Šport
21 ogledov

Tina s sedmim mestom izboljšala vtis iz Söldna

Tina Maze Reuters
Po ledeniškem ogrevanju se prava smučarska sezona začenja onkraj velike luže. Dekleta se mudijo v Aspnu, kjer je Tina Maze na drugem veleslalomu sezone osovjila sedmo mesto in popravila vtis iz Söldna. Zmage se je veselila Viktoria Rebensburg.

Nemka Viktoria Rebensburg je zmagala na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v ameriškem Aspnu (2:11,25), Tina Maze, najboljša Slovenka, pa je bila sedma (+1,28). Druga je bila Avstrijka Elisabeth Görgl (+0,33), tretja pa Američanka Julia Mancuso (+0,44). Ana Drev je tako kot tudi Ilka Štuhec, tretja Slovenka, odstopila že v prvi vožnji.

"Sedaj so občutki boljši, kot so bili v Söldnu. Tam ni bila moja vožnja ničemer podobna. Vesela sem, da je bila slika tokrat boljša. Obe vožnji sta bili podobni. Mogoče v prvi v zgornjem delu ni bilo vse optimalno. Potem sem smučala dobro. V drugi pa sem se očitno vrtela nekako za sedmo mesto, kar pa je po uvodnem neuspehu dober končni izid. Imam še vedno bolečine v hrbtu. Bolečine me spremljajo vsak dan. Naša mala ekipa ima veliko dela in obveznosti, da smo uspešni na tej najvišji svetovni ravni, poleg vsega pa moramo vsak dan opravljati tudi terapije," je dejala Tina Maze, ki je po veleslalomskem nastopu opravila tudi nekaj voženj slalomskega treninga.

"Videl sem veliko rezerv na današnji tekmi. Rezultat pa je dober, ker je v športu po neuspehih pomembno, da se tekmovalec pobere. Zato je imela pred današnjim startom nekaj dodatne treme zaradi neuspeha na prvi tekmi. Bila je nekoliko zakrčena, vendar je dosegla dober izid. Mislim, da smo izbrali pravo, daljšo smučko. Tina jo obvlada, če dobro smuča. Sezona pa je še dolga, tudi druge tekmovalke imajo velike težave. Sami sicer ne gledamo na to. Skušali bomo odpraviti naše pomanjkljivosti in doseči, da bo Tina še bolj sproščena. Mislim, da bo kmalu tam, kjer je bila običajno," je dodal Massi.

Görglova je prepričljivo vodila po prvi vožnji. Švicarka Lara Gut je na drugem mestu zaostajala že več kot pol sekunde (+0,59), Italijanka Denise Karbon na tretjem mestu pa (+0,69). Tina Maze je s številko tri nastopila takoj za Görglovo in imela že pri merjenju prvega vmesnega časa več kot tri četrt sekunde zaostanka (+0,78), pri drugem 96 stotink, na koncu pa je sekunda in sedem stotink zaostanka zadostovalo za šesto mesto (+1,07). Pred njo sta bili le še Julia Mancuso (+0,91) in Viktoria Rebensburg (+0,95). Američanka Lindsey Vonn, zmagovalka na uvodnem veleslalomu sezone v Söldnu, je bila šele 21.; na koncu je bila 12.

Na drugi progi se je najprej izkazala Avstrijka Anna Fenninger, ki je osvojila zlato letos na SP v superkombinaciji, vendar v svetovnem pokalu še ni zmagala. Takoj za njo je nastopila Mazejeva in na vmesnih časih zaostajala 45 in 96 stotink, do cilja pa je nato znižala zaostanek na 78 stotink za takrat drugo mesto. Obe je prehitela Rebensburgova, olimpijska veleslalomska prvakinja, Mancusova pa je prismučala na drugo. Karbonova in Gutova sta zaostali tudi za Fenningerjevo. Za zmago sta se pomerili Görglova in Rebensburgova. Avstrijka je že do prvega vmesnega časa izgubila pol sekunde, pri drugem je imela 13 stotink prednosti, na cilju pa je za Nemko zaostala za 33 stotink in po drugem mestu v Söldnu dokazala, da bo branila skupno veleslalomsko zmago s prejšnje zime. Mazejeva je po 16. času druge vožnje na koncu izgubila eno mesto.

Drevova, 23. na söldenskem uvodu, je odstopila še pred prvim merjenjem časa, Štuhčeva pa po obetavnih 1,01 sekunde zaostanka pri prvem merjenju do drugega vmesnega časa ni prispela. Enaindvajsetletna Štuhčeva, mladinska svetovna prvakinja v slalomu in kombinaciji (2007) ter v smuku (2008), je v svetovnem pokalu po poškodbah nastopila prvič po skoraj dveh letih.

V nedeljo bo v Aspnu še slalom. Poleg Tine Maze in Maruše Ferk bo slovenske barve branila še Vanja Brodnik.

Aspen, veleslalom:

1. Viktoria Rebensburg (Nem) 2:11,25
2. Elisabeth Görgl (Avt) + 0,33
3. Julia Mancuso (ZDA) + 0,44
4. Anna Fenninger (Avt) + 0,50
5. Lara Gut (Švi) + 0,81
6. Denise Karbon (Ita) + 0,89
7. Tina Maze (Slo) + 1,28

Skupni vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Viktoria Rebensburg (Nem) 180 točk
2. Elisabeth Görgl (Avs) 140
3. Lindsey Vonn (ZDA) 122
4. Anna Fenninger (Avt) 90
5. Julia Mancuso (ZDA) 86
...
13. Tina Maze (Slo) 44
36. Ana Drev (Slo) 3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.