Šport
1605 ogledov

Presenečenje na Vuelti! Imamo novega vodilnega, Roglič zdrsnil po lestvici

Jesús Herrada Epa
Jesús Herrada (Cofidis) je zmagovalec šeste etape letošnje Dirke po Španiji. Drugo mesto je zasedel Belgijec Dylan Teuns (Bahrain Merida), ki je prevzel tudi rdečo majico vodilnega.

Šesti dan letošnje Vuelte je postregel z razgibano hribovito etapo, ki se je zaključila z lažjim vzponom na klanec tretje kategorije. Za zmago so se udarili ubežniki, izmed katerih je bil najmočnejši Španec Jesús Herrada, ki je v zadnjih metrih ugnal Dylana Teunsa, ki je prevzel slupno vodstvo.

Dylan Teuns | Avtor: Epa Epa

Da je etapa med Moro de Rubielos in Ares del Maestratom v dolžini 198,9 km pisana na kožo ubežnikom, je bilo znano že pred samim startom, zato ne preseneča, da se je dirka začela zelo razburljivo, saj so si napadi kar sledili. Prvi, ki mu uspe nekoliko pobegniti, je bil Wout Poels, ki si do vrha vzpona na Nagueruelas privozi 17 sekund pred prvima zasledovalcema, Stéphanom Rossettojem ter Lawsonom Craddockom. Trojica se na spustu združi, a Rossetto popusti še pred naslednjim vzponom. Kmalu Poelsu ne more slediti niti Craddock, a se Nizozemcu v ospredju pridružita Sergio Henao ter Herrada. Vsi skupaj so ujeti že po vsega 41 kilometrih dirke.

Steven Kruijswijk Dirka po Španiji Šport Gromozanski udarec za Primoža Rogliča in njegove ambicije

Konec prvotnega bega pa takoj sproži nove napade. V ospredju se tako izoblikuje izjemno močna skupina enajstih kolesarjev, katero sestavljajo Robert Gesink, David de la Cruz, Gianluca Brambilla, Jesús Herrada, Dylan Teuns, Pawel Poljanski, Dorian Godon, Tejay van Garderen, Bruno Armirail, Nelson Oliveira in Tsgabu Grmay.

Ko pa si ubežniki po približno 100 kilometrih privozijo dve minuti prednosti, pride v glavnini do grozovitega množičnega padca, v katerega so udeležena tudi največja imena letošnje Dirke po Španiji. Ubežniki izkoristijo nastala zmedo v ozadju ter si pred vzponom na predzadnji klanec privozijo 4 minute prednosti. Grmay se odloči za solo akcijo in je prvi na vrhu,medtem ko na spustu pade Van Garderen.

Kolesarjenje nesreča Redčenje konkurence Šport Po grozljivem množičnem padcu odstopili številni nevarni Rogličevi konkurenti

Izjemni kronometrist Oliveira se poda za Grmayem in skupaj se lotita zadnjega vzpona s 30-sekundno prednostjo pred ostalimi ubežniki, medtem ko glavnina zaostaja že več kot 6 minut, saj je očitno, da si Astana želi izgubiti rdečo majico, da bi se njeni kolesarji lahko spočili v prihajajočih se dneh.

Ko je že izgledalo, da bomo današnjega zmagovalca dobili iz vodilne dvojice, svojo pravo moč pokažeta Teuns in Herrada, ki se 4 kilometre pred ciljem poženeta za njima. Kmalu ju tudi prehitita in jasno je, da bo Teuns težko konkuriral Herradi, saj je zaradi želje po rdeči majici sam opravil vse delo ter pri tem za seboj "vlekel" Španca. Herrada se resnično v zadnjih metrih odloči za napad in pusti za seboj nemočnega Teunsa.

Eden izmed junakov etape pa je tudi naš kolesar Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), saj je bil edini izmed skupine favoritov, ki je na poslednjem klancu poizkusil z napadom. Ko so bili ubežniki že na cilju, se je v beli majici najboljšega mladega kolesarja, ki jo je danes nosil namesto Miguela Angela Lopeza, izstrelil iz glavnine  Na koncu je končal na 11. mestu ter pred ostalimi favoriti pridobil dve sekundi. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je bil v času glavnine, katero je sestavljalo le še kakšnih deset kolesarjev, 16.

Teuns ima v skupnem seštevku 38 sekund prednosti pred Špancem Davidom de la Cruzom (Team Ineos), ki je danes prav tako bežal. Tretji je Lopez (Astana) z zaostankom minute, Roglič je četrti z 1:14 minute zaostanka. Pogačar na 10. mestu zaostaja 2:47 minute, za nosilcem bele majice pa 1:47. V prvo deseterico skupnega seštevka se je poleg Teunsa in de la Cruza vrinil še Nizozemec Robert Gesink, Rogličev moštveni kolega pri Jumbo-Vismi je šesti.

Sedma etapa se bo končala z vzponom prve kategorije na Mas de la Costa. Gre za 4,1 kilometra dolg vzpon s povprečnim naklonom 12,1 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice