Šport
38806 ogledov

Kdo je Slovenka, ki je na otvoritvi Iger nosila zastavo druge države?

Tilka Paljk Instagram
V Tokiu bo nastopilo 55 slovenskih športnikov, od tega zgolj 54 za slovensko državo. Kdo pa je ta 55. športnica, ki jo je celo doletela čast, da opravlja vlogo zastavonoše?

Slovenski ljubitelji športa, ki smo si ogledali slovesno otvoritev Olimpijskih iger, smo ponosno spremljali, kako se je naša okrnjena 27-članska delegacija pod poveljstvom Bojana Tokića in Eve Terčelj ponosno predstavila svetu.

A to niso bili edini Slovenci, ki so se na petkovi otvoritveni slovesnosti predstavili svetu, saj se je v vlogi zastanovonoše na stadion v Tokiu podala še ena Slovenka, Tilka Paljk.

V Postojni rojena 24-letna plavalka je namreč opravljala vlogo zastavonoše Zambije, saj že celotno življenje tekmuje za državo svoje matere.

Tilka Paljk | Avtor: Profimedia Profimedia

Tilka, ki ima dvojno državljanstvo, saj je njena mama Zambijka, oče pa Slovenec, se je rodila v Postojni, potem ko je njen oče, ki je v Zambiji deloval kot misijonar, ocenil, da je iz zdravstvenih razlogov bolje, da se rodi pri nas.

Kmalu po hčerkinem rojstvu sta se starša razšla, očeta pa mlada Tilka ni videla skorajda nikoli več. V najstniških letih je izgubila še mater, uteho pa je našla v plavanju, kateremu se je popolnoma posvetila, obenem pa je v športu videla način, kako skrbeti zase in za svojega mlajšega brata.

Zambijo je zapustila, ko se je za eno leto odpravila trenirati v ZDA, po vrnitvi na staro celino pa se je zaradi razmer za trening preselila v Južnoafriško republiko.

Zambijska reprezentantka je postala pri vsega 11 letih, v letih 2018 in 2019 pa je bila imenovana za zambijsko športnico leta.

Leta 2019 je na afriških igrah v Maroku v disciplini 50 metrov prsno osvojila tretje mesto, eno leto prej pa je bila celo druga. Tekmovala je na štirih svetovnih prvenstvih, poleg tega še na dveh takšnih, kjer se je konkurenca merila v kratkih bazenih.

Na svetovnem prvenstvu leta 2018 na Kitajskem pa je bila 33. v disciplini 50 metrov prsno, zdaj pa se bo udeležila še svojih prvih Olimpijskih iger, kjer bo prav tako nastopila v svoji paradni disciplini 50 metrov prsno.

Zambijsko zastavo je na olimpijski stadion ponesla v družbi boksarja Everista Mulenge, in sicer kot prva plavalka v zambijski olimpijski zgodovini.

Komentarjev 5
  • lada 18:29 24.julij 2021.

    tt kaj ga serješ in goljufaš pridne in varćne Slovence - proklet hudić - smrdljiv + usran !

  • malarin 17:05 24.julij 2021.

    Bravo TILKA BORKA, ČESTITAM ! ! ! Bravo ZAMBIJA - SLOVENIJA ! ! !

  • Thomas_Tracy 10:10 24.julij 2021.

    Google zdaj za spletno delo od doma plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro. Moja zadnja plača 26395 USD od te enostavne in preproste službe. To je neverjetno in zasluži super. Noben šef, Za več tukaj ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice