Šport
2026 ogledov

Slovitega plavalca aretirali za napad na Kapitol

Klete Keller Twitter
Večkratni olimpijski in svetovni prvak se je znašel v primežu organov pregona.

Nekdanjega plavalca Kleta Kellerja, večkratnega olimpijskega in svetovnega prvaka, so aretirali zaradi napada na ameriški kongres, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kellerja so prepoznali na posnetkih, ki so jih posneli novinarji med vdorom privržencev predsednika Donalda Trumpa v Kapitol. Pri tem ga je izdala olimpijska jakna.

Dan pred aretacijo ga je ameriško ministrstvo za pravosodje obtožilo nezakonitega vstopa v Kapitol, nasilnega in neprimernega vedenja ter oviranja kazenskega pregona. Keller med prvim zaslišanjem pred sodiščem v Denverju ni povedal veliko, ko je odgovarjal na osnovna vprašanja sodnika.

klete keller Nasilni izgredi Šport Svetovni prvak uradno obtožen napada na Kapitol

"Zelo jasno in preprosto, dejanje Kellerja ne predstavlja vrednost in poslanstva ameriškega plavanja. Poudariti moramo tudi, da plavalec, ki je nekoč zastopal našo državo in demokracijo na najvišjih ravneh našega športa, ni član naše organizacije od leta 2008," so zapisali pri ameriški plavalni zvezi.

Klete Keller | Avtor: PrtSc PrtSc

Zdaj 38-letnik je štirikrat nastopil na olimpijskih igrah, s štafeto 4x200 metrov je osvojil dve zlati in srebrno kolajno, v posamični konkurenci pa je bil dvakrat bronast v disciplini 400 metrov prosto. Tudi s svetovnih prvenstev se je vrnil s številnimi odličji.

Po končani športni poti se je od žene, večkrat izgubil službo, nekaj časa je bil brezdomec, živel je tudi v avtomobilu. Nazadnje se je preživljal s prodajo nepremičnin in prebival v Colorado Springsu.

 
Komentarjev 1
  • Avatar jezeran
    jezeran 19:19 15.januar 2021.

    Ja valjda ni, ko ga izrabita, izcuzate, ponucate. Ni vreden pol pi..e mate...e. Škoda da je sploh nastopal za vašo državo