Šport
716 ogledov

Črne minute v drugem polčasu odnesle četrtfinale

Dean Bombač Profimedia
Slovenija je proti Španiji iskala uvrstitev v četrtfinale, a ni bila uspešna. Klonila je s 26:31.

Slovenska rokometna reprezentanca je odigrala odločilni dvoboj za preboj v četrtfinale. Njen tekmec je bila Španija, ki jo je Slovenija na velikih tekmovanjih premagala le enkrat na 14 dvobojih, enkrat pa je iztržila remi. Španci so dobili preostalih 12 obračunov.

Izbranci Uroša Zormana so se tokrat hitro znašli v zaostanku. V napadu so Slovenci v uvodnih nekaj minutah izgubili kar nekaj žog, v obrambi pa prav tako niso bili uspešni. Njihovi tekmeci so tako povedli s 7:3.

A nadaljevanje je bilo boljše. Obramba je z Matejem Gabrom, ki je po težavah s poškodbo prvič zaigral na prvenstvu, je začela delovati, vratar Urban Lesjak je nanizal nekaj obramb, v napadu pa so Slovenci dosegli štiri zaporedne zadetke in v 16. minuti rezultat izenačili.

Šest minut kasneje bi lahko Aleks Vlah znova izenačil, a je s sedmih metrov žogo poslal mimmo vrat. Na drugi strani je Lesjak zbral novo obrambo, a so odbito žogo še enkrat več pobrali Španci in zadeli za 12:10. Prav lovljenje žog po obrambah vratarja je Slovencem povzročalo največ težav.

Kljub temu je slovenska reprezentanca po lepi akciji Blaža Janca in Boruta Mačkovška, prvi je podal, drugi pa ujel žogo v zraku in ustrelil, prvič povedla pri 14:13 v 27. minuti. Po naslednjem izenačenju bi slovensko izbrano vrsto v novo vodstvo lahko vrnil Dean Bombač, ki pa ni izkuristil sedemmetrovke. Kazen je prišla v obliki novega zadetka Špancev.

A dvajset sekund pred koncem se je španski obrambi izmuznil Domen Novak in poskrbel za izenačenje pri 15:15. V obrambi so Slovenci nato dvakrat prekinili akcijo tekmeca s prekrški, po drugem se je iztekel čas. Španija je še imela na voljo met po prekinitvi, vendar se Lesjak še enkrat ni uspel premagati. Slovenski vratar je bil v prvem polčasu jeziček na tehtnici, zbral je 10 obramb, španski čuvaj mreže Gonzalo Perez De Vargas le štiri.

Agustin Casado | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija je na začetku drugega polčasa štirikrat povedla, Španija je prav tolikokrat izenačila. Nato pa so Zormanovi izbranci ob igri z igralcem manj v napadu zaigrali brez vratarja, izgubili žogo in Španci so na drugi strani prišli do lahkega zadetka v prazen gol. Enako se je ponovilo tudi v naslednjem napadu, rokometaši iz Pirenejskega polotoka so tako povedli z 21:19.

Nato je do izključitve prišlo tudi na španski strani, po sedemmetrovki pa je bil zaostanek prepolovljen. Tretji izvajalec na slovenski strani je bil kapetan Jure Dolenec. Tudi Španci so zaigrali brez čuvaja mreže, a bili vseeno uspešni, nato je ob že izenačenih močeh na parketu De Vargas zaustavil neoviran strel Tilna Kodrina. 

Sledila je še ena izključitev pri Sloveniji, Španci pa so povedli za +3. Sodnika sta nato nakazala neaktiven napad, Vlah je streljal s slabega položaja, vendar ni uspel premagati vratarja. Po novem zadetku tekmecev je Zorman zahteval minuto odmora pri zaostanku 20:24. Ostalo je še 13 minut igre.

Janc je po posvetu na klopi uspešno zaključil napad, a so na drugi strani znova zadeli tudi Španci. De Vargas je prišel do obrambe, ob tem pa je bil izključen tudi Tadej Mazej. Jože Baznik, ki je v vratih zamenjal Lesjaka, je zbral svojo prvo obrambo, a kaj ko se je žoga znova odbila v roke Špancem. Ti so prišli do najvišje prednosti na dvoboju pri 26:21.

Slovenci so znova zapravili žogo, sledil je strel čez celo igrišče, saj na parketu znova ni bilo vratarja, a je okroglo usnje zaustavila vratnica. V naslednjem napadu je Dolenec s sedmih metrov za zadetek zmanjšal zaostanek.

Izkušeni Španci so začeli nekoliko zavlačevati, igrali so 'dolg napad', a pri tem storili prekršek v napadu. Zorman je dobrih sedem minut pred koncem še enkrat posegel po 'timeoutu'. Rok Ovniček je pol minute kasneje izsilil sedemmetrovko, ki jo je izkoristil Dolenec za 23:26.

Nato pa sta sledila dva zadetka Špancev, drugi po izgubljeni žogi slovenske vrste. De Vargas je zbral še deveto obrambo in štiri minute in pol pred koncem bi le še čudež lahko rešil Slovence. Ti so nato klonili še enkrat. Dvoboj je bil dokončno odločen. Končalo se je s 26:31.

Iz skupine I bosta med osem najboljših tako napredovali Španija in Francija.

 

SP v rokometu, skupina I:

Slovenija : Španija  26:31 (15:15)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice