Šport
8861 ogledov

Tako je Becker zapravljal denar

boris becker EPA
Boris Becker je po izjemni karieri hitro zapravil priigrani denar.

Zdaj 49-letni Boris Becker, ki je Wimbledon osvojil že pri 18. letih, je pred kratkim dobil službo, po novem bo vodil nemško moško izbrano vrsto oziroma vse selekcije nemških igralcev. S tem si je nekoliko olajšal težko finančno stanje, saj je moral pred dvema mesecema razglasiti bankrot. Med kariero je sicer samo z nagradami na turnirjih osvojil okoli 25 milijonov evrov, še veliko več pa si je prislužil s sponzorskimi pogodbami. Njegovo bogastvo se je ocenjevalo na 100 milijonov evrov.

In kako je vse to moč zapraviti? Začelo se je leta 2007, ko je moral plačati 108.000 evrov zaradi svojega deleža v portalu Sportgate, ki je finančno propadel leta 2001. Zaradi tega je moral plačati tudi kazen 40 tisočakov, ker se je iz vsega poskušal izvleči s finančno prevaro.

Leta 2012 je nelikvidno postalo podjetje New Food v katerem je imel večinski delež, plačati je moral 800.000 evrov. Še letos je bil lastnik treh avtomobilskih salonov v Nemčiji za prodajo mercedesov, nepremičnin v Miamiju in Španiji, a je po razglašenem bankrotu, ki ga je zahtevalo sodišče v Londonu, ostal tudi brez tega. Sodišče ni sprejelo njegov predlog, da bi vzel hipoteko vredno šest milijonov na nepremičnine, ki jih ima na Mallorci.

boris becker Bankrotiral Šport Tako so izginjali Beckerjevi milijoni

Beckerja je čez rob spravil dolg do banke Arbuthnot Latham & Co. Nekdanji teniški zvezdnik si je pri njih konec leta sposodil visoko vsoto, ki pa jo v celoti ni uspel vrniti. Na sodišču se je izvedelo marsikaj: po varanju žene je moral tej ob ločitvi leta 2001 plačati 20 milijonov funtov, 2,5 milijonov funtov pa je moral leta 2011 plačati zaradi utaje davkov. Tega leta je propadel tudi projekt "Boris Becker Business Tower" v Dubaju, naslednje leto pa mu je sodišče v Španiji najprej odvzelo 225.000 funtov zaradi neplačila podjetju, ki ureja parke, nato pa še 345.000 zaradi dolga gradbenemu podjetju. Zadnji dve stari sta bili povezani s nepremičninami v Palmi de Mallorci, zato njegov odvetnik tudi ni uspel s ponudbo londonskemu sodišču , da bi na te nepremičnine vzel hipoteko.

Boris Becker in Novak Đoković Šport Teniška legenda razglasila bankrot

Usodni udarec za Beckerjevo premoženje so bile njegove investicije v Afriki. Po pisanju Der Spiegala je Becker preko podjetja Forbes & Manhattan, gre za investicijsko banko iz Kanade, leta 2013 vložil 10 milijonov funtov v posel z nafto in plinom v Nigeriji, a se vse skupaj ni dobro končalo.

Po zapisu v Speglu je Becker že prej posloval z različnimi afriškimi državniki, zagotovo pa z bivšim predsednikom Gane Johnom Mahamom, v nekem poslu pa je sodeloval tudi z indijskim multimilijarderjem Laxmijem Mittalom, ki je obogatel z jeklom.

 

Komentarjev 3
  • igor97 09:14 28.avgust 2017.

    Tipična zgodba za vse bogate športnike, ki jih napadejo razni svetovalci in jim obljubljajo bajne zaslužke. Nikoli se ne spuščaj v stvari, katerih sam ne razumeš. Zanimiva je bila izjava Ronalda, ko je rekel "Kako naj jaz varam davkarijo, če ...prikaži več imam 6 razredov osnovne šole."

  • alojzr 16:07 27.avgust 2017.

    Tip ima nos za podjetništvo.

  • 1111 14:59 27.avgust 2017.

    In koga briga ?