Šport
8679 ogledov

Tako težko pot bo imela Slovenija do olimpijskih iger

Slovenska odbojkarska reprezentanca Profimedia
Odbojkarji bodo prihodnje leto nastopili v kvalifikacijah za OI 2024.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo med 30. septembrom in 8. oktobrom prihodnje leto igrala v kvalifikacijah za olimpijske igre leta 2024 v Parizu, so sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije. Slovenci so si nastop v kvalifikacijah, v katerih se bo za OI pomerilo 24 reprezentanc, zagotovili z devetim mestom na svetovni lestvici. Poleg Slovenije bo v kvalifikacijah še 23 najboljših reprezentanc v mednarodni razvrstiti lestvice FIVB. Izjema je Francija, ki je kot gostiteljica na OI že uvrščena.

Slovenska odbojkarska reprezentanca Pred Brazilijo Šport Slovenci nezadovoljni: "Vodilne pri FIVB bi bilo potrebno vprašati..."

Reprezentance, ki se bodo v kvalifikacijah potegovale za nastop na OI so tako še Poljska, Italija, Brazilija, ZDA, Japonska, Argentina, Iran, Srbija, Kuba, Nizozemska, Turčija, Kanada, Ukrajina, Nemčija, Mehika, Tunizija, Egipt, Belgija, Češka, Bolgarija, Finska, Katar in Rusija. Če Rusija zaradi invazije nad Ukrajino v kvalifikacijah ne bo smela nastopiti, jo bo zamenjala Kitajska, 26. reprezentanca lestvice.

Kvalifikacije se bodo odvijale v okviru treh turnirjev z osmimi reprezentancami. Tri države organizatorice turnirjev bodo igrale kot prvopostavljene ekipe, ostale pa bodo na turnirjih razvrščene po sistemu "serpentine" glede na njihovo mesto na lestvici FIVB. Iz vsake skupine bosta na OI napredovali najboljši dve reprezentanci. Preostalih pet držav, ki se bodo uvrstile med dvanajst udeleženk OI, bo znanih na podlagi uvrstitve na svetovni lestvici junija 2024. Prednost bodo imele reprezentance s celin, katerih države si nastopa na olimpijskem turnirju še ne bodo zagotovile.

slovenski odbojkarji Nejevolja Šport "Brez zveze komentirati, tega ni v nobenem drugem športu"

Ker je za pričakovati, da si bodo evropske reprezentance priborile večino vozovnic za Pariz, bi bilo tako ključno, da Slovenija turnir osmerice konča na enem izmed prvih dveh mest ter si tako zagotovi sodelovanje na OI. Z devetim mestom na svetovni lestvici bi sicer Slovenija imela vlogo tretjega ali četrtega nosilca skupine.

Kvalifikacije se bodo začele 30. septembra prihodnje leto. Za olimpijsko zlato pa se bo v Parizu med 26. julijem in 11. avgustom 2024 borilo 12 reprezentanc.

Italijanska odbojkarska reprezentanca Naslednji nasprotnik Šport Neverjetno, kako so Italijani govorili o slovenski reprezentanci Gregor Ropret Junak iz ozadja Šport Neopevani slovenski junak začuden: "Enostavno ne razumem..." Slovenska odbojkarska reprezentanca Pokazali veličino Šport Odziv nasprotnikov: "Slovenija si zasluži medaljo! V to ne dvomim!"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.