Šport
6620 ogledov

Tako je minil večer v varšavskem lokalu ob zmagi Slovencev

Slovenija - Poljska Anže Petkovšek Polfinalna tekma med Slovenijo in Poljsko, EP v odbojki.
V Varšavi dvomljivcev o poljskem uspehu v polfinalu odbojkarskega evropskega prvenstva v četrtek ni bilo. Nato pa ...

Tako mediji kot ljudje na ulici so na Poljskem pričakovali zmago rdeče-belega stroja, ki je na turnirju pred tem mlel vse pred seboj. Le nekoliko jih je bilo strah vpliva domače dvorane za Slovence. Kot se je izkazalo, je bil strah upravičen.

V državi, kjer ima odbojka posebno mesto - njena reprezentanca je že več desetletij konkurenčna v svetovnem merilu, tudi v času, ko nogometna reprezentanca ni bila -, je bilo vse pripravljeno za slavje dvakratnih zaporednih svetovnih prvakov. Z zmago bi že osvojili novo odličje na velikih turnirjih, deveto na EP, ki bi ga dodali štirim s SP in enemu z olimpijskih iger.

"Odbojka je res priljubljena pri nas, mislim, da je naš najboljši šport," je povedal Bartek, ki se je v četrtek zvečer s skupino prijateljev zbral v priljubljenem športnem baru v poljski prestolnici.

Tekmo je nestrpno pričakoval: "Gledal sem vse poljske tekme doslej, tokrat pa smo se s prijatelji dogovorili, da bomo polfinale tu gledali skupaj." Bil je med prvimi za veliko mizo, kjer se je kasneje zbralo še sedem njegovih prijateljev. Vsi so bili oblečeni v šale s poljskimi motivi, s sabo so imeli tudi trobljo. "Za boljše vzdušje."

Ep v odbojki 2019 Tragedija! Šport Poljski mediji: Skuhali so se v slovenskem kotlu

Dvomov o tem, kdo bo zmagal, med njimi ni bilo. "Lahko, da bo 3:2, a Poljska bo na koncu zmagala," je še pojasnil predstavnik prodaje za mednarodno verigo hotelov. "Imamo Messija med odbojkarji - Wilfreda Leona - in najboljši servis, to bo naredilo razliko." O zgodovini zadnjih tekem med državama na EP ni želel slišati preveč.

Prepričanje o nepremagljivosti poljske reprezentance na tem EP je bilo čez dan čutiti tudi v medijih in na ulici. Ljudje, s katerimi si govoril, so kljub diplomatskim besedam o slovenski reprezentanci verjeli le v eno - uspeh poljske reprezentance.

"Poljska igra odlično, ne bi mogla bolje," je povedala Beata, ki je med srkanjem kave v enem od lokalov brala športne strani časopisa. "Poljska gre po finale," je kričalo z zadnje strani časopisa.

EP v odbojki 2019, polfinale Slovenija - Poljska | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Nestrpnost je naraščala. V Varšavi je več deset športnih barov, največji med njimi so vsi že čez dan popolnili rezervacije miz za večerno tekmo. V največjem izmed njih se je tik pred začetkom našlo še kakšno "stojišče".

Ko se je tekma začela, je priljubljenost odbojke na Poljskem zunanjemu opazovalcu postala še bolj očitna. "Odbojka in smučarski skoki, to sta športa, kjer je Poljska najboljša," je hitro pojasnil še en izmed gostov lokala, Damian.

Nestrpno pričakovanje se je hitro spremenilo v pozorno spremljanje tekme, vsaka točka je bila pospremljena z vzdihi, grimasami in ploski okoli 120 poljskih navijačev. Če so jo dobili Poljaki, je izbruhnilo veselje in aplavz, če ne, je bila tišina.

Slovenija - Poljska Poljska joče! Šport Prekl... Slovenci, že spet!

Le, da je ni bilo. Iz enega dela lokala je prihajal aplavz in veseli vrisk ob vsaki osvojeni točki za Slovenijo. Znova se je potrdilo, da kjer koli na svetu že si, boš gotovo srečal Slovenca. V lokalu sredi Varšave se je zbrala skupina na Poljskem živečih Slovencev, da bi - podobno kot slovenska reprezentanca na parketu v dvorani Stožice - kvarila poljsko slavje.

In ga tudi je. Po dobljenem prvem nizu je odpadniška skupina postala še malo bolj pogumna, a še ne toliko, da bi privlekla na plan znani navijaški slogan: "Kdor ne skače, ni Sloven'c ..." To se je zgodilo šele kasneje.

Slovenija - Poljska | Avtor: Anže Petkovšek Zmaga slovenske odbojkarske reprezentance nad Poljsko v polfinalni tekmi evropskega prvenstva. Anže Petkovšek

Bilo je globoko v tretjem nizu. Tekma je bila izenačena pri 1:1, Slovenija je večino niza vodila, Poljakom pa je zaostanek tudi že petih točk uspelo v zaključku zmanjšati na dve - 20:22. Poljski navijači so znova prišli do nekaj poguma. A ravno, ko so želeli razviti vzklik "Poljska, Poljska!", jih je slovenska skupina v baru prehitela s "Slovenija, Slovenija!"

Ključni niz je nekaj minut kasneje pripadel Sloveniji, ki je povedla z 2:1, in prvič se je v lokalu pel znameniti verz o skakajočih Slovencih. Na obrazih poljskih navijačev pa je bilo prvič vidno razumevanje, da bo Slovenija na domačem parketu nocoj težko premagljiva.

"Lahko bi premagali kogar koli, le Slovenije v Ljubljani nocoj ne," je po tekmi dejal Bartek. "Upali smo do konca, a Slovenija je bila preprosto boljša. Treba ji je čestitati in vam zaželeti srečo v finalu," je športno priznal premoč na parketu.

Vital Heynen Vseeno jim je za bron Šport Poljaki objokujejo trenutek, ko se je tekma "zlomila"

Slovenija se je še drugič v štirih letih prebila v finale EP, drugič na presenečenje evropskih odbojkarskih velesil. V nedeljo bo v Parizu iskala način, da se povzpne še eno stopničko višje kot v Italiji leta 2015, ko je na koncu osvojila srebrno medaljo. Njen tekmec bo zmagovalec nocojšnjega polfinala med Francijo in Srbijo.

V prestolnici Poljske se je v četrtek pričakovalo veselje Poljske. A na koncu so bili tako kot v dvorani Stožice to noč tudi v športnem baru sredi Varšave bolj glasni Slovenci. V nedeljo zvečer bo znano, ali bo tako tudi v prestolnici Francije.

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice