Šport
547 ogledov

Starši za prestop otroka morali najeti kredit

rokomet Anže Petkovšek
Za prestop 15-letne rokometašice je bilo potrebno odšteti 3600 evrov. Breme je padlo na pleča staršev, ki so iskali različne rešitve, na koncu pa so bili primorani najeti kredit, da bi hčerki omogočili nadaljevanje športne poti v želenem klubu.

Številni otroci v mlajših kategorijah prerastejo svoje sredine in za nadaljevanje razvoja potrebujejo ostrejšo konkurenco. Nekateri se v svojem klubu enostavno ne počutijo dobro in želijo nastopati za katerega od tekmecev. Drugi se morda ne razumejo s trenerjem, ali pa imajo prijatelje v drugi ekipi in posledično izrazijo željo po prestopu.

V eno od omenjenih skupin spada tudi 15-letna rokometašica, ki pa je ob zamenjavi kluba naletela na cel kup težav. Ni šlo za probleme v specifičnem primeru, pač pa za določila registracijskega pravilnika Rokometne zveze Slovenije (RZS). 

Na našo redakcijo je poklical oče omenjene rokometašice (zaradi zaščite hčerke je želel ostati neimenovan), ki je želela v enem od preteklih prestopnih rokov zamenjati ekipo. Njen matični klub je po pravilniku RZS kot nadomestilo za prestop zahteval 3600 evrov

Po očetovih besedah so se skušali dogovoriti za nižjo ceno, a so bili neuspešni. "Hčerkin matični klub ni želel popustiti. Hčerka nam je doma večkrat dejala, da bi rada zamenjala klub, ker čuti, da se med soigralkami ne more več razvijati, kot bi želela. Ni se počutila dobro. Skušali smo se dogovoriti, iskali cenejše rešitve s posojami, razmišljali smo celo o začasnem prestopu v tujino, ker bi potem lahko v želeni klub prestopila brez odškodnine. Na koncu smo se odločili, da najamemo kredit, v dogovoru s hčerkinim novim klubom pa ob morebitnem kasnejšem odhodu ne bo imela takšnih težav. Sedaj imamo mir," je povedal oče mlade rokometašice.

V najnižjem razredu z zajetno odškodnino   

Višina finančnega nadomestila je bila odmerjena po zaenkrat še vedno veljavnem registracijskem pravilniku, omenjeni znesek pa je morala družina mlade rokometašice plačati zaradi določil v 56. in 57. členu. Ta glede na kategorizacijo športnika določa znesek, ki ga je kot nadomestilo potrebno odšteti klubu, ki ga igralec ali igralka zapušča.

Pri omenejenem primeru se je nadomestilo za igralko izračunalo po naslednjem ključu: 1600 evrov, ker je želela prestopiti iz kluba, ki nima članske ekipe v prvi ligi v takšnega, ki jo ima. Z navedenim zneskom so torej obremenjeni vsi prestopi v klube s članskimi ekipami v elitni ženski ligi, tudi če gre za igralke mlajših selekcij. Petkrat po 200 evrov (skupaj 1000 evrov) je bilo potrebno odšteti, ker je bila igralka pri klubu, ki ga je želela zapustiti, registrirana pet sezon (za vsako sezono dvesto evrov). Še dodaten tisočak pa je bil izplačan glede na razred igralke: v našem primeru je bila uvrščena v najnižjega od šestih, v katerem se za vsako sezono pri klubu vplača po 200 evrov. 

"Želim opozoriti na pogoje ob prestopih mladih rokometašev ali rokometašic, saj se mi nekatere stvari zdijo povsem nerazumljive. Nočem, da gre še kakšen otrok čez takšno kalvarijo kot moja hčer," je še dejal v opisani primer vpleteni oče.

Izpisnice in življenjski pogoji

Pri tem je treba dodati, da navedena določila o prestopih veljajo le za igralce brez pogodbe, takšnih je v mlajših selekcijah velika večina. Treba se je zavedati tudi, da v slovenskem rokometu, z izjemo redkih klubov, denarja ni na pretek in da si večina društev ne more privoščiti plačila nadomestila. Zato pri prestopih mladih igralcev breme pogosto pade na pleča staršev.

rokometna žoga rokomet | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Zanimiv je tudi del pravilnika, ki določa pogoje za izdajo izpisnice. Tudi v primeru plačila nadomestila jo klub za nepogodbenega igralca, mlajšega od 28 let, ni dolžan izdati, saj lahko izkoristi 30. člen, ki določa "... da klub ni dolžan izdati izpisnico, če sprememba kraja bivanja ali zaposlitve bistveno ne otežuje življenjskih pogojev." Če se torej želite preseliti v sosednji klub, oddaljen zgolj nekaj kilometrov, vam morda niti plačano nadomestilo ne bo pomagalo.

RZS pripravlja spremembe

V večini primerov se pri prestopih mladih športnikov ne obračajo veliki denarji, veliko igralcev prestopi povsem zastonj. Večina klubskih vodstev razume želje svojih članov in njihovih staršev in jim ne onemogoča odhoda. A včasih človek naleti na veljake, ki se pravilnika držijo "kot pijanec plota" in zahtevajo nerealne zneske. Nekateri rokometaši so po neuspešnem prizadevanju za prestop enostavno nehali igrati za dve leti, saj so se potem lahko na novo brezplačno registrirali za novo ekipo.

Problemov se zavedajo tudi na Rokometni zvezi Slovenije, kjer že razmišljajo o novem pravilniku, ki bi stopil v veljavo z novo sezono. "Nova določila bodo stopila v veljavo potem, ko in če jih potrdijo klubi na skupščini. Novi registracijski pravilnik mora seveda najprej skozi javno razpravo med klubi. Spremembe se obetajo na vseh področjih, na katerih so v zadnjem obdobju nastopale težave," so nam sporočili iz RZS.

Jeseni bi lahko, če bo potrjen v parlamentu, v veljavo stopil novi Zakon o športu, v predlogu katerega je zapisano, da se nadomestila za nepogodbene igralce, mlajše od 15 let, ukinjajo. "Če bo zakon sprejet, se bomo seveda ravnali po njemu in posledično sklicali skupščino, ki edina lahko potrdi spremembe pravnih aktov RZS. Nekatere napovedane spremembe smo pri pripravi novega pravilnika že upoštevali. Predvsem tiste, ki izkazujejo jasno voljo klubov," so pojasnili pri RZS. Dodali so, da predlog novega pravilnika ukinja kategorizacijske točke, na podlagi katerih so klubi lahko zaračunali visoka nadomestila. 

Šerbec: Nisem za prosti pretok, toda ...

šerbec Iztok Puc spominska tekma Slovenija Celje Pivovarna Laško | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Za mnenje smo povprašali tudi Uroša Šerbca. Pomočnik selektorja Veselina Vujovića je kariero začel v Krškem, zaslovel je v Celju in slovenski reprezentanci, kot trener pa deloval tudi v 1.B ligi in tako z različnih vidikov pozna probleme pri prestopih rokometašev.

"Za današnji čas, ko v rokometu denarja ni na pretek, so te odškodnine visoke. Če nekega razumnega dogovora ni možno doseči, lahko nastanejo problemi. Vendar pa mislim, da matični klub mora nekaj dobiti, saj je delal z igralcem, ga razvijal, ga učil osnovnih veščin. Če manjšim klubom vzamemo še to, potem lahko mnoge sredine ugasnejo. Če ti zastonj 'poberejo' vse perspektivne igralce, potem v klubu ni več prave energije, motiva. A stvar je treba uravnotežiti, v nekaterih primerih so zneski res absurdno visoki," je dejal Šerbec.

