Šport
2818 ogledov

Slovenska Zambijka: Z veseljem bi trenirala v Ljubljani

Tilka Paljk twitter
Slovensko-zambijska plavalka na seznamu najvplivnejših mladih Afričanov.

Slovenija je v teh dneh polna novic o plavalki Tilki Paljk, ki je na odprtju olimpijskih iger v Tokiu nosila zambijsko zastavo. V pogovoru za STA je mlada plavalka povedala, da bi z veseljem nastopila tudi na kakšni tekmi v Sloveniji. A Paljkova je v domači Zambiji več kot le plavalka, ima tudi velik družbeni vpliv.

V Sloveniji je 24-letna Paljkova zaslovela predvsem kot plavalka slovenskih korenin, ki se je prebila na olimpijske igre. A pri plavalki nikakor ne gre le za povabilo plavalcev iz manj razvitih držav. Zambijka je na afriškem prvenstvu osvojila srebrno in bronasto kolajno, pa tudi cilje za naprej ima že postavljene.

Zambijska športnica leta 2018 in 2019, hči slovenskega očeta in zambijske matere, se bo že letos vneto pripravljala na svetovno prvenstvo v Abu Dabiju decembra, pa tudi nadaljevanje študija je preložila za pol leta, da se bo za leto 2022 pripravila na igre Commonwealtha in svetovno prvenstvo v Fukuoki.

S svojim športnim in študijskim uspehom je 24-letnico prepoznala tudi revija Forbes in jo uvrstila na spisek najbolj vplivnih 30 Afričanov starih manj kot 30 let. Mlada Paljkova je namreč dejavna na več področjih, je tudi ambasadorka britanske dobrodelne organizacije Equitysport.

Znana je po tem, da je zelo dejavna pri opozarjanju na slabe pogoje, v katerih se znajdejo afriški športniki. Na srečo ima močno podporo v domači plavalni zvezi, njen trudi pa so opazili tudi drugje po svetu.

Kljub vsem dosežkom pa športnica ostaja skromna in dostopna. Rada ima tudi Slovenijo, predvsem Ajdovščino z okolico, kjer je preživela prva leta svojega življenja. "Seveda so povezave tesne. V Ajdovščini imam očeta, mačeho ter polbrate in polsestre. Skratka vse sorodnike po njegovi stran in kar nekaj prijateljev iz mladosti. Vselej se rada vračam," je po nastopu na igrah v Tokiu v angleščini povedala Paljkova in priznala, da je slovenščino žal pozabila.

Tilka Paljk | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi zdaj Slovenijo prav pogreša. "V zadnjem letu je bilo težko. Pripravljala sem se na olimpijske igre, obenem pa je bilo potovanje zaradi pandemije covida-19 dodatno težko. Letos upam, da mi bo spet uspelo priti. Rada pridem, kadar le lahko in želim si, da bi mi to uspelo v decembru. A seveda se moram o tem posvetovati tudi v klubu, saj mi načrte sestavlja trener."

Morda bi lahko krajše bivanje v Sloveniji združila tudi s pripravami v katerem od slovenskih klubov. "To si res želim, a doslej nisem našla kluba, kjer bi lahko trenirala. V Ajdovščini pravih pogojev ni, večina klubov je v Ljubljani. Če bi lahko tam nekaj časa bivala, bi z veseljem tudi trenirala in nastopila tudi na kakšni tekmi v Sloveniji," je še povedala zambijska rekorderka na 50, 100 in 200 m prsno, ki spremlja tudi razmere v slovenskem plavanju in ve, da bi na 50 in 100 m prsno imela v domovini očeta priložnost za dobro delo.

Finančno ji nikakor ni lahko, saj si pri 24 letih v večini sama plačuje življenjske stroške, pa tudi treninge in opremo. Sponzorska sredstva niti približno ne zadostujejo, zato mora poprijeti tudi za delo, kolikor to študij in šport dopuščata in tudi to je eden od razlogov, da se samostojno težje odloči za priprave.

Ne glede na ljubezen do Zambije in Slovenije pa vsaj zaenkrat ostaja v Južni Afriki. V Pretorii je dokončala študij vzgoje predšolskih otrok po programu montessori. "Zdaj grem popolnoma v drugo smer. Odločila sem se še za študij političnih ved. To sem si vedno želela, mama je temu nasprotovala, a zdaj sem se odločila, da se posvetim tudi temu."

Kasneje se želi ustaliti v Zambiji. "Nikoli nisem trdno rekla, kje bi rada bila. A Afrika je moj dom. Ljubim tudi Južnoafriško republiko, kjer sem zdaj in od tam grem vedno lahko domov v Zambijo. Iz Slovenije se ne da na hitro tja in nazaj."

Tilka Paljk | Avtor: Instagram Instagram

Tilka Paljk je hči Slovenca, ki se je v mladosti odločil za misijonarsko delo v Afriki. To je rodilo tudi ljubezen z mlado domačo medicinsko sestro, ki je opravljala svoje delo v Lusaki. Tik pred Tilkinim rojstvom se je družina preselila v Ajdovščino, ko je bilo dekleti dve leti, pa sta se starša odločila za ločene življenjske poti in mlado dekle je šlo z materjo v novo domovino.

Tam se je v poznih letih odločila za plavanje, za katerega pa je bila očitno nadpovprečno nadarjena, s trdimi treningi in mednarodno štipendijo pa se je prebila v sam afriški vrh.

Komentarjev 5
  • Stacy_Ryan 15:54 03.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • malarin 10:45 03.avgust 2021.

    Gospodična TILKA, kjerkoli boš, radi te imamo! ! ! Že od nekdaj smo razvijali prijateljske odnose z ZAMBIJO. Med drugim, od Jugoslavije so kupili eskadrilijo, N-60, to je dvosed GALEB z motorji ROLLS ROYCE - VIPER in katapulti MARTIN BAKER. ...prikaži več Letala so bila izdelana v SOKO MOSTAR Jugoslavija. Kupili so tudi TITOvo letalo DC-6, ki je opravilo samo 55 poletov, preden so ga dobili v roke. Sedaj je v lasti Gospoda DIDIJA MATEŠIČA (RED BULL). Tako prijateljstvo moramo ohraniti, še naprej! ! ! !

  • malarin 10:36 03.avgust 2021.

    Gospodična, kjerkoli boš, radi te imamo ! ! ! Že od nekdaj smo razvijali prijateljske odnose z ZAMBIJO. Med drugim, od Jugoslavije so kupili eskadrilijo, N-60, to je dvosed GALEB z motorji ROLLS ROYCE- VIPER in katapulti MARTIN BAKER. Letala ...prikaži več Letala so bila izdelana v SOKO MOSTAR Jugoslavija. Kupili so tudi TITOVo letalo DC-6, ki je opravilo samo 55 poletov, preden so ga dobili v roke. Sedaj je v lasti Gospoda DIDIJA MATEŠIČA ( RED BULL ). Tako prijateljstvo moramo ohranjati, še naprej ! ! !