Šport
246 ogledov

Slovenski as pojasnil, zakaj ne more domov

alen pajenk Profimedia
Slovenskemu odbojkarskemu reprezentantu je potekla pogodba s poljskim klubom, vendar se v tem trenutku ne more vrniti v domovino.

Slovenski odbojkarski reprezentant Alen Pajenk je zaključil svojo zgodbo na Poljskem. Pravzaprav ne še čisto. Tako kot Dejanu Vinčiću mu je po predčasnem koncu poljskega prvenstva potekla pogodba pri ekipi Cerrad Czarni Radom, a za razliko od reprezentančnega kolega ne more domov in dramo okoli novega koronavirusa preživlja na Poljskem.

"Dejan Vinčić je odšel domov z letalom, jaz sem tukaj z avtomobilom, ker pa so meje zaprte, Poljske ne morem zapustiti. Po pravici povedano, se mi domov niti ne gre. Tukaj so mere vseeno manj stroge, malo več je dovoljenega kot v Sloveniji in mi ničesar ne manjka," priznava odbojkar, ki se zaradi trenutnega stanja ne obremenjuje preveč.

"Treniram zelo malo. Najbrž sem pridobil kakšen kilogram, ko bo čas, se ga bom znebil, a trenutno mi tako stanje kar prija. Že dolgo nisem imel pravega počitka, tako da zdaj uživam. Po drugi strani pa mi je žal, da ne morem igrati, predvsem bom pogrešal reprezentančne priprave za ligo nacij, ki je najbrž ne bo moč izvesti. Kanada jo je že odpovedala, kot vi pravite, tudi Italija, in res je težko verjeti, da bomo letos poleti igrali. Upam pa, da ni res, da je ne bo naslednji dve leti," pravi Štajerec, ki se v Radomu kratkočasi z igranjem video igric, preko katerih je povezan tudi z reprezentančnima soigralcema Tinetom Urnautom in Janijem Kovačičem.

alen pajenk tine urnaut | Avtor: Profimedia Profimedia

Če bo prišlo do odpovedi lige narodov, ne bo vesel, a kot pravi, ima vsaka stvar dobro in slabo stran. "Reprezentanca je nekaj posebnega. Priznam, da sem že imel težke trenutke, se spraševal, kaj mi je tega treba, zakaj ne bi končal reprezentančne kariere. A to so bili slabi dnevi. Na koncu vedno pridem do zaključka, da z ekipo uživam. Pa tako ne mislim le jaz, ampak vsi drugi. Poglejte Mitjo Gasparinija, kolikokrat je že rekel, da se bo poslovil, toda vedno pride na priprave. Vedno najdemo motiv, si rečemo, dajmo še to moramo opraviti, in prepričan sem, da bi bili tudi za ligo nacij v popolni postavi. Žal pa nam ta očitno ni usojena," v reprezentanci vidi posebno čar Mariborčan, ki bo 23. aprila praznoval 34. rojstni dan.

Kje bo igral v sezoni, še ne ve. Ponudb zaenkrat še nima, kar pa ga ne čudi. "Zaradi pandemije so vse odbojkarske aktivnost zamrle. Pogovorov ni, treba bo počakati, da to stanje mine," pravi Pajenk, ki je v svoji karieri poleg Poljske in Slovenije že igral tudi v Italiji in Turčiji, bojazni, da vnovič ne bi dobil kluba v tujini, pa nima.

Odbojkarskega dogajanja v domovini ni spremljal, zelo malo ve tudi o igralcih domače lige, seznanjen je le s tem, da je bil prvak ACH Volley, njegov nekdanji klub, s katerim se je pred desetimi leti, obletnica bo med prvomajskimi prazniki, uvrstil na zaključni turnir lige prvakov. "A deset let je že od tega, nikoli ne bi rekel. Res lepi časi, takrat se je začel odbojkarski bum v Sloveniji. No, mogoče že nekaj prej, ko je ACH Volley osvojil pokal Top teams. Ti časi so nam omogočili, da smo lahko odšli v tujino, s tem pa se je tudi krivulja naše kakovosti še dvignila," meni dvometraš, ki odhod v tujino svetuje tudi mladim igralcem, svojim naslednikom v reprezentanci.

"Ne bi bil rad samovšečen, ne bi si želel, da je videti, kot da se hvalim, toda trenutno nisem prepričan, da bi naju s Janom Kozamernikom lahko kdo na blokerskih mestih lahko enakovredno zamenjal. Z nami sta še Matic Videčnik in Sašo Štalekar, a se bosta mogla še precej naučiti. Potencial imata, a Matic bo moral, če želi priti na želeno raven, nujno v tujino, kar pa mu ne diši. Sašo v tujini je, je tudi marljiv in zagnan, a mora biti bolj konstanten, zaenkrat so njegove igre po sistemu toplo-hladno," je pogovor za STA zaključil Pajenk.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:21 08.april 2020.

    Ja , sam glej , da ne bo ta tvoj avto izgubil lastnika ! Kar se tiče pa omejitev , da ne boš preeč utesnjen , pojdi v Belorusijo , tam ni virusa oz. ga nobeden še ni srečal ne videl !