Šport
17 ogledov

Stanleyjev pokal v Boston, vratar MVP!

Boston prvak, Vancouver poražen
1/26
Reuters
Boston Bruins so prvič po 39 letih osvojili Stanleyjev pokal. Sedmo tekmo velikega finala lige NHL proti Vancouver Canucksom so v olimpijskem mestu dobili s 4:0. MVP je bil vratar Kosmatincev Tim Thomas, ki je postavil rekord končnice.

Patrice Bergeron in Brad Marchand sta zadela po dvakrat in Boston Bruins so odločilno tekmo finala lige NHL dobili s 4:0. Pred tem so Vancouver Canucks tri domače tekme dobili za en gol, Kosmatinci pa svoje tri domače z več golov prednosti. Canuckse, najboljšo ekipo rednega dela in eno najboljših napadalnih v ligi, je v obup spravil vratar Tim Thomas (na sedmi tekmi je zaustavil 37 strelov). Za Bruinse, ene od ustanoviteljev lige, je to prvi naslov po letu 1972, hokejisti iz olimpijskega mesta, ki so finale igrali prvič po 17 letih, pa še naprej ostajajo brez tako zelo želenega Stanleyjevega pokala. Na hokej nora Kanada je brez prvaka že od leta 1993.

Boston je v vodstvo prišel v 15. minuti, ko je zadel Bergeron. V 33. minuti je Marchand podvojil prednost, bržčas odločilni zadetek pa je ob igralcu manj na ledu v 38. minuti spet zabil Bergeron. Marchand je v 58. minuti zadel še v prazno mrežo in tako poskrbel za izjemno veselje v taboru kosmatincev, ki so postali prvo moštvo v zgodovini, ki je v isti končnici dobilo kar tri sedme tekme.

Recchi v pokoj s tretjim Stanleyjem

"Nikoli si ne naredimo lahkega dela. Na hudičevo nor način končujem kariero," je v prvi izjavi po osvojitvi pokala dejal 43-letni Mark Recchi, ki je odigral zadnjo tekmo v karieri. "Ne morem vam opisati, kakšni občutki me prevevajo! Res moram pohvaliti soigralce. Neverjetno, kakšna ekipa je to. Ne glede na to, kaj se je danes zgodilo, moram reči, da so to eni najboljših igralcev, s katerimi sem kdaj igral." Zanj je to tretji Stanleyjev pokal, pred Bostonom je slavil še s Pittsburgh Penguins 1991 in Carolino Hurricanes 2006. "Vedeli smo, da bo zelo pomembno, da povedemo. Ko pa so oni prišli do priložnosti, je bil vedno na pravem mestu Tim. Prav strašljivo je, v kako dobri formi je bil naš vratar."

Vratar Thomas MVP

"Njihov vratar je bil fenomenalen," je pošteno priznal trener Canucksov, Alain Vigneault. "Imel je nekaj izjemnih obramb. Nikakor ga nismo mogli premagati, pa smo imeli več prvovrstnih priložnosti." "Vse moštvo je zelo razočarano. Vse leto smo trdo delali, da bi prišli do te točke. Da smo bili tako blizu in izgubili, to resnično boli ... Toda smo dobra ekipa, vrnili se bomo!" pa je optimizem soigralcem in navijačem skušal vliti Roberto Luongo.

Thomas, ki je dvignil tako Stanleyjev pokal kot pokal Conna Smytha, je po tekmi zasluge za uspeh prenesel na vso ekipo: "Ta ekipa ima karakter. Vselej, ko so nas stisnili ob steno, smo se pobrali. Težko je zmagati na sedmi tekmi v gosteh, nam pa je uspelo." Postavil je rekord končnice po številu obramb – 798 (pred njim je bil rekorder Kirk McLean s 761). "Conn Smythe je velika čast. Stanleyjev pokal je nagrada, za katero igraš hokej, Conn Symthe pa dodatna čast." Thomas je postal šele četrti vratar v zgodovini lige s shutoutom na sedmi finalni tekmi. Pred njim je to uspelo Martinu Brodeurju (New Jersey Devils) leta 2003, Gumpu Worsleyju (Montreal Candiens) leta 1965 in Johnnyju Bowerju (Toronto Maple Leafs) leta 1964. "Vse fizično delo in napori, ki smo jih vložili, so se obrestovali. Z ničimer nismo varčevali, saj je bil to vendarle finale. Uporabili smo fizično moč in pripravljenost, kar je naredilo razliko med tekmecema," je po zmagi v finalu povedal Thomas.

Liga NHL, velike finale, sedma tekma:

Vancouver Canucks : BOSTON BRUINS 0:4 /3:4/
Bergeron dva, Marchand dva

*V poševnicah je izid v zmagah, igrali so na štiri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.