"Povsem razumem igralce, ki jih klubi ne morejo spremljati pri razvoju, ki ne morejo razvijati svojega talenta in želijo zamenjati sredino. Zato je tudi tako veliko posoj, ker si klubi ne morejo privoščiti prestopov. Treba se je zavedati tudi, da večina staršev plačuje vadnino ter kupuje opremo in da sami vlagajo v svojega otroka. Sam nikakor nisem za prosti pretok igralcev, pravilniki morajo biti, toda spremembe so potrebne. Še vedno pa je najbolje, če se lahko s klubom prijateljsko in razumno pogovoriš," je dodal Šerbec. 

Pogodba rešitev le za najboljše 

Nadomestila za prestope nepogodbenih igralcev poznajo praktično vse relevantne panožne zveze, tudi največja pri nas - Nogometna zveza Slovenije. A tam bi za 15-letnega igralca iz druge lige plačali zgolj nekaj stotakov, če ta ne bi imel statusa reprezentanta. Drugače je tudi pri izpisnicah. V določenem delu poletnega prestopnega roka lahko mladi nogometaš ob plačanem nadomestilu zapusti klub, predhodno ga mora zgolj obvestiti o svoji nameri. 

razno 28.09.12. podpis, pogodba, foto: shutterstock | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Slovenski prvoligaški klubi skušajo svoje najbolj perspektivne nogometaše zaščititi s pogodbami, ker si številni evropski velikani, ki so neprestano v lovu na mlade talente, zlahka privoščijo s pravilnikom predpisane odškodnine (tudi če gre za slovenske reprezentante). Tako smo že videli podpis pogodb tudi s 15-letniki, za katere lahko potem klub iztrži precej več, kot bi sicer. A za to morajo klub, mladi igralec in njegovi starši delovati usklajeno. Tako pridobijo vsi: matični klub dobro zasluži, igralec ima zagotovljene dohodke, starši pa pravno zaščitenega otroka v športnem svetu. 

Seveda pa je to rešitev le za najboljše, za katere so tuji klubi pripravljeni plačati malce več. Najbogatejši bodo za perspektivnega mladeniča plačali 5.000, 50.000, ali pa 100.000 evrov, če si ga bodo želeli. Pri rokometu je stvar drugačna, denarja je precej manj in posledično so odškodnine nižje. Tudi zato je težko razumeti, da so nadomestila za nepogodbene igralce tako visoka.  

Začelo se je s Krimom

bobinac slovenska rokometna reprezentanca | Avtor: RZS/Grega Wernig (Ekipa) RZS/Grega Wernig (Ekipa)

Slovensko rokometno javnost je v zadnjem obdobju, prav po zaslugi registracijskega pravilnika, razburjalo dogajanje v 1. DRL za ženske. Namera posoje igralk Krima v ajdovski Mlinotest (da bi Ajdovke z njihovo pomočjo premagale Zagorje in Krimu pomagale do naslova) je sprožila ostre reakcije, številni so pozvali k spremembi registracijskega pravilnika, ki je ljubljanskemu klubu sploh omogočil takšno potezo (vmes jo je že preklical).

Predsednik RZS Franjo Bobinac je zagotovil, da se bo za prihodnjo sezono registracijski pravilnik spremenil na način, da bo preprečeval podobne zlorabe. A očitno se bo glede selitev rokometašev na sončni strani Alp do jeseni zgodilo še nekaj drugih sprememb. Poleg RZS so sedaj na potezi tudi klubi.

Komentarjev 13
  • mymind 07:46 17.marec 2016.

    Seveda vse stane, ampak saj vsako stvar plačajo starši.

  • mymind 07:45 17.marec 2016.

    Točno tako. Povrhu vsega se pa praktično po vseh klubih vadnine plačujejo na črno. Brez nekih konkretnih računov, samo en listek ko potrdilo... skratka črn denar s katerimi klubi operirajo.

  • blueone 23:56 16.marec 2016.

    Stvari so že tako napilene, da se niti več obrnt ne moreš.