva izključena igralca, a Nik Henigman ni izkoristil strela z levega krila. Je pa Slovenijo znova na zadetek priključka pripeljal Nejc Cehte, nato še Blaž Janc.  V 55. minuti je do strela na šestih metrih prišel Henigman, ki bi lahko poskrbel za izenačenje, a je nastreljal prečko. Na srečo je na drugi strani Ferlin zaustavil strel s podobnega položaja, Gajić pa je poskrbel za 26:26. Do konca so ostale še štiri minute.

Dragan Gajić | Avtor: Epa Epa

Razpoloženi Ferlin je zbral še eno obrambo, vendar se je žoga odbila v roke Švedov. Ti so poizkusili še enkrat, a je bil slovenski vratar znova na pravem mestu. Sledila je še 'kontra', za vodstvo je poskrbel Janc.

Švedi so izenačili, v napadu pa je s slabo podajo žogo zapravil Dean Bombač. Ta je v obrambi popravil napako, odvzel žogo, a se je protinapad končal z napako, žoge po njegovi podaji Janc ni uspel ukrotiti. Švedi so vzeli minuto odmora za zadnji napad in po njem zadeli 26 sekund pred koncem.

Sledila je še minuto odmora Slovenije. Ta je imela po dogovoru na voljo 18 sekund za izenačenje. Bombač je tri sekunde pred iztekom na črti našel Mateja Gabra, ki je s svojim edinim zadetkom poskrbel za 28:28.

Slovenija je s točko ostala v igri za četrtfinale. V nedeljo slovenski rokometaši potrebujejo zmago proti Egiptu.

Skupina 4:

Severna Makedonija - Rusija 20:32  (9:19)
Egipt - Belorusija          35:26 (21:14)
Slovenija - Švedska         28:28 (14:15)

Lestvica:
1. Egipt                4  3  0  1  124:92   6
2. Švedska              4  2  2  0  110:97   6
3. Rusija               4  2  1  1  118:105  5
4. Slovenija            4  2  1  1  113:105  5
5. Belorusija           4  0  2  2  109:122  2
6. Severna Makedonija   4  0  0  4   80:133  0
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice