Šport
1614 ogledov

Slovenija vendarle dobila svetovnega prvaka!

benjamin savšek Profimedias
Potem ko je po pribitku dveh sekund brez naslova svetovnega prvaka ostal Peter Kauzer, je Sloveniji zlato priveslal Benjamin Savšek.

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je osvojil naslov svetovnega prvaka v slalomu na divjih vodah v Pauu.

Drugo mesto je osvojil Slovak Alexander Slavkovsky, tretji pa je bil rojak slednjega Michal Martikan. Drugi slovenski finalist Anže Berčič je bil ob izpuščenih vratih enajsti.

Savšek je v finalu odpeljal zelo hitro, saj je kljub dotiku in s tem kazenskima dvema sekundama prevzel vodstvo in ga zadržal tudi po nastopu zadnjih petih posameznikov v finalu. Zanj je to prvi naslov svetovnega prvaka, potem ko je dvakrat, leta 2014 v Deep Creeku in leto kasneje v Londonu, osvojil naslova svetovnega podprvaka.

Tridesetletni Ljubljančan je v tretje le dočakal svetovni naslov. In to na kakšen način. Ko odbijemo kazenski sekundi, je pravzaprav deklasiral tekmece, saj je bil hitrejši za poldrugo sekundo, brez dotika za tri in pol.

"Res mi je letelo. Kot sem dejal pred prvenstvom, da drugo mesto tokrat ne pride v poštev ... Res vrhunski občutki. Kljub dotiku sem vedel, da sem dovolj hiter za kolajno, a sem presenetil tudi samega sebe, da sem postal svetovni prvak s to neverjetno vožnjo. Startal sem na prvo in res mi je uspelo, neverjetno sem vesel, še samega sebe sem presenetil in še kar ne morem verjeti, da sem bil dvakrat svetovni podprvak, zdaj pa prvak," je bil kar brez besed Savšek.

Že kmalu po podelitvi so ga kolegi iz reprezentance, na čelu s kajakašem Petrom Kauzerjem, ki je v petek osvojil bron, vrgli v vodo. Ekipa se tako ni izneverila tradiciji, v vodi je zatem končal še njegov trener Jože Vidmar.

peter kauzer kajak slalom na divjih vodah SP Šport Preobrat! Kauzerju po pregledu posnetkov odvzeli zlato

"Vožnja je bila neverjetna, rekel sem si, treba bo stisniti, konkurenca je močna. Vmes sem naredil dotik, vendar kljub temu nisem padel iz ritma in čas je bil dovolj dober. Zmagal sem in zdaj sem svetovni prvak. To je res zaslužena medalja, zelo sem se trudil, da sem to dosegel. Samo da je kolajna okrog vratu, bom že zdržal, da sem zdaj moker," je v mrzlem vremenu dejal Savšek.

Evropskega prvaka iz Maarkleeberga 2015 zdaj čaka proslavljanje. Čeprav bi se moral takoj po tekmi s kombijem vrniti domov, kjer ga čaka družina, so kolegi iz reprezentance zagrozili, da še ne sme oditi in da se bo moral tudi z njimi poveseliti.

"Ja, ne vem, kako bo. Moral bi iti s kombijem domov, tudi doma bi se radi poveselili z mano, a mi tukaj pravijo, da me ne spustijo. Po nočni vožnji bi bil že jutri zjutraj doma in bi imel nedeljo za družino, zdaj pa bomo videli," je še povedal Ljubljančan, tudi oče dveh otrok.

Izidi na SP:

1. C-1 slalom, Pau (2017)
2. C-1 slalom, London (2015)
2. C-1 slalom, Deep Creek (2014)
3. C-1 slalom, Praga (2013)
3. 3xC-1 slalom, London (2015)
4. 3xC-1 slalom, Seu d'Urgell (2009)
5. 3xC-1 slalom, Tacen (2010)
5. 3xC-1 slalom, Pau (2017)
7. C-1 slalom, Tacen (2010)

C-1, moški:

1. Benjamin Savšek (Slo) 94,81
2. Alexander Slavkovsky (Slk) +1,48
3. Michal Martikan (Slk) 3,42
...
11. Anže Berčič (Slo) 53,75
Luka Božič (Slo) - kvalifikacije

Komentarjev 1
  • Žirafa 18:20 30.september 2017.

    Ampak ta Kauzer pa res nima sreče. Ampak tudi srebro je lepo. Čestitke obema.