Šport
5097 ogledov

Roglič se vpisuje v zgodovino! Zmaga in rdeča majica!

Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič je zmagovalec kronometra na Dirki po Španiji.

Kolumbijec Nairo Quintana (Movistar) je bil pred 10. etapo letošnje Vuelte vodilni kolesar na Dirki po Španiji, a to se je drastično spremenilo po sredinem kronometru na jugu Francije, kjer je za prvega favorita etape veljal Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je v skupnem seštevku za Quintano zaostajal le 6 sekund, medtem ko je imel pred tretjim Miguelom Angelom Lopezom (Astana) 11 sekund prednosti.

primož roglič Vuelta Šport Roglič zaradi organizatorjev ob dodatne sekunde

Roglič je svoj status prvega favorita povsem opravičil, saj je deklasiral konkurenco, prvega zasledovalca premagal za 25 sekund ter se z naskokom prebil v skupno vodstvo.

Roglič se je z današnjo zmago vpisal v zgodovino, saj mu je namreč uspel izjemni "trojček", etapna zmaga na vseh treh velikih tritedenskih dirkah, na katerih je zbral že dve zmagi na Dirki po Franciji ter tri na Dirki po Italiji, medtem ko letos sploh prvič nastopa na Dirki po Španiji.

Z dobrim kronometrom se je čisto v ospredje prebil tudi Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) ki je zasedal 5. mesto z zaostankom 1:42, po današnjem 11. mestu pa je pridobil proti čisto vsem ostalim favoritom za skupni seštevek, z izjemo Rogliča. Ostaja sicer na petem mestu, a za Quintano zaostaja le še 5 sekund.

Tadej Pogačar Video Šport Poglejte si zadnji kilometer zgodovinske vožnje Tadeja Pogačarja

Roglič je pred samo etapo velja tako za prvega favorita etape, kot za kolesarja ki bi moral z naskokom prevzeti skupno vodstvo. Gre namreč za izjemnega kronometrista, ki je letos slavil kar na dveh kronometrih na Dirki po Italiji ter na kronometru na Dirki po Romandiji. V celotnem letu je bil premagan zgolj na treh vožnjah na čas, ko je na zadnjem kronometru v Italiji slavil Chad Haga, na dirki Tirreno-Adriatico ga je premagal Victor Campaenerts, medtem ko ga je na prologu Dirke po Romandiji premagal le rojak Jan Tratnik.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Z etapo sta sicer odlično začela prav oba naša kolesarja, ki sta preprosto raztrgala konkurenco na prvem vmesnem času. Najhitrejši čas je postavil Roglič, ki je bil 21 sekund hitrejši od Pogačarja, medtem ko je bil mladi Slovenec od tretjega hitrejši za 11 sekund.

Pogačar je nato do drugega vmesnega časa precej popustil, saj je padel na 7. mesto, za Rogličem, ki je imel pred Patrickom Bevinom (CCC) 19 sekund prednosti, je zaostajal za 48 sekund.

Trend se je nato nadaljeval do cilja, Pogačar je ves čas malce izgubljal, ciljno črto pa je prečkal na 10. mestu, z zaostankom 1:04 za vodilnim Bevinom. Do konca etape ga je nato prehitel le še Roglič, ki je Novozelandca premagal za 25 sekund.

Izmed preostalih treh največjih konkurentov se je še najbolje izkazal Alejandro Valverde (Movistar) končal je na 13. mestu z zaostankom 1:38, medtem ko je Lopez na 14. mestu zaostal za točno 2 minuti. Pravo katastrofo pa je doživel Quintana, ki je na 28. mestu zaostal kar za 3:06.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

V skupnem seštevku ima Roglič 1:52 prednosti pred Valverdejem, medtem ko Lopez zaostaja že za 2:11. Ogromen padec je doživel nosilec rdeče majice pred kronometrom, Quintana, ki na četrtem mestu zaostaja za 3 minute in ima vsega 5 sekund prednosti pred Pogačarjem.

Primož Roglič Video Šport Tu je Rogličev padec v 9. etapi Vuelte

 

 

Komentarjev 3
  • Avatar vec
    vec 23:17 03.september 2019.

    Bravo, čestitke na polno

Sorodne novice