Šport
44 ogledov

Težka zgodba 41-letne Uzbekistanke

Oksana Chusovitina Profimedias
Oksana Chusovitina bo pri 41. letih nastopila v finalu preskoka. Za sabo ima težko življenjsko zgodbo.

Olimpijske igre v Brazilu so že ponudile nekaj odličnih zgodb. Za eno je poskrbela domačinka Rafaela Silva, ki je osvojila zlato v judu. Za sabo ima težko otroštvo, odraščala je v najbolj zloglasni faveli v Riu, ki je poznana pod imenom 'Cidade de Deus' (Božje mesto; leta 2002 je bil posnet tudi film z istim naslovom, ki prikazuke življenje v tej faveli).

Posebna je tudi zgoba 41-letne uzbekistanske telovadke Oksane Chusovitine. Tej je podvig v športu, kjer dominirajo dekleta, že uspel z uvrstitvijo v Rio, na olimpijskih igrah pa je nastopila že pred 24 leti v Barceloni.

In razlog zakaj vztraja? Želi pomagati svojemu 17-letnemu sinu Alisheru, ki ima levkemijo od tretjega leta starosti. Pred 14 leti je deček začel kašljati kri, zdravniški pregledi pa so pokazali, da gre za zelo resno bolezen.

Oksana se je preselila v Köln, kjer se je deček zdravil, sama pa se je priključila lokalnemu gimnastičnemu klubu. Stroški zdravljenja so bili izjemno visoki (105.000 evrov), kljub temu, da sta z možem prodala trisobno stanovanje v Taškentu in dva avtomobila, pa jima ni uspelo zbrati denarja.

"Zdravniki v Kölnu so pristali na zdravljenje, a le pod pogojem, da obstaja garancija za plačilo operacije. Bila sva brez prebite pare." Njen klub je prispeval 27 tisočakov, preostali del denarja pa so donirali Mednarodna gimnastična zveza, dve podjetji b Uzbekistanu ter številni posamezniki.

"Takrat sem dojela, da je na svetu precej več dobrih kot slabih ljudi. Številni so nam priskočili na pomoč, tudi tisti brez denarja. Soprogov prijatelj je pravkar opravil žetev, ni imel denarja, a nam je poslal vagon poln žitaric."

Kljub vsem trudu, niso zbrali dovolj denarja. Oksana je morala sprejeti ponudbo nemške zveze, da nastopa pod njihovo zastavo, država pa je plačala stroške zdravljenja. Težava se je pojavila, ko ji Uzbekistanci niso dovolili nastopati za Nemčijo. Odletela je v domovino in prosila uzbekistanske gimnastične veljake, da ji omogočijo prestop. "V vse skupaj sem privolila, ker sem želela rešiti sina," pravi Oksana. Alisher je ozdravel, pri petih letih se je tudi dam začel ukvarjati z gimnastiko.

Oksana se je kasneje vrnila pod uzbekistansko zastavo, v Riu pa se je pri 41. letih uspela uvrstiti v finale preskoka. Večina v dvorani je poznala njeno zgodbo, njen uspeh so pozdravili z ovacijami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.