Šport
19 ogledov

Španci srečno premagali sosede

portugalska španija coentrao arbeloa
1/26
EPA
V prvem polfinalnem obračunu na Euru 2012 so po enajstmetrovkah slavili Španci. V rednem delu smo spremljali enakovredno tekmo, v podaljšku pa je prevladovala La Roja, ki je kasneje tudi izkoristila slabše izvajanje enajstmetrovk s strani Portugalcev.

Euro 2012, polfinale (Doneck):

Portugalska : Španija  2:4 (0:0, 0:0) *po enajstmetrovkah

Enajstmetrovke:
Španija: Xabi Alonso - Patricio brani; Iniesta gol; Pique gol; Sergio Ramos gol; Fabregas gol.
Portugalska: Moutinho - Casillas brani; Pepe gol; Nani gol; Alves prečka;

Postavi:
Portugalska: Patrício; Alves, Pepe, Coentrão, Pereira; Veloso (od 106. Custodio), Moutinho, Meireles (od 112. Varela), Nani, Ronaldo; Almeida (od 81. Oliveira).
Na klopi: Eduardo, Beto, Costa, Rolando, Lopes, Quaresma, Micael, Viana, Postiga.

Španija: Casillas; Piqué, Ramos, Arbeloa, Alba; Iniesta, Xavi (od 87. Pedro), Alonso, Busquets, Silva (od 60. Navas); Negredo (od 54. Fabregas).
Na klopi: Valdés, Reina, Albiol, Martínez, Juanfran, Cazorla, Torres, Mata, Llorente.

Po pričakovanjih sta obe izbrani vrsti začeli zelo previdno, v prvih minutah si nobena ekipa ni priigrala konkretnejšega strela proti vratom. Prvič je po golu zadišalo v 9. minuti, ko je Andres Iniesta dobro premešal obrambo Portugalske na levi strani, po gneči v kazenskem prostoru pa je do zaključka z okrog petnajstih metrov prišel desni bočni branilec Španije Alvaro Arbeloa, a je sprožil visoko preko vrat Ruia Patricia.

V 13. minuti je prvič zapretil Cristiano Ronaldo, ki je pobegnil po levem boku, a je Iker Casillas zanesljivo ujel njegov predložek.V naslednjih minutah smo spremljali sicer agresivno in nepopustljivo igro iz obeh strani, a do razburjenja pred katerim izmed vratarjev je ponovno prišlo šele v 29. minuti, ko se je Iniesta dolgo nameščal za strel, nato pa sprožil malce preko gola. Portugalci so odgovorili le dve minuti kasneje, ko je po napaki Jordija Albe do žoge prišel Cristiano, a je njegov poskus zletel za odtenek mimo leve vratnice Casillasa.

Tudi v zadnjih petnajstih minutah prvega dela se položaj na igrišču ni spremenil, obe moštvi sta vseskozi igrali z vsaj petimi ali šestimi igralci stalno za žogo in se tako zanašali na individualne kvalitete svojih nogometašev. Tako se je prvi polčas končal z izidom 0:0.

Drugi del podoben prvemu

Drugi polčas se je začel podobno kot prvi. Moštvi sta v zaključek akcij prihajali z zelo omejenim številom igralcev, taktična disciplina je bila prva skrb obeh reprezentanc, tako da smo videli zgolj po en kot na vsaki strani, a to ni prineslo lepše priložnosti.

Prvo menjavo je opravil Vicente del Bosque, Alvara Negreda je zamenjal Cesc Fabregas. V 59. minuti je bil prvič malce bolj opazen Hugo Almeida, a je njegov strel zletel krepko mimo vrat Casillasa. Igra je postajala vse bolj agresivna, tudi rumeni kartoni so bili bolj pogost pojav. Po enem od teh so imeli Španci prosti strel čisto na robu kazenskega prostora, toda Xabi Alonso ga ni dobro izvedel in Almeida je žogo izbil v kot.

V 68. minuti sta imeli obe obrambi nekaj dela. Najprej je iz oddaljenosti okrog 30 metrov po žogi močno udaril Xabi Alonso, a je meril točno v Patricia, v protinapadu pa je zopet do strela prišel Hugo Almeida, a je spet sprožil mimo desne vratnice Ikerja. Pet minut kasneje je imel Cristiano priložnost zatresti mrežo Španije iz prostega strela, okroglo usnje pa je poslal nekaj decimetrov nad prečko.

Deset minut pred koncem je prvič menjal tudi Bento, ko je Almeido zamenjal z Nelsonom Oliveiro. Le dve minuti zatem je imel Cristiano kar dvakrat priložnost zatresti mrežo iz prostega strela, toda obakrat je bil nenatančen. Nato je sledila malce presenetljiva poteza del Bosqueja, ko je iz igre potegnil Xavija Hernandeza, vstopil pa je Pedro Rodriguez.

Največje razburjenje v rednem delu smo doživeli v 90. minuti, ko so Portugalci krenili v bliskovit protinapad s štirimi nogometaši proti dvema Špancema, a je Cristiano dobil slabo globinsko žogo in posledično je z levico tudi slabo zaključil, sprožil je preko vrat. Redni del se je tako končal brez zadetkov, spet smo spremljali podaljške.

V podaljšku več razburjenja

Podaljški so se začeli z dobro akcijo Jesusa Navasa, toda kmalu se je igra spet umirila. Celotna portugalska zadnja linija je že imela rumeni karton in tako so morali v obrambi biti zelo pazljivi. Obe ekipi sta izvajali vse bolj nepovezane akcije, saj se je utrujenost že krepko poznala. Španci so ob vse bolj utrujenih Portugalcih prišli do svoje prepoznavne igre kratkih podaj, Cristiano in druščina so bili potisnjeni na svojo polovico. Tako so Španci prišli do dveh priložnosti v razmaku nekaj sekund, najprej Navas ni dobro zadel žoge, do nje pa je nato prišel Alba, ki je po dobri individualni akciji izvrstno podal Iniesti, katerega strel pa je Patricio dobro obranil. V 105. minuti je iz prostega strela odlično poskusil Ramos, toda žoga je končala nekaj centimetrov nad prečko.

Drugi del podaljška je zopet dobro odprl Jesus Navas, toda iz vsega desetih metrov je sprožil prešibko in točno v vratarja in tako je Patricio spet izšel kot zmagovalec iz dvoboja s španskim napadalcem. V 114. minuti je sam proti golu Portugalske krenil Pedro, a sta ga Coentrao in Pepe še pravočasno ujela in odpravila nevarnost. Do konca podaljška so Španci povsem prevladovali in pletli mrežo okrog gola Portugalske, toda niso uspeli zadeti in že drugič na Euru 2012 smo spremljali enajstmetrovke.

Srečnejši Španci

V izvajanju strelov iz bele točke so bili uspešnejši Španci, pri Portugalcih sta zgrešila dva izmed štirih izvajalcev. Usodna je bila prečka Bruna Alvesa, ki jo je izkoristil Fabregas, ki je žogo s pomočjo vratnice poslal za hrbet portugalskega vratarja.

 

 

 





Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.