Šport
5721 ogledov

Toliko dela in tehnologije je bilo vloženo za Rogličev uspeh

Primož Roglič Profimedia
V nizozemski ekipi reči niso prepuščali naključjem.

Slovenski kolesarski as je v drugo polovico dirke po Španiji krenil z lepo prednostjo v skupnem seštevku. Pred najbližjim zasledovalcem Alejandrom Valverdejem ima minuto in 52 sekund prednosti, dve minuti in 11 sekund zaostaja Miguel Angel Lopez, natanko tri minute pa Nairo Quintana. Že na petem mestu se nahaja debitant na tritedenskih dirkah Tadej Pogačar, ki za rojakom zaostaja le pet sekund več kot Quintana.

Roglič si je lep naskok pred največjimi tekmeci prikolesaril z odličnim kronometrom v 10. etapi. Mnogi strokovnjaki so napovedovali njegovo premoč v vožnji na čas, dominacija pa ni bila le slučaj. V ekipi Jumbo Visma so v zadnjih mesecih kar nekaj časa namenili napredku v kronometru, od Rogličevega položaja na kolesu do posebnih materialov.

"Vse se je začelo z iskanjem idealnega položaja za Primoža. Skupaj s tehnično univerzo v Eindhovnu smo ta položaj določili s 3D skanom," je svojo vlogo pri uspehu v vožnji na čas pojasnil vodja tehničnega oddelka pri ekipi Mathieu Heijboer. "Ideja, da bi zanj pripravili poseben material, je bila tu že nekaj časa. Najboljše je začeti pri krmilu," je še dodal.

Primož Roglič Raztrgal konkurenco Šport Roglič se vpisuje v zgodovino! Zmaga in rdeča majica! Primož Roglič Vuelta Šport Miren dan za Rogliča v rdečem

"Nekega dne sem poklical Fritsa in ga vprašal, če bi lahko njegove izkušnje in partnerje iz avtomobilizma uporabili pri pripravi bolj aerodinamičenega in lažjega kolesa," pa je o sodelovanju s podjetnikom, lastnikom moštva in dirkačem Fritsom van Eerdejem dejal Richard Plugge, prvi mož nizozemskega kolesarskega moštva.

"Seveda, to ne bo težava, v avtomobilskem športu se s tem srečujemo vsak dan. Vse naredimo sami," je bil odgovor, ki ga je prejel. "Pomagal ti bom. Naredimo to skupaj," je sodelovanje potrdil van Eerd.

"To je to, za kar se sploh gre. Pridobiti sekunde v treh tednih," je zdaj lob Rogličevem vodstvu na Vuelti ahko s svojimi sodelavci zadovoljen Plugge.

Celoten proces si oglejte v videu:

c

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice